Iselin Nybø lever på studentbudsjett: – Nå skal de andre spise kanapeer, mens jeg har med skiver i «taskå»

Statsråden tok utfordringen av Norsk Studentorganisasjon (NSO). Denne uka, samtidig som studentene får utbetalt én uke ekstra med studiestøtte, har Iselin Nybø testet ut hvordan det er å leve på studentbudsjett.

Her får Iselin Nybø tips om hvordan spise billig som student fra instagram-profilen @fattig.student.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) fra Randaberg var onsdag på Universitetet i Stavanger.

Der var det høytidelig seremoni for å markere at rektor Marit Boyesen går av og at professor Klaus Mohn tiltrer - med alt som hører til. Blant annet kanapeer.

Men de skal ikke statsråden røre. Grunnen? Hun lever på studentbudsjett.

Jubelsalami

– De andre skal spise kanapeer, men jeg har «taskå» full av skiver med Jubelsalami. Skal jeg først gjøre dette, så må jeg gå «all inn», ler Nybø.

Statsråden ble utfordret av Norsk Studentorganisasjon (NSO) til å leve én uke som en student på studentbudsjett. Nybø takket ja!

– Vi hadde egentlig ikke trodd hun skulle si ja. Så det var utrolig sporty av henne, sier NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen til Byas.

Onsdag har Nybø bare et par dager igjen før «studentlivet» er over. Ikke bare har hun økonomi som student, men hun har også flyttet inn på studenthybel på Kringsjå i Oslo.

Alt i alt synes statsråden det har gått greit.

– Det mest utfordrende har vært matbudsjettet. Jeg har en travel hverdag, og normalt kjøper jeg bare noe takeaway sånn seks om kvelden, mens jeg sitter og jobber ferdig. Men dét kan jeg ikke på studentbudsjett. Så da blir det masse skiver og gjerne ikke middag før i 22-tiden om kvelden.

Det ble ikke kanapeer på forsknings- og høyere utdanningsministeren under rektorseromoni på UiS - men medbrakte skiver med Jubelsalami.

Lærdom i smell

Nybø forteller at hun har omtrent brukt opp hele potten avsatt til «fritidsaktiviteter» på en Viking-kamp, men at hun ellers ligger godt an til å klare seg ut uka.

– Men min store fordel er jo at jeg verken drikker alkohol, røyker eller snuser, da, legger hun til.

– Hva har du lært av denne uka?

– Nei, jeg har jo vært jusstudent i seks år, så jeg visst jo litt om hva jeg gikk til. Men det er uansett en grei påminnelse om hvordan livet er som student. Det er selvfølgelig ei fantastisk tid, men det er svært begrenset med økonomiske midler. Men å gå på en smell er vel kanskje en del av det å være student, det også, sier hun.

– Det er mye lærdom i en smell. Som ei venninne av meg sa: Du vet du har vært student, når du aldri tar noe fra minibaren. Jeg er nå 38 år og tar fortsatt ingenting fra minibaren, humrer Nybø.

– Hvor vanskelig har det vært å leve på studentbudsjett, på en skala fra 1 til 10?

– En firer. Jeg klarer det jo. Men litt kjipt er det å sitte her med matpakka mi!

Ekstra studiestøtte

Statsrådens stunt skjer samtidig som studentene får utbetalt én ekstra uke med studiestøtte. Dette er en del av regjeringens opptrappingsplan fra 10 til 11 måneder med studiestøtte og utgjør cirka 8100 kroner i året. I år er det den tredje av totalt fire uker med ekstra støtte som kommer.

Neste år, juni 2020, skal den siste uka bli lagt til studiestøtten - hvis Stortinget bevilger penger til det i statsbudsjettet.

– Dette betyr masse for studentene. Når august kommer og regjeringen skal diskutere å legge til enda ei uke til med studiestøtte og ta opp utbygging av flere studentboliger, vet jeg hvor mye disse tingene har å bety for studentene - så det skal jeg kjempe for, lover Nybø.

Leder Håkon Randgaard Mikalsen i Norsk Studentorganisasjon utfordret Iselin Nybø til å leve som student i ei uke.

Dette liker selvfølgelig NSO å høre. Men det er et stykke igjen før de er helt fornøyde.

– Vi ønsker at studiestøtten skal måles mot grunnbeløpet i folketrygden som det meste annet i offentlig støtte. De siste 20 årene er det for eksempel ikke tatt høyde for prisutviklingen i boligmarkedet, samtidig som bolig er den største utgiftsposten for studenter, sier NSO-leder Mikalsen.

– Hvor mye er det snakk om i kroner og ører?

– Vi mener studiestøtten må heves fra 116.369 kroner til 149.787 kroner - som tilsvarer 1,5 av grunnbeløpet i folketrygden.

Publisert: