Muslimske Iqra (16): – Jeg føler meg veldig lik karakteren Sana

Religion, nettmobbing, vennskap og forbudt kjærlighet er blant tematikken i fjerde sesong av den populære NRK-serien «Skam». – Vi kjenner oss veldig igjen i karakterene, sier jentegjeng på Hinna ungdomsskole.

 GJENGEN: Iqra har sin egen Youtube-kanal som hun er aktiv på (QiQi Goldie), Hanne spiller fotball og danser, Emilia holder på med teater og liker å lese og Karin liker best å bruke fritiden sin på venner og familie.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

NRK-suksessen «SKAM» har tatt ungdom over hele verden med storm – det kommer folk reisende helt fra Japan for å besøke kjente Skam-lokasjoner i Oslo.

Gjennom tre sesonger har vi fulgt en ungdomsgjeng ved Hartvig Nissens videregående skole i Oslo, med karakterene Eva Kviig Mohn (Lisa Teige), Noora Amalie Sætre (Josefine Frida Pettersen) og Isak Valtersen (Tarjei Sandvik Moe) i hovedrollene.

I første sesong ble det tatt opp temaer som ensomhet og tilhørighet, i andre sesong kjærlighet og overgrep og i tredje sesong homofili, aksept og psykisk helse. Blant mye annet.

Denne sesongen, fjerde og (dessverre) siste, er det 17 år gamle muslimske Sana Bakkoush som har hovedrollen, spilt av Iman Meskini.

Følg Byas.no på Facebook!

«Prøv å gå én dag med hijab, så skjønner du at de fleste nordmenn er rasister»

Sesongen nærmer seg slutten, og vi har gjennom sesongen så langt vært innom tematikk som handler om utestengelse og nettmobbing, religion, vennskap og (forbudt) kjærlighet. Sana er den eneste muslimske i vennegjengen, og hun føler seg til tider annerledes fra alle andre. I en samtale med kompisen Isak, sier hun:

«Ingen kan se på deg at du er annerledes (her sikter hun til at Isak er homofil, journ.anm.), du får ikke de samme blikkene som meg. Vet du hva folk tenker når de ser meg, når de ser hijaben min – som er det første de ser? De tenker at jeg går med den fordi jeg blir tvunget til det, ikke fordi jeg vil. Og hvis jeg sier at det er fordi jeg vil, så er jeg bare hjernevasket – for jeg har jo ikke mine egne meninger. […] Vet du hvor slitsom det er å gå ut døra hver eneste dag og måtte bevise for folk at du ikke er undertrykket? Prøv å gå én dag med hijab, så skjønner du at de fleste nordmenn er rasister.»

LES OGSÅ:

Les også

Slik blir den amerikanske versjonen av «Skam»

SKAM: Noora (f.v.), Vilde, Sana, Chris og Eva utgjør jentegjengen vi følger tett i serien. Sesong 4 handler om Sana.

– Jeg har opplevd at folk ser annerledes på meg

Sana føler seg annerledes fra «vanlig norsk ungdom» – som muslimsk jente får hun ikke lov til å gifte seg med ikke-muslimske, hun får ikke lov til å drikke alkohol og skal ikke ha sex før ekteskapet.

En tid tilbake etterlyste Byas muslimske ungdommer i Stavanger og Sandnes, for å kunne få et bedre innblikk i et miljø vi ikke vet så mye om.

Det var svært få som tok kontakt, men 16 år gamle Iqra Ahmed fra Hinna og hennes tre beste venninner Karin Bamerni (15), Emilia Manning-Gaona (15) og Hanne Tårup (16) stilte gledelig opp.

De går sammen i klasse 10B på Hinna ungdomskole, og gleder seg til å begynne på videregående til høsten. Både Iqra og Karin er muslimske – Iqra med somaliske foreldre og Karin med foreldre fra Kurdistan. De er midt i målgruppen som Skam retter seg mot, 15-åringer, og alle fire er hardnakka Skam-fans. De følger Sana-sesongen med stor iver.

– Vi kjenner oss veldig igjen i karakterene og i det sosiale. Selv om de i serien er ett og to år eldre enn oss, så kan vi fortsatt relatere til mye av det som skjer. For eksempel når du liker noen og ikke tør å si det. Det er mye følelser, og venner er veldig viktige og en stor del av hverdagen, sier Emilia.

– Jeg føler meg veldig lik karakteren Sana, begynner Iqra.

– Det at hun har på seg hijab og at hun bruker den bønn-appen – når den går av så ser alle rart på henne, fordi den sier «Allahu akbar» (Allah er stor, red. anm) og sånn. Jeg har også den appen. Jeg synes det er dumt at folk ser på henne på den måten, for jeg synes ikke det er noe galt med det. Jeg har opplevd det samme, at folk ser annerledes på meg.

På hvilke måter?

– Det var verre før, men spesielt rett etter terrorangrepene som har vært i Europa i det siste, så merker jeg veldig at folk ser annerledes på meg. Jeg synes det er dumt at det er sånn, men jeg klarer å ikke bry meg så mye om det. Jeg er den jeg er, og det er ikke noe galt i det.

SKAM-FANS: Bestevennene Emilia Manning-Gaona (fra venstre), Iqra Ahmed, Karin Bamerni og Hanne Tårup ser alle på SKAM, og synes serien beskriver veldig godt hvordan et typisk ungdomsmiljø ser ut i dag.

– Føler meg sterk med hijab

Både Iqra og Karin forteller at religion er en veldig stor del av livene deres og at de begge anser seg som ganske religiøse. Iqra bruker hijab, Karin går uten.

Hva vil dere si er de største forskjellene mellom muslimske ungdommer og ikke-muslimske ungdommer – hvis det er noen?

– Det kommer litt an på. Jeg har valgt å ta på meg hijab, så folk ser med en gang at jeg er muslim når de ser på meg. Karin bruker ikke hijab, så på henne kan man ikke se det sånn umiddelbart. Men jeg tror vi er nokså like andre ungdom. Jeg har valgt å ha på hijab fordi jeg føler meg selvsikker når jeg har det på. Jeg føler meg sterk når jeg har på hijab. Hijab, eller ikke – vi er alle sammen like, uansett hva, sier Iqra.

– Jeg bruker ikke hijab. Selv om en person velger å ikke bruke hijab, må man likevel følge de samme reglene som andre muslimer. Noen mener at det er opp til hver enkelt muslim om man ønsker å bruke hijab eller ikke, sier Karin.

Emilia og Hanne sier de knapt legger merke til at venninnene deres er muslimske, sånn i det daglige.

– Den største forskjellen jeg legger merke til, er at de ikke kan spise svin, sånn når vi skal ha pizza og sånn, ler Emilia.

– Jeg ser på Iqra og Karin som helt like oss, helt vanlige mennesker, legger hun til.

– Jeg merker ingen forskjell på når jeg er med Iqra og Karin og når jeg er med noen som ikke er muslimske, sier Hanne.

LES OGSÅ:

Les også

Nå kan du studere Skam

– Større forståelse og aksept

En av problemstillingene som blir tatt opp i Skam er at Sana forelsker seg i ikke-muslimske Yousef. Muslimske menn har lov til å gifte seg med ikke-muslimske kvinner, men ikke motsatt. For Sana blir det en drakamp mellom kjærlighet og religion. Hun har ganske strenge foreldre, og moren liker ikke at datteren er så mye sammen med ikke-muslimske venner og folk som fester og drikker alkohol.

Iqra tror ikke foreldrene hadde hatt problemer med at hun fikk seg en ikke-muslimsk kjæreste, men at hun aldri har vært i den situasjonen.

– Det er ganske mange som kaller seg for muslimer, men som drikker alkohol og har sex. Og så er det noen som ikke tror på en gud, men som likevel er veldig gode mennesker. For meg er det viktigste å se hvordan man er som person, på innsiden, heller enn å se på hva man er eller kaller seg, sier Iqra.

Kan man være en god muslim selv om man drikker alkohol og har sex før ekteskapet?

– Ja, man kan fortsatt være en god muslim selv om man drikker og har sex – om man er en god muslim handler om hvem man er som person, sier Iqra. Karin nikker og sier hun er enig.

– I Skam er Sana bestevenn med Isak, som er homofil. Hvordan stiller dere dere til homofili?

– Det er ikke lov å være homofil ifølge Islam, men jeg personlig bryr meg ikke om noen er homofil eller ikke. Homofile er like mye verdt som alle andre. Jeg ser ikke religion, legning eller kjønn, jeg ser personen man er, sier Iqra.

Jeg er helt enig, sier Karin.

– Etter at Skam begynte, med Sana i hovedrollen, har folk blitt mer nysgjerrige på dere og religionen deres?

Ja, jeg har begynt å få flere spørsmål etter at denne sesongen begynte. Folk spør meg for eksempel om hva jeg synes om homofili og hvordan det er å være muslim. Den type ting, sier Iqra.

Jeg merker også at folk er mer nysgjerrige på religionen, når de ser hvilke situasjoner Sana havner i, i serien, legger Karin til.

– Det har blitt større aksept rundt religionen vår og de reglene vi lever etter. Når det kommer til bønn, for eksempel, sier Iqra.

– Jeg prøver å be fem ganger hver dag. Det er som meditasjon for meg. Når jeg ber, så blir det helt fredelig rundt meg, legger hun til.

– Det visste jeg ikke, faktisk! sier Emilia.

– Nå føler vi oss sånn som når de går i slow motion i Skam, haha!

Ingen er like

– Dere sier folk er blitt mer nysgjerrige på dere og Islam etter at fjerde sesong av Skam startet – hva mener dere selv er viktig for folk å vite om muslimsk ungdom?

– Jeg tror det viktigste for folk å vite er at vi er akkurat som alle andre ungdommer, bare at vi har litt forskjellige regler vi må forholde oss til. Jeg synes ikke vi skal bli sett på som annerledes, bare fordi vi tror på noe annet, sier Karin.

– Ingen muslimer er like, heller. Man må bli kjent med personen, det er det viktigste, sier Iqra.

Finnes det kanskje ikke et «muslimsk ungdomsmiljø», bare ungdomsmiljø?

– Ja, på en måte kan vi si det sånn, sier Iqra, før Emilia skyter inn:

– Det burde i hvert fall være sånn.

Mer fra Byas.no:

Teresie (31) fra Hommersåk skal sykle fra Cape Town til Nordkapp!12 sykt fine øyeblikk fra Mablis!Brødrene Fevang får skjenke-nei
Publisert: