Nesten 40 søkere per studieplass på UiS sin nye paramedisin-linje

Til høsten kan du ta bachelor i paramedisin ved Universitetet i Stavanger. Det nye studiet ble det mest populære ved UiS i år - og her blir det kamp om plassene.

Klinikksjef ved prehospital klinikk ved SUS håper en bachelor kan bidra til at flere ambulansearbeidere står lenger i yrket. Ambulansearbeiderne Mia Nøsvold og Rebecca Fjelde har fagbrev innen ambulansefag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hele 748 primærsøkere ønsket seg én av de 20 studieplassene som tilbys ved UiS sin nye paramedisin-linje, viser ferske tall fra Samordna opptak. Det betyr nesten 40 primærsøkere per studieplass(!).

– Søkertallet er vi ekstremt fornøyde og stolte av. Det viser tydelig at dette er en utdanning vi har behov for her, og vi har gjort alt vi kan for å svare på behovet, sier Kristin Akerjordet, dekan ved det helsevitenskapelige fakultet ved UiS.

Etterlengtet studie

Som paramedisiner er du det helsepersonellet som gir den første livreddende behandlingen til akutt syke mennesker eller på et skadested.

– Studiet er veldig etterlengtet, og vi gjør dette for å styrke det prehospitale miljøet i regionen. Vi har allerede et sterkt prehospitalt miljø på UiS med årsstudium og master, så denne bacheloren gir studentene mulighet til å bygge opp en god utdanning som også styrker profesjonaliseringen av yrket, sier Akerjordet.

Hun forteller at den nye bachelorgraden har et tett samarbeid med Stavanger Universitetssjukehus og Norsk Luftambulanse.

– Vi ønsker å bygge en utdanning med kvalitet som vi etterhvert kan ekspandere. Vi har ansatt flere fra Norges luftambulanse som skal sikre den faglige kvaliteten i studiet. Dette er ikke noe vi gjør alene, men sammen for regionen, sier Akerjordet.

LES OGSÅ:

Les også

Dette er de mest populære studiene ved UiS

– Bachelorgrad gir flere muligheter

Erik Andersen (39) er en av de 748 som ønsker en plass på studiet til høsten. Han fullførte årsstudiumet i paramedisin på UiS i 2014, og har ventet lenge på at det skal tilbys en bachelorgrad.

– Jeg jobber som paramedic i Helse Fonna i Haugesund, men i og med at jeg bare har et årsstudium i ryggen er det begrenset hva jeg kan gjøre. Derfor måtte jeg bare kaste meg rundt og søke, og være med på å kjempe om de få plassene som tilbys sier han.

Erik Andersen jobber innen paramedisin med et årsstudium i ryggen, og håper nå å få plass på bachelorstudiet til høsten.

Han tror at den voldsomme interessen rundt studiet kan komme fra framstillingen av helsevesenet på tv.

– De siste par årene har det vært mange spennende serier som handler om ambulanse og 113. Det ser jo veldig spennende ut, så jeg tror at det store søkertallet har en del med dette å gjøre, sier han.

Nå håper Erik at én av plassene vil bli hans til høsten.

– En bachelorgard gir høyere lønn og flere muligheter i framtiden. Det er et fysisk krevende yrke, så dersom jeg skulle ha vært så uheldig og skadet meg i framtiden, har jeg flere ben å stå på, sier han.

Merker økt interesse

Mia Nøsvold (30) og Rebecca Fjelde (21) har begge fagbrev innen ambulansefag, og jobber som ambulansearbeidere på Stavanger Universitetssjukehus. De ser positivt på at paramedisin nå tilbys som bachelor ved UiS.

– Vi merker også på ambulansefag at det er blitt mer populært. Vi ser at det er flere lærlinger som ønsker seg læreplass her, så jeg tror dette er et felt innen helse som blir mer og mer populært, sier Nøsvold.

Hun har jobbet som ambulansemedarbeider i sju år, men ser ikke bort fra at hun kommer til å ta en bachelor innen paramedisin.

– Det er noe jeg tenker på. Vi kan jo ta en master også, så det kan absolutt bli aktuelt, sier hun.

Ambulansearbeiderne Mia Nøsvold og Rebecca Fjelde i aksjon.

To innganger

Lena Heimvik, klinikksjef ved prehospital klinikk ved SUS, tror det vil styrke helsetjenesten å ha to forskjellige innganger til jobben som ambulansearbeider, enten via fagbrev eller paramedisin-studiet.

– Jeg tror ikke at sluttkompetansen blir så veldig annerledes, men at det blir to forskjellige veier å gå. Vi ser en trend på at flere søker seg over til videreutdanning nå enn før. Før var det veldig lite utskifting av personell, men nå ser vi at helsepersonell og fagbrevutdannede tar sykepleie for eksempel. Vi håper at en bachelor kan være med på å gjøre at flere står i yrket.

MER FRA BYAS:

Publisert: