Har du sett en havfrue i sjøen i det siste? Da kan det være Jenny (43) du har fått øye på!

– Å være havfrue er en livsstil, forteller Jenny Sanchez.

 – Jeg liker havfruestilen med masse farger og klær med motiv fra havet. Og så pleier jeg å svømme med havfruehalen på, sier Jenny Sanchez
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Jenny Sanchez kommer fra Venezuela, men er bosatt på Østhusvik på Rennesøy. Og hun er besatt av havet.

Dykking, surfing, bading - og havfruing(?!).

– Havfruing (fra engelsk ‘mermaiding’, journ.anm) er et stort begrep som omfatter mange ting. Noen liker Ariel fra «Den lille havfruen», mens andre er mer opptatt av det vitenskapelige rundt havfruer. Det alle har til felles, er at vi liker å bade og at vi liker å være havfruer og havmenn, sier hun.

– Personlig er ikke «Den lille havfruen» noe for meg. For meg handler det om å vise respekt til miljøet og havet. Så er det en livsstil. Jeg spiser masse fisk og alger. Jeg liker havfruestilen med masse farger og klær med motiv fra havet. Og så pleier jeg å svømme med havfruehalen på.

Følg Byas.no på Facebook!

Elsker havet

Hele leiligheten til Jenny er dekorert med havfruer og andre effekter med hav-tema.

Over sofaryggen har hun slengt et pledd formet som en havfruehale. På stuebordet ligger det et par skjell hun har hentet fra havbunnen i Kreta. Og kaffen, den blir servert i et servise med havfruemotiv.

Havfrue-vannflaske. Havfrue-pledd. Havfrue-t-skjorte. Leiligheten til Jenny er fargerik og full av havfruer.

– Siden jeg var liten, har jeg følt stor tilknytning til havet. Det spiller ingen rolle hvilken årstid det er. Jeg må ha sjøen. Jeg må bade. Jeg kan sitte i timevis å bare kikke på hvordan havet beveger seg, forteller Jenny.

LES OGSÅ:

– Det hadde vært kjekt å kunne puste under vann og være en del av havet. Men jeg liker å være menneske òg. Så jeg syns det er ett fint kompromiss å kunne være begge deler; å være havfrue.

– Jeg må bo et sted med utsikt mot havet. Her på Østhusvik våkner jeg om morgenen og ser rett utover sjøen. Det er helt fantastisk! sier Jenny og strekker hendene begeistret mot havet.

Hvem vet hva som finnes i havet?

Jenny er i kontakt med én fra Danmark og én fra Tyskland som hun deler interesser med. Men i Norge kjenner hun ingen.

Alt er stort i USA, og det samme gjelder havfruemiljøet. I USA blir det arrangert årlige konferanser hvor flere tusen samles for å svømme sammen i store basseng.

Skal Jenny svømme med hale i Norge, må hun gå ut i havet. Og foreløpig har hun ingen å svømme med.

Jenny legger ikke skjul på interessen sin. Uten inngangsdøren har hun hengt opp et klistermerke av en havfrue. Under ligger en fargerik stein med velkomsten «Velkommen til Jennyland!».

– Jeg vet at det er mange folk som liker havfruer, men de begrenser seg bare til å farge håret eller samle på effekter. De svømmer ikke med hale. Deres interesse er litt mer som en fantasi, på samme måte som folk er interesserte i enhjørninger, sier hun.

Jenny har startet en Facebook-gruppe hvor hun håper å komme i kontakt med andre som liker havfrue-livsstilen. Hun krysser fingrene for at en gang i fremtiden, kan hun og likesinnede svømme i innendørsbasseng med halen på.

Mermaiding er et internasjonalt fenomen. Marielle Chartier Henault (tredje fra høyre) kaller seg selv en profesjonell havfrue. Gjennom selskapet sitt AquaMermaid tilbyr hun havfrue-kurs i ni forskjellige byer i USA og Canada.

LES OGSÅ:

Foreløpig har andre folks interesse for Jennys livsstil begrenset seg til oppå land.

– Jeg har fått tilbud til å opptre som havfrue i bursdager. Men føler liksom, jeg er havfrue i hjertet, hva skal jeg i en bursdag å gjøre? Du sitter bare der mens barna tar på deg - litt som med julenisser. Det føles kanskje litt feil. Det hadde vært kjekkere å treffe folk mens jeg er ute og svømmer. Da er jeg i det rette miljøet, liksom. Da er jeg mer ekte.

– Finnes det havfruer?

– Vi kjenner ikke til over 80 prosent av havet. Så hvem vet hvilke vesener som finnes?

Har du en kul hobby? Tips oss gjerne på tips@byas.no

Publisert: