– Det finnes gjerne muligheter i andre land også, der vi er velkomne

Onsdag ettermiddag dro familien på fire ut av landet. Advokat mener familien kastes ut av et regelverk som er ment for å beskytte dem og Venstre-politiker vil ta saken opp for Stortinget.

Onsdag dro Tax, ektemannen Naly Manolotsoa Rakotoarisoa og deres to barn Iriela (3) og Kaliana (6) til Madagaskar. Siste frist til å forlate landet var 29. mars.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi er veldig slitne. Vi pakket helt fram til klokka tre i natt, sier Tahirisoa «Tax» Rakitiarusia (33) foran innsjekkingsskranken på Stavanger lufthavn onsdag ettermiddag.

Flere store kofferter er stablet oppå hverandre på noen traller. Sammen med familien står venner som har blitt med til flyplassen for å ta farvel med Tax, ektemannen og de to barna på 6 og 3 år.

Om få timer går flyet som skal ta dem via Oslo og Stockholm, før siste turen går til Madagaskar.

Mange reaksjoner

Reaksjonene har haglet etter Byas i går fortalte om Tax og hennes familie som må forlate Norge.

Men familien har også mottatt flere støtteerklæringer.

– Vi har fått mange flotte tilbakemeldinger fra kjente og ukjente. Det var helt uventet, ingen av oss regnet med dette. Tusen takk for alle fine ord, sier 33-åringen.

15. mars fikk hun endelig avslag fra Utlendingsnemda (UNE) på søknaden sin om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker ved en bedrift hun selv var med på starte opp.

Blant annet fordi hun har for god utdanning til jobben hun står oppført med i Arbeidstakerregisteret.

 Ingvild Bjørheim ved advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall sier at regelverket som er ment for å beskytte dem, i dette tilfellet jobber mot familien.

Regelverket jobber mot dem

– Formålet med regelen er å unngå sosial dumping, for eksempel at ingeniører som kommer fra utlandet får ingeniørlønn og ikke blir utnyttet, sier Ingvild Bjørheim ved advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall til Byas og fortsetter:

– Familien kastes ut på grunn av et regelverk som egentlig er ment for å beskytte dem. Alt er snudd på hodet.

Bjørheim har siden 2016 jobbet med flere saker innen utlendingsrett og har diskutert saken med sine kolleger onsdag. Hun mener at det helt klart burde blitt vist skjønn i saken.

Arild Humlen i Humlen Advokater bruker enda sterkere ord.

– Dette er noe Norge og alle som bor her taper på, skriver han i en e-post til Byas.

I syv år ledet han Advokatforeningens aksjons- og prosedyregruppe i asyl og utlendingsrett. Han mener at staten i dette tilfellet viser ut en person som kunne vært en ressurs i en stor bevegelse.

– De siste årene har utvikling av grønne bærekraftige alternativer innenfor restaurant- og matservering vært en trend som har hatt fått mye oppmerksomhet. Jeg vil mene at Tax sin utdanning og reelle kompetanse treffer kjerneområdet for utvikling av veganalternativer og den bærekraftforståelse som er dypt forankret i den nye mattrenden, skriver han i e-posten.

En reise på 20 timer venter familien før de er framme i Antsirabe på Madagaskar.

Skal spørre ministeren

Venstres ordførerkandidat i Stavanger, Jan Erik Søndeland, reagerte sterkt på nyheten onsdag. Han har selv vært i kontakt med Tax og ønsker å ta saken opp for Stortinget og justis- og innvandringsministeren.

– Jeg har snakket med vår stortingsgruppe. Abid Raja leverer torsdag morgen et formelt spørsmål til justis- og innvandringsministeren om denne praksisen, sier han.

Søndeland har også snakket med advokater som reagerer på utfallet av saken. Han vil se på om det er mulig å gi 33-åringen og hennes familie opphold i landet.

– Men dette krever penger til advokatutgifter. Det kunne vært en idé å starte kronerulling eller høre om næringslivet ønsker å være med på å dekke dette, sier han.

– Jeg er full av håp

Da Byas snakket med Tax for første gang mandag, utelukket hun ikke en retur til Norge. Hun har fortsatt en liten drøm om å komme tilbake.

– Jeg er full av håp, men det avhenger av at noen ønsker å ansette meg, jeg har tross alt to masterutdanninger og snakker norsk, sier hun og legger til:

– Men den største faktoren er barna. Det finnes gjerne muligheter i andre land også, der vi er velkomne.

MER FRA BYAS:

Publisert: