Nå er Nuart-kunsten på denne husveggen malt over

Her er historien om kunstverket, som kunne gått galt.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

I drøyt sju år har Nils Christian Fossdal og Siri Dybvig hatt en attraksjon på husveggen på Våland. De så at Nuart-festivalen søkte etter vegger, og tenkte: "Vi melder oss".

David Choe tagger ofte kjønnsorganer. Nils Christian stilte med familiebolig. Det kunne gått galt.

Når husveggen nå rett og slett måtte males,forsvant også kunstverket til Choe bak ruller med hvitmaling.

Her er historien bak verket:

Hvor: Schives gate på Våland, like bak det gamle sykehuset.

Kunstner: David Choe

Den verdenskjente street art-kunstneren David Choe hadde en nemlig erigert hestepenis på samvittigheten fra et tidligere oppdrag i Stavanger sentrum. Nils Christian Fossdahl hadde en gammel familiebolig på Våland. Bekymringen var ikke uforståelig.

\- David Choe er en drøy fyr. På en vegg i sentrum like ved en restaurant hadde han laget en grim reaper på hest, med et digert, erigert kjønnsorgan. Vi var jo en familie med små barn som bodde der. Ja..., du forstår hvor jeg vil.

Det årlige «call for walls» hadde gått ut fra Martyn Reeds Nuart. Grafittikunstnere trengte vegger å spraylakkere i bykjernen, og de var på jakt etter frivillige med en tom vegg til overs. Frilanssanger Fossdal med familie hadde både hus og vegg. Og velvillige naboer i andre etasje.

David Choe er en drøy fyr.

Ja, takk, svarte de. Nei takk, sa Nuart. Det første året.

Raben i hagen

Året etter prøvde Nils Christian igjen, uten å høre stort. Plutselig en dag han kom hjem fra jobb stod to karer i hettegensere og kikket på veggen hans. Med seg hadde de en bøtte spraybokser og lange stiger. David Choe var den ene, assistenten hans den andre. Storfint besøk, rett og slett.

Se vandalene! Ska me ikkje ringa politiet?!

Choe er aller mest kjent for å ha dekorert Facebook-hovedkvarteret, og for å være en av verdens rikeste kunstnere, etter å ha tatt betaling i Facebook-aksjer i stedet for penger. Hovedpersonen selv er ikke spesielt begeistret for oppmerksomheten rikdommen fører med seg.

\- Du kan ikke kjøpe tilbake privatlivets fred med penger, sa han i et intervju med ABC.

**LES OGSÅ:

Les også

Før solgte han vårruller - nå stiller han ut kunsten sin

Choes’ stil kan være tøff, og eksplisitt. Som for eksempel et kjønnsorgan på vift.

Så der stod Choe med sprayboksene sine, altså. Ved det flotte 100 år gamle murhuset på Våland. Hjemme hos Nils Christan og familien. Med en erigert hestepenis på samvittigheten

\- Se vandalene! Ska me ikkje ringa politiet?!

Ei gammel dame kom forbi, oppdaget raben i hagen og dro i gang flyalarmen. Nils Christian avverget politiutrykning. «Rolig, rolig».

Noen synes graffiti er for gale å ha på en vegg, andre synes det e kult. Vi har alltid elsket street art som uttrykksform. For oss er det bare stas.

\- Choe forstod at det var en familiebolig. Vi fikk heldigvis noe annet enn det tapasbaren fikk. Noe familievennlig.

Huset på hodet

Resultatet ble en jente med mange hus på hodet. Husene lignet mistenkelig på deres eget. Siden har husveggen blitt beglodd av alt fra tyskere til italienere, og naboer. Bilder havner på nettet, på Instagram og sånt. Bare kjekt det, altså.

\- Noen synes graffiti er for gale å ha på en vegg, andre synes det e kult. Vi har alltid elsket street art som uttrykksform. For oss er det bare stas.

Byens street art er en skikkelig juvel, mener Fossdahl.

\- Tenk bare på Oslo. Der er street art ulovlig, mens en svær reklameplakat malt på en vegg er lovlig. Nei takk til kunst, ja takk til sånt. Nei, forstå det den som kan.

Nå som verket er borte for godt, sier Fossdahl:

\- Vi er kunstnere begge to og har en forståelse for at ikke alt varer evig. For denne kunstformen tenker jeg at det flyktige er en del av poenget. Dersom kunstneren ville at bildet skulle bevares, hadde han eller hun neppe valgt en utendørs vegg på Vestlandet, sier Fossdal.

VÅLAND: Slik så kunstverket ut før veggen måtte males.

**LES OGSÅ:

Publisert: