Smarte tips for deg som elsker kjøttdeig

Kjøttdeig to-tre ganger i uka er faktisk for mye, ifølge kostholdseksperten.

 Blir det mye kjøttdeig til middag? Hvor ofte er egentlig for ofte?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kjøttdeig er greit å ha i heimen.

Bare tenk alt du kan lage med den! Hamburger, kjøttboller, kjøttkaker, pizzafyll, bolognese, lasagne, taco, moussaka, gryter og gratenger…

Men det blir kanskje fort litt for ofte?

2–3 ganger i uka er for mye

I gjennomsnitt spiser vi nordmenn cirka 6,5 kilogram kjøttdeig og karbonadedeig per person i året, ifølge matprat.no.

Men dette er altså et gjennomsnitt. Noen spiser mer - andre mindre. Men hvor mye er for mye?

Les også

Slik klarte Une (28) å ikke bruke ei eneste krone på mat i løpet av én måned

– Det er selvfølgelig helt ok å spise kjøttdeig en gang i blant. Rødt kjøtt er en viktig kilde til både jern og andre næringsstoffer vi bør få i oss. Men kjøttdeig to-tre ganger i uka er for mye, sier klinisk ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping.

Så - er du blant dem som kanskje er litt for glad i kjøttdeig?

Det finnes heldigvis enkle måter å gjøre favorittmiddagen sunnere.

Tre enkle grep

#1. Bytt til en sunnere deig: Vanlig kjøttdeig inneholder 14 prosent fett. – Gode alternativer er magrere karbonadedeig eller kjøttdeig av svin eller kylling, anbefaler Drøpping. Det finnes også veganske alternativer.

Magert, ubehandlet kjøtt - som strimlet kylling - pluss masse grønnsaker, er et sunnere alternativ enn kjøttdeig til tacoen.

#2. Bytt ut med rent kjøtt: – Må du lage tacoen av kjøttdeig? Du kan bruke strimlet kjøtt av biff, kylling eller svin. Det er et veldig mye bedre valg, med mye mindre mettet fett. Jo renere produktet er, jo bedre, sier kostholdseksperten.

Les også

Her er «Fattig Students» beste tips til billige ukesmenyer

#3. Spe på med grønnsaker: Da sparer du både miljøet og lommeboka. – For eksempel kan du kombinere med bønner. Røde kidneybønner i tacoen er veldig godt og mettende. Det samme er kikerter eller bønner i gryteretter. Eller masse gulrøtter, tomat og selleri når du skal ha kjøttdeig og pasta.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas, men er hentet fram igjen med tanke på nye lesere.

Publisert: