Omar (23) flyktet fra Syria til Norge i 2014. Nå hjelper han flyktninger på Lesvos

– Det føles godt å kunne hjelpe mitt eget folk, sier syreren.

Omar Alhamza har tidligere fortalt sin historie til Humans of Kristiansand. Her fotografert på Torvet i 2015. Foto: Humans of Kristiansand
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– De frivillige her ble litt sjokkerte da jeg fortalte dem at jeg kom fra Syria selv. De hadde aldri hørt om at syrere kom hit for å hjelpe. Mange flyktninger jeg har møtt har fortalt meg at de gjerne vil være med på dette arbeidet, men det er jo lite de kan gjøre før de har fått opphold i et land. Kanskje om et par måneder kan det komme flere. Det føles godt å kunne hjelpe mitt eget folk, sier Omar Alhamza via Skype fra Lesvos.

Hans egen erfaring som båtflyktning gir ham en unik innsikt i situasjonen til de han hjelper.

Les mer om Omars liv i Kristiansand her.

Her vasker Omar sko, som gis til nyankomne flyktninger på Lesvos. Foto: Privat Her vasker Omar sko, som gis til nyankomne flyktninger på Lesvos. Foto: Privat

– Mange var redde

– Å ta en båt til Hellas var jeg ikke så bekymret for, siden jeg er en god svømmer. De andre i båten var det verre med. Mange var redde og gråt, og hele familier var om bord i båten. Da vi kom frem var det ingen der som tok imot oss, slik som nå, sier han.

1\. oktober 2014 ankom Omar Norge. Han flyktet fra hovedstaden Damaskus i Syria gjennom Tyrkia, og tok seg til Hellas med båt, og etter 11 måneder i Norge fikk han flytte til Kristiansand. I Damaskus studerte han for å bli ingeniør, men flyktet da situasjonen i landet forverret seg.

– Man kunne bli arrestert uten noen grunn, jeg kunne ikke gå til universitetet som vanlig, det var lite vann og strøm og hæren var ute etter sin egen befolkning.

Ida (21) brukte eksamensperioden på å hjelpe båtflyktninger

Her er Omar på vei ut med båt for å hjelpe flyktninger i Hellas. Foto: Privat Her er Omar på vei ut med båt for å hjelpe flyktninger i Hellas. Foto: Privat

Skaffet seg jobb

I Norge gikk ferden fra Oslo til forskjellige typer mottak rundt i landet, og Omar ble til slutt sendt til Vadsø hvor han ventet på svar om oppholdstillatelse. Det fikk han, og etterpå søkte han seg sørover, og fikk etter hvert flytte til Kristiansand.

– Den 1. september flyttet jeg til Grim, og den 1. november begynte jeg å jobbe på Budget Hotel. Jeg gjør mye kontorarbeid og hjelper til med tolking når det trengs.

Budget Hotel har en stund fungert som akuttmottak for flyktninger i Kristiansand. Omar ble også kjent med folk i organisasjonen Refugees Welcome To Agder.

– Jeg fikk høre at de planla å reise ned til Lesvos for å hjelpe flyktninger som ankommer i båt, og jeg spurte om jeg kunne bli med. Jeg hadde ikke nok penger til å reise, men de sa at hvis jeg ønsket å være med, og fikk lov til det, så kunne de gi meg litt støtte til reisen.

Hjalp flyktninger i Hellas: – Umulig å holde tårene tilbake

Omar jobbet først som frivillig på Budget Hotel, og ble senere ansatt. Foto: Humans of Kristiansand Omar jobbet først som frivillig på Budget Hotel, og ble senere ansatt. Foto: Humans of Kristiansand

– En god ressurs

Leder for Refugees Welcome To Agder, Monica Strandmyr, syntes det var tøft gjort av syreren å melde seg frivillig.

– Det var ganske tøft av ham å ta initiativet til dette, og vi gikk igjennom scenarioer om hva som kunne skje. Omar kjenner vi godt, og siden det var ham så sa vi at det var greit. Han fikk ta permisjon fra jobben og fra skolen for å være med. Han klarer seg utrolig godt, og er en veldig god ressurs for oss. Han snakker språket, og har vært i samme situasjon som mange av dem som kommer hit. Vi lærer mye av ham, sier hun.

På øya er Omar og resten av hans team klare til å rykke ut når båter kommer. Noen dager kan opptil 30 båter ankomme øya, og Omars egen erfaring som flyktning kan gjøre det lettere å kontakte båtene før de kommer ut i gresk farvann.

Flyktet fra krigen i Syria: – Man kan ikke fortsette å være stille etter 40 år med dette regimet

Omar holder kontakten med båtflyktninger via mobilen. Foto: Privat Omar holder kontakten med båtflyktninger via mobilen. Foto: Privat

Holder kontakt på mobilen

– Man vet aldri hvem som er i båtene. Noen har vært i åpent farvann i tre-fire timer fordi de har hatt motorproblemer eller mistet retningen, og det er både eldre og barn som flykter. Jeg har kontakt på Facebook med grupper for flyktninger, og mange der legger ut nummeret sitt og sier ifra at nå skal de krysse over. Da kan jeg ringe dem og holde kontakten med dem så vi har bedre peiling på hvor de befinner seg. Så fort de er i gresk farvann kan vi ta dem imot med våre redningsbåter, sier han.

Monica Strandmyr ble imponert av å se Omar i aksjon.

– Han var med ut i lederteamet da den aller første båten vi tok imot kom inn. Han pratet med flyktningene hele veien inn for å roe dem ned, og tok dem imot med verdighet. Det letter jobben til alle oss andre at han sitter på så mye erfaring selv, og kan bistå flyktninger både når de kommer i båt hit og i leirene etterpå, sier hun.

Slik kan du hjelpe flyktningene

Slik ser en av de frivillige leirene ut på Lesvos. Foto: Privat Slik ser en av de frivillige leirene ut på Lesvos. Foto: Privat

Vil reise igjen

Omar reiste ned til Lesvos den 26. februar, og reiser tilbake til Kristiansand den 6. mars.

– Jeg kommer til å reise igjen, enten i mai eller juni. Det er fantastisk å være en del av dette arbeidet, og å se arbeidet de frivillige gjør. Folk fra hele verden kommer hit for å hjelpe til, og de gjør en fantastisk jobb, sier han.

Omar (23) flyktet fra Syria til Sørlandet: – Vi kom hit for fred, og var tvunget til å dra fra landet vårt

Publisert: