Sju Stavanger-restauranter på prestisjefull liste

– Et kvalitetstegn å være med på lista, sier Aftenbladets matkritiker. Restaurantene selv jubler over å bli valgt ut til White Guide Nordic.

Disse sju restaurantene har i år havnet på lista over Nordens beste.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det kommer stadig flere Stavanger-restauranter på den prestisjefulle kåringen over Nordens beste restauranter, White Guide Nordic 2017/2018 som lanseres 26. juni.

– For min del har det ikke vært et mål å havne der, eller noe vi har hatt i bakhodet i det hele tatt. Det har vært fjernt å tenke at vi kunne havne der, sier medeier og daglig leder av Fisketorget i Stavanger, Karl Erik Pallesen.

Restauranten er for første gang med på den prestisjefulle lista. Slik ser resten av lista fra Stavanger ut:

  • Egget
  • Fisketorget (ny)
  • NB Sørensen Annen Etage (ny)
  • Re-Naa
  • Renaa:Matbaren Bistro
  • Sabi Omakase
  • Tango bar & kjøkken

Følg Byas.no på Facebook!

– Med White Guide Nordic kan du enkelt velge spennende kulinariske opplevelser på din neste tur, enten du ønsker å prøve toppmoderne nordisk mat, eller god gammeldags komfortmat, vegetarisk eller kjøttfokuserte menyer, heter det i guiden.

Lyn fra klar himmel

Karl Erik Pallesen i Fisketorget fikk en e-post i slutten av mars at restauranten var blitt evaluert, men hørte ikke noe mer før tirsdag kveld.

– Det kom som lyn fra klar himmel. Vi setter utrolig stor pris på å være i selskap med de beste i byen, sier han til Byas.

– Skal det feires?

– Når vi får skiltet på døra, kommer vi nok til å poppe champagnen og takke dem som fortjener det, sier Pallesen.

Restauranten tar det som et klapp på skulderen og fortsetter å drive videre som de har gjort, med en strategi om å utvikle seg og endre seg etter tidene. Nå går den inn i høysesongen der det blir mye supper og raske retter med tre-fire ganger så stor kapasitet.

– Kjøkkenet blir ikke større, så vi må ta smarte valg. Om vinteren har vi mulighet til å være mer kreative, sier Pallesen.

Medeier og daglig leder ved Fisketorget ble overrasket da restauranten hans fikk plass i White Guide Nordic.

Anbefalt etter ny kjøkkensjef

For rundt ett år siden startet Filip August Bendi som ny kjøkkensjef på NB Sørensen Annen Etage. Da han startet, endret han hele menyen.

– Å si at en restaurant tilbyr en opplevelse, ikke bare et måltid, er en noe forslitt formulering, men i dette tilfellet er den helt på sin plass, skrev Aftenbladets anmelder etter besøket, og gav restauranten terningkast seks.

Etter endringen har restauranten ikke bare fått god kritikk fra Aftenbladet, den har også havnet blant Nordens beste restauranter.

– Det er veldig kjekt å få lov til å være med i denne guiden som viser at vi har gjort noe positivt, sier Bendi til Byas.

Han vil ikke skryte, men sier det er veldig kjekt.

– Det viktigste for oss er å komme på en liste folk leser og forhåpentligvis fører til flere gjester. Vi har lyst på full restaurant. Det vil føre til større mulighet til å utvikle oss ennå mer og høyne nivået. Målet er alltid å bli bedre, sier kjøkkensjefen.

 Kjøkkensjef Filip August Bendi la om hele menyen på NB Sørensen Annen Etage. Ett år senere får de plass på White Guide Nordic.

Kan gi flere gjester

White Guide Nordic skrives av et knippe anonyme testere som reiser rundt til et mangfold restauranter (se faktaboks). Første utgave kom ut i 2014, og siden har stadig flere restauranter i Norge kommet med på lista.

Aftenbladet har også testet restaurantene i Stavanger. Aftenbladets matkritikere har gitt terningkast seks til Re-Naa, Tango, NB Sørensen Annen Etage og Mondo (som ikke er med i White Guide Nordic). De andre restaurantene på White Guide, Egget, Renaa:Matbaren Bistro og Sabi Omakase har fått terningkast fem, mens Fisketorget har fått fire.

Les også: Michelin-stjerne til Sabi Omakase: – Nå skal jeg ut og drikke masse vann (Aftenbladet.no)

Men hva betyr egentlig lista? Vi spurte Aftenbladets matkritiker, Kine Hult, som har spist på de fleste steder i byen.

– Det er en høythengende guide som favner bredere enn Michelin guiden. Det er lettere å komme inn, men det er samtidig et kvalitetstegn å være anbefalt der, sier Hult.

Hun tror det å være på lista betyr flere gjester.

– De kan trekke til seg flere gjester, og spesielt tilreisende som ikke er klar over at restauranten eksisterer, og som får vite at den er bra, sier hun.

Matkritikeren er enig med panelet om de sju restaurantene.

– Var det noen overraskelser?

– Jeg var kanskje overrasket over Egget. Ikke fordi det ikke er bra, det var fortjent, men det viser også at de (kritikerne) ikke forholder seg til konservative kriterier for hva som gjør en god restaurant. Tvert imot anerkjenner de noen som tør å tenke nytt og gjør ting på en annen måte enn de fleste andre.

– Savnet du noen?

– Hadde Spiseriet passet inn? Alex Sushi hadde kanskje fortjent en plass her. Og Mondo i Sandnes burde vært med, sier Hult.

Aftenbladets matkritikere, Harald Birkevold og Kine Hult. Her fra Gladmat 2016.

Ikke noe å juble for

Sven Erik Renaa som eier og driver både Re-Naa og Re-Naa:Matbaren Bistro er stolt over å ha med to restauranter, som kanskje eneste i Norden.

I fjor ble Re-Naa priset til Global master level sammen med 29 andre i norden, som betyr at restauranten var blant de beste fra White Guide. Re-Naa ble som to restauranter fra Norge på topplista, noe han håper på i år også.

– Det er ikke noe stor greie å være med i White Guide. Jeg blir overrasket når folk jubler over å være der. Det er kjekt å bli anerkjent, men viktig å få gode poeng, sier han.

Renaa håper flere norske restauranter havner på de øverste kåringene da det vil øke interessen for Norge som mat-land.

– Både den lista og Michelin-stjerna er viktig for flere gjester. Nordmenn vet kanskje ikke så mye om lista, men turister som kommer på helgeturer har oppdaget at det er mulig å oppleve Rogaland og Stavanger med topp mat, sier han.

Vet ikke effekten

For Tango er det ikke første gang de er nevnt i guiden, og de venter spent på poengsummen som kommer i juni. Målet er flere poeng enn i fjor.

– Det er en god anerkjennelse for oss og noe vi setter stor pris på, men det er ikke den mest kjente for folk flest, så jeg vet ikke hvor stor effekten vil være, sier daglig leder Tommy Oppedal Raanti.

Ifølge han er guiden mer kjent i Sverige, mens den i Norge stort sett bare er en snakkis på kjøkkenet.

– Det sitter i bakhodet at vi vil være med i guider om det være seg Michelin guiden eller White Guide, men det viktigste er å gjøre en god jobb hver dag slik at vi har fornøyde kunder, sier han.

Restauranten Tango har fått plass på lista flere ganger, og er nå spente på antall poeng.

Mer fra Byas:

Publisert: