Eventyrlysten sørlending på Svalbard

Han har stått 20 meter fra isbjørn, får ikke sove i midnattssol og synes det er fint å bli betalt for å ta med folk på tur. Kristiansanderen Jakob Sørbotten jobber som guide på Svalbard.

Om våren går mye av jobben ut på å ta med folk på kajakk-turer. Her padler Jakob i Neko Harbor i Antarktis. Foto: Privat
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Til tross for at Svalbard strengt tatt ligger i Norge, tok vi likevel en prat med Jakob Sørbotten til spalten vår «sørlending i utlendighet».

De siste to årene har Jakob bodd på Svalbard. Det at 24-åringen endte opp i den nordligste delen av Norge, er faktisk ganske tilfeldig.

– Jeg studerte friluftsliv på Norges Idrettshøgskole i Oslo, og fikk vite at man kunne ta et årsstudium på Svalbard som het «Arktisk Naturguide». Jeg søkte, kom inn, og etter studiet ble jeg værende, forteller han.

Foto: stianmedsekken.net Foto: stianmedsekken.net

– Hva er dette for et sted?

Jakob hadde egentlig bare tenkt å bli værende det ene året mens han tok utdannelsen som guide, men han fant raskt ut at Svalbard var et sted han ville bli på.

- LES OGSÅ: UiAs 10 mest populære studier

- LES OGSÅ: Netflix skrur opp prisen

– Jeg husker veldig godt første dagen jeg kom dit. Det hadde vært en skikkelig fin sommer, og da jeg landet på flyplassen i august hadde det allerede begynt å snø. Jeg hadde ikke noe sted å bo i begynnelsen, så jeg teltet alene på en campingplass, sier han.

– Det var syv kilometer inn til byen, så jeg tok skateboardet innover. På veien så jeg først en fjellrev, og litt senere så jeg en haug med hvaler i fjorden. Jeg husker at jeg tenkte «hva faen er dette for et sted». Det var sykt.

Opplevelsene etter at han flyttet til Svalbard har vært mange, og blant annet har han nesten hatt nærkontakt med isbjørn.

– Jeg og en kamerat stod 20 meter unna en isbjørn, men det var ikke med vilje. Den lå bak en isklump, og da vi oppdaget den kom den mot oss. Først fikk vi ikke start på snøscooterne, men det gikk bra til slutt, sier han.

Det tok hele ni måneder før Jakob så isbjørn på Svalbard. Etter det har han sett bjørnen jevnlig når han er på tur. Det tok hele ni måneder før Jakob så isbjørn på Svalbard. Etter det har han sett bjørnen jevnlig når han er på tur. Foto: Privat.

Leies inn som guide

Helt siden Jakob var liten har friluftsliv vært en stor del av livet, og turene opp gjennom årene er utallige. Likevel var det først da han gikk på Valdres Folkehøgskole at han virkelig fikk øynene opp for naturen.

- LES OGSÅ: Spotify har laget egen Kristiansand-playlist!

- LES OGSÅ: – Må hjem fra New York for å rekke tannlegen

– Jeg gikk på en linje som het «Fjellsport Himalaya», hvor dagene gikk til turer i Jotunheimen og en reise til Himalaya, forklarer han.

Nå jobber han altså som selvstendig næringsdrivende, hvor ulike firmaer leier ham inn som turguide.

Han stiller med eget utstyr, og tar med folk på både dagsturer og lengre ekspedisjoner på opptil en måned av gangen.

– Det kan være alt fra ski-ekspedisjoner, til dagsturer på snøscooter til Barentsburg. Om sommeren er det ofte kajakk-turer eller fotturer. Jeg har også blitt innleid og jobbet en måned i Antarktis som guide.

Guiding i Tempelfjorden. Foto: Privat. Guiding i Tempelfjorden. Foto: Privat.

Neste stopp: Kilimanjaro

Jobben til Jakob er å ta med folk på tur dit de ønsker. Selv om han som regel jobber på Svalbard, drar han dit jobben tar ham, og i januar har han blant annet blitt leid inn til å jobbe som fjellguide på Kilimanjaro.

– Gjennom studiet der oppe blir man utdannet spesielt med tanke på å jobbe på Svalbard og Arktis, men man lærer også mye om hvordan man generelt lager gode opplevelser for folk.

– Det viktigste for meg er å ha kontroll på kalenderen. Mister jeg den går alt til helvete, smiler han.

Dette bildet er tatt i Trollheimen i juni. Foto: stianmedsekken.net Dette bildet er tatt i Trollheimen i juni. Foto: stianmedsekken.net

Noe av det beste med å bo på Svalbard, er ifølge Jakob å ha muligheten til å oppleve de store områdene med urørt natur som man ikke finner ellers i Norge.

– Hva er det med naturen som gir deg så mye?

– Man kan få utrolig sterke opplevelser i naturen. I tillegg er det litt sånn at alle problemer man bekymrer seg for hjemme, forsvinner. Problemer man møter på tur er enkle å gjøre noe med. Er du sulten så spiser du, er du trøtt så sover du, sier han.

- LES OGSÅ: – Det er som et lite, rullende sirkus!

- LES OGSÅ: Lokalquiz: Kristiansand

– Tidligere dro jeg mye på tur alene, og det er jo veldig fint det også. Men nå får jeg betalt for å vise andre alt det fine som finnes der ute.

– Ekstrem plass å bo

Til tross for at Jakob trives veldig godt med å bo på Svalbard, er det likevel noen utfordringer med å bosette seg så langt nord, kanskje spesielt for en sørlending.

På spørsmål om det mest utfordrende ved å bo der, er svaret klart.

– Mørketiden! Det å ikke se sola på fire måneder, samtidig som det er kaldt og ganske kjipt, det kan bli litt tungt. Men det er faktisk veldig stress med midnattssol også, for da får jeg ikke sove ordentlig. De siste ukene før jeg kom hjem på sommerferie til Kristiansand, hadde jeg ikke sovet skikkelig på noen uker, forklarer han.

– Svalbard er veldig fint, men det er utrolig langt hjemmefra og en ganske ekstrem plass å bo.

Men Jakob er hjemme i Kristiansand på sommerferie, bor han for det meste i seilbåten sin. Foto: Silje Foss Langeland Men Jakob er hjemme i Kristiansand på sommerferie, bor han for det meste i seilbåten sin. Foto: Silje Foss Langeland

Fremtidsplanene til Jakob er mange, og for en eventyrlysten sjel kan det bli vanskelig å bestemme seg. Foreløpig har han som mål å gjøre seilbåten sin klar for langtur fra Kristiansand til Atlanterhavet. I tillegg håper han at han lander de kuleste jobbene som guide.

– Jeg håper at fremtiden blir en kombinasjon av jobb og eventyr. Jeg kommer nok ikke til å jobbe som guide for alltid, men jeg blir nok på Svalbard i alle fall ett eller to år til.

– Hva skal du bli når du blir «stor» da?

– Det aner jeg faktisk ikke. Jeg håper kanskje at jeg blir litt mer fornuftig, men det har ingen hast, sier han med et smil.

– Hva vil du si til andre eventyrlystne sørlendinger, som kanskje ikke helt tør å flytte?

– Det er bare å gjøre det! I verste fall får man jo bare dra hjem igjen. Men hvis det er noe man har vurdert, er det vel noe man har lyst til, og da bør man bare gjøre det.

Jakobs beste Svalbard-tips:

- Sommertid: Båttur til den forlatte russiske gruvebyen, Pyramiden. Byen ligger midt i hjertet av Svalbard og ble forlatt i 1988. Siden har ingen bodd der. Ifølge Jakob er det både utrolig fint og samtidig «creepy».

- Vinterstid: Han anbefaler å ta turen inn i en av grottene på isbreen, og å dra på scootersafari for å se etter isbjørn.

Publisert: