Ingrid (26) delte ut briller i Tanzania: – Jeg ble overrasket over hvor stort behovet var

Køene var lange og smilene store da Ingrid Stenersen og resten av Specsavers-teamet hjalp befolkningen på øygruppa utenfor Øst-Afrika. Men de skulle gjerne gjort så mye mer.

Ingrid Stenersen er optiker på Specsavers Sørlandssenteret, og fikk være med til Zanzibar for å gi ut briller til lokalbefolkningen. Foto: Vibeke Montero
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Optikerkjeden Specsavers har i flere måneder samlet inn folks gamle briller i alle mulige fasonger og styrker. I slutten av februar reiste Ingrid og andre utvalgte optikere og optikerassistenter til Tanzania for å tilby synsundersøkelser og gratis briller til lokalbefolkningen. I år, som i fjor, var Zanzibar målet.

– Selv om vi ser på Zanzibar som det flotte luksusstedet, så er det ikke det. Den ene delen av øya har veldig mye fattigdom. Der er de fire optikere på godt over én million mennesker, forteller Ingrid.

Denne lille gutten fikk seg et par nye solbriller. Solen på Zanzibar er veldig skarp, og uten beskyttelse kan man få grå stær, forteller Ingrid. Denne lille gutten fikk seg et par nye solbriller. Solen på Zanzibar er veldig skarp, og uten beskyttelse kan man få grå stær, forteller Ingrid. Foto: Espen Hilton

– Jeg ble så overrasket over hvor stort behovet var. Vi møtte en 19 år gammel gutt som hadde lært seg blindeskrift fordi han ikke hadde hatt briller. Han var ikke blind, men han trengte -10 eller -11 i styrke på brillene, fortsetter hun.

Tirsdag forrige uke landet hun i Norge igjen, og sitter igjen med mange minner og inntrykk. Et av øyeblikkene som satt seg mest hos 26-åringen var møtet med denne jenta:

- LES OGSÅ: Petter hjelper norske bedrifter til suksess i USA

- LES OGSÅ: Lars Berrum: – Ble kidnappet på fylla i Marokko

Blant verdens mest fattige

Tanzania ble valgt ut som mottakerland, blant annet fordi det er blant verdens mest fattige. 68 prosent lever på under én dollar om dagen og to millioner barn er foreldreløse. Mange av de som kom til mottaket var barn.

– Det var en gutt på ti år som kom med moren. Hun var blind, og vi så at gutten også var reservert, for han oppfattet ikke ting like godt som oss. Det viste seg at han var +11, og det er helt sykt mye. Vi fant briller til ham, og han var så fornøyd. Det største gliset! sier Ingrid og smiler.

Foto: Vibeke Montero Denne ti år gamle gutten fikk briller av Ingrid og resten av teamet. Morens syn var blitt så dårlig at hun nå er blind. Foto: Vibeke Montero

– Det var bare de to i familien, så han passet på moren. Mest sannsynlig var det snakk om noe arvelig. I hennes tilfelle var det for sent å redde synet.

- LES OGSÅ: Dette skjer denne uka

- LES OGSÅ: Vet UiA-studentene hva fua, spiggent og paltosk betyr?

Samlet inn 20.000 briller

Til sammen hadde Specsavers samlet inn rundt 20.000 briller. Cirka 4.000 av disse ble med til Zanzibar, og Ingrid anslår at omtrent halvparten av disse ble delt ut. Én av dagene gjennomførte optikerne 1.571 synsprøver.

– Vi merket at det var veldig trengt at vi kom dit. Den ene dagen ble det opprør på utsiden. Vaktene vi hadde var politi, og de begynte å selge egne kølapper. Det er veldig mye korrupsjon der nede. Da ble de som hadde stått i kø lenge veldig sinte, og begynte å sloss.

Foto: Vibeke Montero Det var lang kø utenfor lokalene hvor teamet fra Specsavers sjekket syn og delte ut briller. Foto: Vibeke Montero

Selv om de hjalp mange, var det mange flere som gjerne skulle hatt hjelp.

– Det var en unge på tre år som hadde medfødt grå og grønn stær, og moren var der inne to dager for å få oss til å hjelpe. Dessverre kunne vi ikke det, forteller Ingrid.

Det var mange som ønsket hjelp til å bli frisk fra sykdommer og stær, men det hadde ikke hjelpearbeiderne mulighet til å bistå med.

– Grå stær var det mye av. Her i Norge får man operert seg for det med en gang, mens der nede ble de blinde av det. Det var synd å se hvor lett vi fikser ting her i Norge, mens der nede blir de blinde av helt vanlige sykdommer, sier hun.

En eldre kvinne får sjekket synet. Ingrid forteller at lokalbefolkningen hadde pyntet seg i fargesterke klær for anledningen. Foto: Vibeke Montero En eldre kvinne får sjekket synet. Ingrid forteller at lokalbefolkningen hadde pyntet seg i fargesterke klær for anledningen. Foto: Vibeke Montero

– De var veldig kresne!

Noe av det Ingrid bet seg merke i var hvor glade og takknemlige lokalbefolkningen ble for hjelpen de fikk. Men én ting overrasket henne litt.

– De var faktisk veldig kresne! Selv om de var fattige skulle de ikke gå rundt med hva som helst, så det var kamp om de fineste brillene, sier hun og ler.

– Hva var mest populært?

– Veldig smale og tynne rammer. Her hjemme er det motsatt, her skal det være stort nå. Og solbriller var veldig populært. Det er så skarp sol der, og det er mye av grunnen til at det er så mye grå stær.

Foto: Vibeke Montero Dette utstyret ble brukt til å sjekke synet til dem som møtte opp. Foto: Vibeke Montero

Så populært ble det med briller at noen faktisk prøvde å jukse til seg et par – selv om synet var på topp.

– Noen skrev egne lapper med styrke for å få briller selv om de ikke trengte det. Det var ei som skrev +6,75, og hun så ingenting da hun fikk et par. Det var veldig stas å få briller, forteller Ingrid.

– Rart å komme tilbake

Nå er 26-åringen tilbake i vante omgivelser i Kristiansand. Men det var ikke bare å komme hjem etter en slik opplevelse.

– Det var veldig rart å komme tilbake på jobb og sitte å ta vanlige synsprøver. Der nede så man hvor mye en lesebrille hadde å si, spesielt for de som driver med håndarbeid. Det var ikke mye de kunne gjøre uten briller, mens her hjemme drøyer vi det i flere år før vi skaffer oss et par, avslutter hun.

LES OGSÅ: Her er norgesmesterens beste poledance-tips

Foto: Vibeke Montero Foto: Vibeke Montero
Foto: Vibeke Montero Foto: Vibeke Montero
Foto: Vibeke Montero Teamet delte ut både briller med styrke, og vanlige solbriller. Foto: Vibeke Montero
Publisert: