Pål Rake: – Det har blitt for «jagete» kultur i samfunnet

Artist Pål Rake mener det konstante jaget etter bedre hus, bil og jobbstilling kan være ødeleggende.

Artist Pål Rake (29) er ukas #NoFilter-ansikt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I vår nye spalte #NoFilter tar KRSby en ærlig og usminket prat med folk i sør om politikk, deres hverdag og andre spørsmål. Denne uka har vi intervjuet artist Pål Rake, kjent fra blant annet Christianssand Storband, Fiskebrygga-konsertene, solokarrieren, og tv-programmer som «The Voice».

Jobb: Artist

Alder: 29 år (født i Egersund, bodd i Kristiansand i flere år)

Sivilstatus: Gift, bor med kone og hund i Kvadraturen.

Instagram: Pål Rake

– Kamp mot det politisk korrekte

Hva jobber du hardest mot akkurat nå?

– Nå prøver jeg å lande julekonsertene mine og ordne gjesteartister før sommeren starter for fullt. Men det er ikke lett å tenke "julemodus" når mai-været har vært så fint som det har vært.

– Hva har gjort mest inntrykk på deg denne uka?

– Det som har preget min uke er YouTube-forelesninger med Jordan Peterson, som har gått til kamp mot det politisk korrekte.

– Er han inne på noe? Har vi blitt for hårsåre?

– Han mener det. Han stiller ytringsfrihet opp mot det å bli krenket, og i hans øyne er vi for lettkrenkelige. Men han går nok for langt til tider, så jeg ikke er helt enig med han. Likevel skal jeg følge med på kanalen videre.

Les også vårt #NoFilter-intervju med Thea Sofie Loch Næss!

– Enhver sørlending har godt av et år utenbys

Pål Rake lar hunden Joni kjøle seg ned.

– Hva ville du endret med Sørlandet?

– Jeg elsker sørlendinger, men jeg tror at enhver sørlending har godt av minst et år utenbys. Vi tilflyttede sørlendinger snakker ofte om at det finnes to typer sørlendinger: De som for eksempel har studert litt i Aarhus, Oslo eller i Boston, som har skjønt at Sørlandet er unikt og vakkert nettopp fordi de har opplevd alternativene, og så har vi de som prinsippfast bare forlater Flekkerøya i sjekte og som sliter på ordentlig med å forstå at uttrykket "Æ kunne ha det" kun er et honnørord mellom Søgne og Sørlandsenteret.

– Vi merker forskjellen på alt fra samtaletematikk og dialekt til åpenhet for nye ideer, tanker og mennesker.

– Hvis du var politiker, hva ville vært din kampsak?

– Jeg vil fortette sentrum og få flere folk til å flytte til Kvadraturen, og samtidig flytte E18 ut av bykjernen, og jobbe for et bilfritt sentrum.

– Hvorfor?

– Vi musikere som spiller her i sentrum er avhengige at yrende liv. Og det er jo det på sommeren i Kristiansand, men hva om det var det året rundt? Vi må ta vare på dette sentrumet og ikke bare bygge oss ut av byen! Det er også bra for miljøet at ikke alle skal bo i store hus med store hager, leiligheter er fint. Kort sagt må vi høste av byens mange frukter og skape enda mer liv i byen.

– Det har blitt for «jagete» kultur

Pål Rake og hunden Joni, oppkalt etter artist Joni Mitchell.

– Hva er det verste med dagens samfunn?

– Det har blitt for «jagete kultur»: Har du først kjøpt en leilighet og tatt opp et lån så må man ha bil, også videre. Da begynner ballen å rulle og det er vanskelig å reverse den når man er i "kverna". Vi strever alltid etter hva som er rundt neste sving, neste promotion, større hus, bedre bil, og få barn fordi det forventes.

– Hva skulle du ønske du visste da du var 15 år?

– Skal du få noe gjort må en gjøre det selv. Selvgjort er velgjort. Ta initiativ selv, spesielt for musikere! "Skal vi skape noe gøy på Fiskebrygga hver tirsdag i sommer?". Dette skulle jeg visst før! Ikke vær redd for å jobbe.

Les også #NoFilter med Amalie Snøløs!

Rake under Beatles-kveld i Kilden i fjor.

– Hvordan er Pål Rake i "real life" versus sosiale medier?

– I dag er jeg passiv på sosiale medier. Etter jeg var med i disse tv-programmene for noen år var jeg aktiv og la ut en post om dagen, og det var nesten bare livebilder. Men i dag har jeg sluttet å telle likes og legger heller ut et bilde av hunden min.

– Hva angrer du mest på?

– Jeg angrer på gangene jeg har tenkt negativt om situasjoner eller folk. Men etterpå tenker jeg alltid "Dette gikk jo bra". Folk generelt er snille. Det er ikke vits å bekymre seg om spillejobber eller andre ting. Jeg har lært å tenke: "Pål, dette går bra".

– Jeg venter på at det skal ta slutt

Pål Rake tar ikke artistkarrieren for gitt.

– Hvor vanskelig er det å leve som artist i dag?

– Mange spør meg "Hvordan får du det til å gå rundt?". Men min erfaring er at det ikke er så vanskelig. Jeg er ikke noe Bjørn Eidsvåg eller Sissel Kyrkjebø, men solgte likevel 1000 billetter til julekonserten i Domkirka. Og jeg har Fiskebrygga-konsertene på sommeren, og mye shows i helgene. For fem år siden sa jeg opp min faste jobb for å ta tak og satse som artist, og det har gått bra. Men likevel venter jeg på at det skal ta slutt.

– Å?

– Jeg kommer til å synge hele livet, det er klart. Men det er ikke sikkert at jeg får en årslønn ut av det for alltid. Jeg er klar over at det tar slutt en dag

Pål Rake i aksjon på Fiskebrygga i 2016.

– Hva er den største forskjellen på å være musiker i dag, sammenlignet med 90-tallet?

– Det virker som vår generasjon med musikere nedprioriterer det å jobbe i studio. Jeg har prioritert livespilling, siden det er der pengene ligger for min del, og ikke så mye i strømmetjenester som Spotify. Men hadde jeg vært musiker for 20 år siden hadde jeg prioritert å lage flere album, og tjene penger på det fysiske CD-salget. Men det er en helt annen tid for musikere i dag, så konserter er ofte veien å gå økonomisk, sier Rake avslutningsvis.

– Til slutt, kan vi få en ujålete selfie av deg?

Pål Rake og hunden Joni.
Publisert: