Anmeldelse av Fogo i Sandnes: Her blir du mett!
Ha løst belte og sulten mage når du besøker Fogo i Sandnes.
- AV: Jan-Erik Larsen
Totalkarakter: 4/6
FOGO STEAKHOUSE, Mauritz Kartevoldeplass 1, 4306 Sandnes.
Prisnivå<br>
Middager: Rodizio med salatbuffet (salat, sideretter, kjøtt i utvalg) 395 kroner
Buffet uten kjøtt: 350 kroner
Barneporsjoner: 199 - 169 kroner
Desserter: 120 kroner
Ikke samba eller karneval, men likevel en bit av Brasil innerst i Vågen i Sandnes. Men ha løst belte og sulten mage når du besøker Fogo. Her blir du mett!
For nordmenn flest sammenfattes ofte Brasil med lekre strender, regnskog, eksotiske rytmer og kostymer og fotball. Men et land med over 200 millioner mennesker har naturligvis et variert og spennende kjøkken, med et nesten uendelig mangfold. Verdens femte største nasjon byr på strålende skalldyr og fisk, fantastiske grønnsaker og tropisk frukt og ikke minst eventyrlig gode kjøttretter.
Og det er først og fremst kjøttet som er blitt en slager i Europa. Det finnes mange churrasco-restauranter (portugisisk for grill, uttales sjohasko), der du kan spise et ubegrenset antall kjøttretter, servert fra kokkens grillspyd ved bordet.
Husk trafikklyset
I sommer fikk Sandnes sin første brasilianske grillrestaurant, inkludert i Sandnes Kulturhus, der NB Sørensen tidligere hadde tilhold. Lokalet er gjort noe lysere, og konseptet er rendyrket på kjøtt. For 395 kroner kan du spise til du sprekker, inkludert en salatbuffet og fire sideretter.
Et lite tips: Glem ikke "trafikklyset" på bordet, en trekloss med grønn farge i den ene enden og rød i den andre. Står den grønne enden opp, betyr det fritt fram for kokken til å sørge for påfyll av grillmat. Og det skjer ofte! Du er derfor avhengig av noen pauser med "rødt lys". Og må kaste inn håndkleet, legger du treklossen sidelengs på bordet.
Har du fått med deg at burgerrestauranten The Shack kommer til Tasta ?
Kun kjøtt
På en hustrig tirsdagskveld i oktober var det godt med plass, og vi fikk en fin vindusplass, tildelt av en hyggelig servitør. Da fristet det å starte med hver vår caipirinha, brasilianernes nasjonaldrikk, med Cachaca (sprit som minner om rom), sukker, lime og is.
Menyen har bare en salatbuffet som alternativ til kjøttet, ingen innslag av fisk eller maritime råvarer. Til gjengjeld serverer Fogo (portugisisk for ild/flamme) opptil 14 kjøttvarianter fra grillen. Så mange var det ikke på vår aften, vi kom til åtte før det ble reprise, men de fleste var svært velsmakende.
I tillegg til en innholdsrik salatbuffet får du fire sideretter til kjøttmåltidet. Det er yuca med rosmarin (yucarot er en stiv grønnsak, ligner en potet), hvit ris, farofa (søramerikansk blanding av kassavamel, smør, løk og grønnsaker/frukt) og en peppersaus med sennep og hvitløk.
Velsmakende biff
Vinkartet består av sju røde (340-490 kr), fem hvite (340 til 490), en cava og en prosecco (begge 390) og en flaske champagne (560). Vi valgte en spansk Marques de Rey Gran Reserva, laget på Tempranillo-druen, og en helt grei rød grillvin. Den var prissatt til 390 kroner, drøyt tre ganger prisen på polet.
Så var det bare å kaste seg ut i grillvariantene. Det startet med kyllingkjøtt, innpakket i bacon, en smakfull og fin start. Deretter kom et hvitløkspreget kyllinghjerte, ikke veldig spennende, mens pølsene som utgjorde rett tre var både kraftige og gode på smak. Men serveringen skjedde i så rask rekkefølge at vi måtte legge inn en liten kunstpause med rødt "trafikklys".
Rett nummer fire var rosa og velsmakende biffkjøtt, absolutt et av kveldens aller beste innslag. Også rett nummer fem, spareribs var saftig og godt tilberedet på grillen. Sammen med pepper- og sennepssausen og gode grønnsaker var dette en behagelig tirsdagsreise til Sør-Amerika, som gjorde at vi virkelig hygget oss.
Store planer for Straen-senteret i Stavanger: Her skal det komme 25-30 butikker, treningssenter og restauranter
Det sjette innslaget, svin, var litt for tørt og relativt kjedelig, kanskje den mest anonyme retten denne kvelden. Så fikk vi ost og bacon i kombinasjon, en litt uvanlig, men likevel spennende smakskombinasjon. Da vi nådde rett åtte, en deilig biffvariant i tynne skiver med BBQ-saus, begynte beltet å stramme faretruende.
Da det viste seg at vi deretter startet forfra igjen, fant vi ut at det klokeste var å gi seg. Dog ga et lite kvarters pustepause rom for dessertkartets overraskelse, som viste seg å være pasjonsfruktmousse, med sjokolade og pasjonsfruktsaus. Greit, men heller ikke mer.
Kvelden kom samlet på snaut 1700 kroner, eller 850 per person. Da får du mye mat for pengene, og kanskje dukket Fogo også opp i Stavanger i løpet av vinteren. De planene røpet i alle fall vår servitør.
Flere anmeldelser:
Tango: En av landets beste restauranter
Varmen (Scandic City): Ta turen inn i Varmen. Du vil ikke angre.
Sabi Omakase: Kan ikke sammenlignes med noe annet i byen
Byrkjedalstunet: Et helt greit måltid hjemmelaget mat
Sola strandhotell: En veldig sterk 4-er
Kita Deja Vu By Night: Et spennende tilskudd i Stavanger
Spiseriet: Fortsatt en av byens beste
Amici: Solid og hjemmelaget mat
Hall Toll: Smell på Skansen
Big Horn Steak House: Utrivelig, uinspirert biff
Egget: Byens beste deal?
City Bistro: Veldig god mat til hyggelige priser
XO Bar & Restaurant: Grei nok burger, herlig komle
Sabi Sushi Sandnes: God sushi, trist lokale
Allegro: Bravissimo! Velkommen tilbake
Kitchen&Table: - Meget god valuta for pengene
Bevaremegvel! Hva mer kan man ønske seg?
Charles & De: Holder fortsatt formen
Hvilken restaurant er #byasbeste? Her er de 10 nominerte!
Hvilket av disse ti restaurantene er #byasbeste? Det bestemmer DU!
Relaterte artikler
- AKTUELTAnmeldelse Déjà Vu: God mat, grei pris, men servicen...5 ÅR SIDEN
- AKTUELTRestaurantanmeldelse: – Ta turen inn i Varmen. Det vil du ikke angre på.7 ÅR SIDEN
- LIVSSTILKRSby tester Scandic Kristiansand Bystranda7 ÅR SIDEN
- LIVSSTILSulten tester lunsj på Saigon Nam Nam7 ÅR SIDEN
- AKTUELTAnmeldelse av Sandnes Sushi: Helt ok, men ikke mer5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILKRSby tester Christianssand Brygghus7 ÅR SIDEN