Åpner ny kafé i over 300 år gammelt trehus i sentrum

Kulturkafé No 18 venter nå på grønt lys fra Stavanger kommune. Målet er å åpne i løpet av juli.

Publisert:
En ny kafé åpner i Skagen 18 i løpet av sommeren.

– Nå har vi sendt av gårde søknad om serverings- og skjenkebevilling, det er milepæl nummer én, sier Ellen Sæbbø Undset.

Hun blir daglig leder for Kulturkafé No 18 som skal åpne i det blå og hvite trehuset i Skagen 18.

Tidligere holdt Skagen Bakeri til her, men kafeen begjærte oppbud i mai i fjor. Nå er nye krefter klare til å ta over driften i hjertet av byen.

– Det blir en gammel kafé med en moderne twist, forteller Undset.

I disse lokalene, som tidligere tilhørte Skagen Bakeri, skal Ellen Sæbbø Undset åpne kafeen Kulturkafé No 18.

Startet med en pop up

Lokalet er ikke ukjent for henne. Minnene fra huset, hvor de eldste plankene blir datert helt tilbake til 1600-tallet, er mange og kjære. Bygget har nemlig vært i Undsets familie de siste 300 årene.

Siden 2015 har hun hatt rollen som «vaktmester» for eiendommen. Hun har vært ansvarlig for å holde lokalet ved like og sørge for leietakere. Nå har Undset, i samråd med familien, bestemt seg for å leie inn seg selv og noen gode venner.

– Det startet med at vi hadde en pop up-butikk i jula. Det var mer jobb enn vi hadde sett for oss, men samtidig hadde vi det utrolig kjekt. Tilbakemeldingene var også positive, og siden bygget sto uten en fast leietaker ble det bestemt at vi kunne prøve oss, sier Undset.

Bygget er gammelt, men ingen vet nøyaktig hvor gammelt det er. Den eldste tømmerdelen kan dateres til 1600-tallet, og bygget ble fredet allerede i 1924.

Samarbeid

Dermed blir det mat fra Buøy bakeri og konditori. På menyen vil det være sandwicher, supper, salater og kaker. Blir skjenkebevillingen innvilget, vil kafeen også kunne tilby øl og vin.

Rogaland Kaffehus vender også tilbake, samarbeidet med Sunderø Gallery og Pelikanen Forlag vil fortsatt holde stand.

– Vi kaller det en kulturkafé fordi det fortsatt skal være mulig å kjøpe både bilder og bøker som er i kafeen, men kallenavnet vil nok fort bli «nummer 18», forklarer Undset.

Hun forteller at lokalet skal pusses opp for et par hundre tusen kroner før det er klart for innflytting. Samtidig går bedriftseierne inn med det dobbelte for å få alt av inventar på plass. Det koster å satse i et gammelt hus.

– Nylig hadde vi fire stykker innom fra byantikvaren. Vi er nødt til å male med en type maling som er dobbelt så dyr og tørker fire ganger så sakte. Samtidig kan vi ikke bytte ut hele planker, men kun deler av dem - og det må være av samme type tre! Men det er jo litt av sjarmen med et så gammelt bygg, sier Undset, som håper å kunne åpne dørene i løpet av juli.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Old Irish Pub får ikke drive nattklubb, men kan skjenke alkohol om de vil

LES MER:

Tidligere Hall Toll-ansatte blir ikke med videre til ny restaurant

LES MER:

Ny restaurant åpner i Hall Tolls gamle lokaler

LES MER:

Ny restaurant i de gamle Tango-lokalene: – Det blir et sted hvor du kan planlegge en helaften

LES MER:

Drag-duo nektet inngang på utested: – Hvem er det som skal bestemme hva som er et «pent antrekk»?

Publisert:

Ellen og Ellen blåser nytt liv i et av byens eldste hus

Den eldste delen av bygget går tilbake til begynnelsen av 1700-tallet. Her har Kulturkafé No. 18 åpnet dørene.

Oppdatert: