Aktuelt

Ville selge Gladmat-rester for en billig penge, men det var ikke rester igjen

Gladmat-sjefen gikk selv ut og sa at festivalen skulle ta opp kampen mot matsvinn ved å legge ut overskuddsmat på appen Too good to go. Det skjedde aldri. Det var ingen rester å selge.

Oppdatert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
Utstillerne under årets Gladmat har beregnet bra. Festivalen ville legge ut restematen på appen Too good to go, mye var allerede.

– Jeg ble skikkelig skuffa, sier Emma Reinholds (33).

I forkant av festivalen varslet Gladmat at du kunne få en pose med mat til 40 kroner mot slutten av hver festivaldag.

Maten, som ellers ville blitt kastet, skulle legges ut på matsvinn-appen Too good to go. Pengene skulle doneres til Røde Kors.

Reinholds brukte appen gjennom hele gladmatuka, men fant aldri noen matvarer fra festivalen.

– Da tok jeg kontakt med Too good to go og Gladmat. Fra begge parter fikk jeg høre at det aldri ble lagt ut noen varer fra festivalen, sier Reinholds, som frykter at mye god mat har gått i søpla.

Emma Reinholds var på Gladmat hver eneste dag forrige uke, men fikk aldri benyttet seg av Too good to go-tilbudet. Nå viser det seg at det hele har en logisk forklaring.

Ingen rester

Gladmat-sjef Maren Skjelde bekrefter til Byas at appen Too good to go aldri ble tatt i bruk.

LES OGSÅ:

Hun skjønner skuffelsen hos brukerne av appen, men forteller at det ikke var det store omfanget av Gladmat-rester igjen.

– Vi gikk rundt på området og spurte utstillerne om de hadde mat til overs i 21-tiden hver kveld, men da var det ingen som hadde rester igjen, sier Skjelde.

– Det høres nesten litt for godt ut til å være sant. Sier du at det ikke var rester igjen etter Gladmat?

– Det er vanskelig å si. Jeg vet blant annet at flere utstillere er på denne appen fra før, de kan ha lagt ut matvarene selv. Jeg har også hørt at noen utstillere valgte å gi bort restematen gratis til tilfeldig forbipasserende, sier Skjelde.

Ifølge Skjelde var alle utstillerne informert om at Gladmat var på jakt etter restemat når festivaldagen gikk mot slutten.

– Det kan være at vi burde kommunisert dette enda tydeligere utad, sier hun.

Gladmat-sjef Maren Skjelde under opprydningen søndag. Selv er hun positivt overrasket over hvor gode utsalgsstedene har vært til å beregne hvor mye mat de skulle lage.

Gode til å beregne

Men det er hardt å selge noe som ikke finnes.

Flere av utstillerne bekrefter det samme som Skjelde: Det var få rester igjen på kvelden.

– Vi var heldige med beregningen. Vi gikk tomme for mat hver dag. På lørdag klokka 20:05 hadde vi bare noen tomater og litt koriander igjen, sier Craig Whitson, som solgte chili con carne under Gladmat.

Et lite steinkast unna var teltet til Zouq. Restauranten hadde åpent helt til midnatt. Derfor fikk aldri Gladmat-gjengen restene fra kjøkkenet.

Men det var ikke mye igjen her heller.

– Vi hadde store kjølerom hvor vi kunne lagre mat som vi ikke hadde brukt. Det som var igjen mot slutten av dagen, ga vi til forbipasserende på gata, forteller daglig leder i Zouq, Rizwan Rafiq til Byas.

Karl Erik Pallesen forteller at Fisketorget solgte 6200 gladmatretter. Da var det ikke mange rester å gi bort.

Og slik fortsetter det:

– Vi solgte ut alt og var tomme for mat klokka 21.30 på lørdagen, sier daglig leder i Gaffel & Karaffel, Bjørn Erik Sandvaag.

– Vi var helt tomme for alt klokka 18.30 på lørdag. Jeg mener egentlig at beregningen vår var litt dårlig, siden vi gikk tomme så tidlig, sier daglig leder ved Fisketorget, Karl Erik Pallesen.

– Positivt

Selv om appen ikke ble tatt i bruk, så er ikke Gladmat-sjefen veldig skuffet. Mer positivt overrasket.

– Det er et godt tegn at utstillerne har klart å beregne så bra som det ser ut til at de har gjort. At det ikke er rester igjen, er også positivt, sier Skjelde.

Byas skrev for første gang om appen Too good to go i januar 2017. Da var det noen få restauranter og bakerier som benyttet seg av appen.

Bruker du appen i Stavanger sentrum i dag, vil du få opp nærmere 50 aktører i nærheten som legger ut overskuddsmat til redusert pris gjennom dagen.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Mat og drikke
 2. Gladmat
 3. Festival
 4. Stavanger
 5. Stavanger sentrum

I år kan du redde Gladmat-fristelser fra å havne i søpla

Slik skal Gladmat bli mer miljøvennlige, med mindre matsvinn og mer resirkulering.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Trodde du ølglassene var av plast? Da må du tro om igjen
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  – Håper Gladmat har kommet til Pedersgata for å bli
  4 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Denne «restauranten» danker ut både Re-Naa og Tango
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Håper dugnadsinnsatsen gir 20.000 besøkende: – Det er organisert kaos
  4 ÅR SIDEN
 5. KULTUR
  De beste bildene fra Mablis
  17 DAGER SIDEN
 6. AKTUELT
  Palmesus 10 år: – Har vært et dødsgøy eventyr
  4 ÅR SIDEN