Spaghettibrua tålte nesten 100 kilo: Nå skal de til VM

Men studentene er langt unna verdensrekorden...

Publisert:
Thomas Riber og Marius Ramslien med vinnerbrua. Den tålte en vekt på 98 kilo.

– Når du studerer for å bli ingeniør, er det mye regning. Derfor var det moro og veldig lærerikt å gjøre dette i praksis, sier byggingeniør-student, Thomas Riber (23) til Byas.

– Så det finnes en link mellom spaghettibruer og skikkelige konstruksjoner?

– Å ja! Vi må finne ut av hvilke krefter som går gjennom brua, hvordan vekta fordeler seg og hvor svakhetene er, sier 23-åringen.

Følg Byas.no på Facebook!

Nylig fikk han og medstudentene en utfordring litt utenom det vanlige fra foreleseren.

Riber gikk sammen med tre andre studenter og bygde brua «Mission Impastabru».

Den tålte en vekt på hele 98 kilo!

Det var TU som først omtalte saken.

Gruppa, som kalte seg for Mission Impastabru, vant konkurransen ved Universitetet i Stavanger. Dermed blir Thomas Riber, Sindre Habbestad, Marius Ramslien og Kjell Alfred Aaberg (ikke til stede) UiS' representanter under VM i spaghettibru-bygging i Ungarn neste år.

Til VM

Det finnes mesterskap for det meste, og spaghettibru-bygging er ikke et unntak.

Riber bygde den sterkeste brua sammen med kompisene Sindre Habbestad, Marius Ramslien og Kjell Alfred Aaberg.

Alle går fjerde året på byggingeniør ved UiS.

LES MER:

* Johannes og Ole Jørgen har en oppgave. De skal få mest mulig ut av 100.000 kroner

LES MER:

* Nå får Stavanger sitt eget studentråd

Det er disse fire som skal representere Universitetet i Stavanger under verdensmesterskapet i Budapest i Ungarn neste år.

23-åringen forteller at laget er strålende fornøyd med at brua tålte så mye som 98 kilo, men...

– Det er jo ikke akkurat verdensrekord, humrer han.

Årets VM-vinnere bygde nemlig ei bru som tålte 455,3 kilo.

Verdensrekorden er på hele 570,3 kilo!

Her settes verdensrekorden i 2013:

– Men nå vet vi i alle fall hva vi skal gjøre annerledes neste gang, sier Riber.

VM neste år arrangeres i slutten av mai, midt under eksamensperioden.

Riber håper at laget får muligheten til å dra.

– Vi har fem eksamener neste semester, men er det kun én eksamen som kommer i veien, ønsker vi å utsette den for å dra til Ungarn, sier han.

Sindre Habbestad sørger for at alt er klart før brua skal testes.

– Morsomt

– Dette her er jo en «lifetime opportunity», sier foreleser og førsteamanuensis Luis Evangelista ved Institutt for konstruksjonsteknikk og materialteknologi.

Det er nok han som er mest gira på å dra til VM, så Evangelista jobber på spreng med å få overtalt studentene til å delta i konkurransen - uansett hvor mange eksamener som måtte komme i veien.

LES MER:

* Fryktet fester og stjeling fra universitetsbiblioteket. I stedet ble det en suksesshistorie

LES MER:

* Nytt sykehus på Ullandhaug betyr at du kan ta helt nye utdanninger ved UiS

– Men hvorfor bygger dere bruer av spaghetti på UiS?

– Studentene jobber veldig mye med teori, typisk matte og fysikk. Det er veldig abstrakt for dem, fordi de ser bare utregninger på papiret. Ideen her er at de kan bygge noe med hendene, samtidig som de kan bruke det de har lært, sier Evangelista.

– Også er det jo morsomt, legger han til.

Brua skal ikke være mer enn en 100 cm lang, 60 cm høy og 13 cm brei.

Alle slags typer spaghetti og lim er lov, men limet skal kun brukes i knutepunktene.

Den skal ikke veie mer enn ett kilo, dette inkluderer lim, spaghetti og festepunktet under brua.

– Vår bru tålte 98 kilo, og da har vi brukt ca ett kio med spaghetti. Se for deg at et menneske veier 100 kilo, det betyr at du kan løfte 980 kilo, sier Evangelista og fortsetter:

– Men verdensrekorden på over 500 kilo, det er helt vilt! Jeg er sikker på at vi vil gjøre det mye bedre neste gang.

Brua kan ikke være mer enn 100 cm lang, 60 cm høy og 13 cm brei. I tillegg kan den ikke veie over ett kilo, dette inkluderer pasta, lim og festet under brua.

Nok pasta

Dersom studentene drar til Ungarn neste år, sponses alt av universitetet.

Det eneste studentene må betale selv er mat og drikke.

Men da er det nok ikke pasta som står på menyen.

– He he, vi har spist veldig mye pasta hjemme i det siste, så det blir ikke middagen på en stund, sier Riber.

Mer fra Byas:

LES MER:

På Tango serverer de nå en rett så hemmelig at du ikke kan ta bilde av den

LES MER:

Pass på hva du sier på campus! Denne mannen tar over «Overhørt på UiS»

LES MER:

Laurens (21) begynte på universitetet som 15-åring!

LES MER:

Asbjørn har brukt flere hundre timer på å utvikle en studentapp

Publisert:

To Stavanger-restauranter til topps i prestisjefull kåring

Rankes på samme nivå som Maaemo i Oslo.

Oppdatert: