Aktuelt

Skillingsbolle eller kanel i svingene? På Kanelsnurren heter det...

Kanelbolle, ironisk nok. Men hva er rett?

Oppdatert:
  • Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Kjært barn har mange navn! Tonje Hatlestad (23) selger kanelboller og jobber ved Kanelsnurren, men gjærbaksten går også under navnet skillingsbolle, kanelknute og kanel i svingene. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– He he, det heter kanelbolle fordi det ikke er en snurr på bollen, sier butikkmedarbeider Tonje Hatlestad (23) på Kanelsnurren.

Det er lett å gå i surr:

Kanelsnurr, kanelbolle, kanel i svingene eller skillingsbolle? Ryktene skal ha det til at noen kaller bolletypen for kjerring-ører.

– Mamma sier skillingsboller, jeg sier kanelboller, forteller Hatlestad.

– Men du jobber ved...?

– Kanelsnurren, ha ha.

Til orientering: Kanelsnurren også har kanelboller med vaniljekrem og melis. Disse heter solskinnsbolle, og må ikke forveksles med skolebolle, som består av «vanlig» bolle med vaniljekrem og kokos. Men dette er en annen historie...

Våland dampbakeri selger kanelsnurrer, i motsetning til Kanelsnurren som selger kanelboller. Uansett navn, så ser de gaaanske like ut! FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Bolle-surr

Byas kjøper en kanelbolle fra Kanelsnurren.

På veien svinger vi innom Våland dampbakeri i Klubbgata. Her har bolle-varianten fått navnet kanelsnurr.

– Men de ser jo ganske like ut da, innrømmer Emilie Wyrniok (26) når hun sammenligner kanelbollen fra Kanelsnurren med kanelsnurren fra Våland dampbakeri.

– Men hvorfor har de da to forskjellige navn?!

– Ha ha, nei.. Jeg aner ikke, sier 26-åringen og ler.

Først trodde kompisgjengen at kanelbollen fra Kanelsnurren var en kanelsnurr, men det er jo egentlig en kanelbolle...eller? Fra venstre: Harald Veen Gilje (17), Markus Amundsen Fjelde (17), Morten Gilje (17) og Halvor Hetland (16). FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Kanelkringle?

Vi trasker videre på jakt etter svar. Rett over veien fra Våland dampbakeri, treffer vi en kompisgjeng.

– Dette her er en kanelsnurr, sier Morten Gilje (17) om kanelbollen fra Kanelsnurren.

– Nei, det er en kanelbolle, sier Harald Veen Gilje (17).

Det tar rundt et halvt minutt. Formen diskuteres flittig. De fire kompisene blir enige om at bolla ikke har sving, den har heller ikke snurr.

Dette her er en kanelsnurr, sier Morten Gilje (17) om kanelbollen fra Kanelsnurren.

Er det en kanelkringle...?

Nei, forslaget blir nedstemt. Til slutt sier svaret seg selv:

– Kanelbolle, garantert, fastslår Morten Gilje.

Tvillingsøstrene Avilde Vagle (21) og Johanna Hendriksen (21) er uenige om det meste, men her er de enige: Kanelbollen fra Kanelsnurren er egentlig en kanelknute! FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Sving er ut

Nytt bakeri, nye muligheter.

På Godt Brød på Arneageren selger de skillingsbolle. Den er brun, har svinger i formen og sukker på toppen.

– Det er noen som sier kanel i svingene, men det er litt gammeldags, sier Alvilde Vagle (21) som står bak disken.

På besøk er også tvillingsøstera Johanna Hendriksen (21), som tidligere jobbet på samme sted.

Til vanlig er tvillingene ganske uenige. Stort sett om det meste, ifølge Hendriksen, men her er det ingen tvil.

– Vi kaller det kanelsnurr, men det du har med fra Kanelsnurren er vel en kanelknute?

– Knute?!

– Ja, bakeriet til Re-Naa selger blant annet kanelknuter, sier Vagle, og peker over mot Sølvberget.

Re-Naa Xpress på Sølvberget selger kanelknuter. Disse skiller seg fra andre bolle-former, fordi de tvinnes flere ganger, forklarer baker Lisa Gilje Pedersen. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Knute

Fire bakerier og fire forskjellige navn.

På Re-Naa Xpress på Sølberget, treffer vi Lisa Gilje Pedersen (21)

Hun er utdannet baker og har for lengst mistet tellingen på hvor mange boller hun har laget i løpet av karrieren.

Er det hun som sitter på fasiten?

– Deigen til kanel i svingene og skillingsbollene skal rulles til en pølse, og så kuttes opp. Da får du et sirkelformet mønster, forteller Pedersen.

Hun forklarer at kanelknuter og kanelsnurrer er ganske like. Hun har selv hatt utplassering ved Kanelsnurren og laget kanelboller, men nå lager hun kanelknuter ved Re-Naa.

Phew...

– Den store forskjellen mellom oss og Kanelsnurren er at vi tvinner bollene mer, derfor blir det en knute, sier Pedersen.

Vi trenger fortsatt hjelp! Stem i pollen under:

Publisert:
Oppdatert:
  1. Bakeri
  2. Mat og drikke
  3. Stavanger

Hvorfor tar utesteder inngangspenger?

På enkelte utesteder må du betale for å komme inn. Hvorfor det?

Publisert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Når er det egentlig lov å pynte til jul?
    3 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Her kan du vinne billetter til konserten med Aurora
    3 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    Hva er #byasbeste utested? Her er de nominerte!
    3 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Her er 16 kjekke ting du kan gjøre i helga
    3 ÅR SIDEN
  5. AKTUELT
    Anmeldelse Eg & Du: Ærlig mat av lokale matvarer
    3 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    StOr-leder om statistikken: – Det er krise
    3 ÅR SIDEN