Fra fengsel i Etiopia til mastergrad i Kristiansand

Student Amir Aman forteller om sin fortid som studentaktivist i Etiopia på Østsia.

Amir Aman trives som student i Norge. Alle foto: Håkon Netskar
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Jeg er veldig glad for å kunne prate om situasjonen for publikum og dele historier fra hjemlandet mitt. Det er ikke noe jeg kunne gjort der, sier Amir Aman.

Amir Aman (24) tar master i global journalistikk ved NLA Gimlekollen. Fram til i fjor sommer bodde han hjemme i Etiopias hovedstad Addis Ababa, men flyttet til Kristiansand på grunn av forfølgelse. Tirsdag andre februar skal han snakke om det på Østsia.

«Students at risk» er et tiltak fra norske studentorganisasjoner og utenriksdepartementet for å gi utenlandske studentaktivister en mulighet å gjennomføre utdanningen sin i Norge. Amir deltar i denne ordningen, og skal holde foredrag rundt om krig i landet. Til Østsia har han med seg Nour Horani fra Syria, som nå studerer i Stavanger.

– Jeg er glad for å bidra med å gjøre folk bevisst på situasjonen i Etiopia med foredragene. Jeg er også veldig glad for å ha sjansen til å få studere i Norge, sier Amir.

Fengslet som 15-åring

I Etiopia studerte Amir journalistikk. Pressefriheten i landet er beskrevet av Freedom House som ufri, og flere journalister har blitt fengslet under anti-terrorlover. I ungdomstiden var Amir programleder for barne-tv og radioprogrammer i landet. På grunn av politiske aktivisme ble Amir fengslet da han var 15 år.

– Jeg og andre studenter demonstrerte mot fengsling av politikere fra partier i opposisjon til regjeringen. Jeg ble da tatt av politiet, ble suspendert fra skolen i et år og måtte i fengsel i noen dager. En fengselsvakt brakk benet mitt. Andre fengslede studenter fikk gjennomgå verre tortur, sier Amir.

I ettertid fikk familien til Amir trusler av myndighetene om at han ville bli fengslet eller drept hvis han fortsatte den politiske aktiviteten. Det stopper han ikke fra å ville dra tilbake.

– Jeg vil tilbake til Etiopia, og jeg vil fortsette med aktivisme der. Jeg vil gjøre hva jeg kan, selv om det kan få konsekvenser, sier Amir.

Jeg og andre studenter demonstrerte mot fengsling av politikere fra partier i opposisjon til regjeringen. Jeg ble da tatt av politiet

 - Jeg møter på politisk uenige folk i Norge som snakker om politikk på en vennskapelig måte. Jeg skulle ønske det var slik hjemme, sier Amir.

Amir sine mål er ikke bare å bidra til et fredeligere hjemland, men også at den eritreiske moren skal kunne besøke familien sin for første gang på 20 år.

– Jeg ønsker at innbyggere i Etiopia skal kunne tilgi hverandre etter etniske og religiøse konflikter. Jeg håper også på et bedre forhold mellom Etiopia og Eritrea, slik at moren min endelig kan dra tilbake til familien sin, sier Amir

Nylige sammenstøt

Tross for at Etiopia gjennomgår økonomisk vekst med økt turisme, er ytrings- og pressefriheten fortsatt på et lavt nivå.

– Mediene har blitt mer begrenset i Etiopia de seneste årene. Myndighetene trakasserer og fengsler journalister, og blokker utenlandske nyhetssendinger og nettsider, skriver Sveriges utenrikspolitiske institutt.

I desember ble en angivelig fredelig studentdemonstrasjon i hovedstaden Addis Ababa avbrutt av voldelige sikkerhetsstyrker. Minst 75 demonstranter ble drept. Senere i samme måned oppfordret talsmann for sikkerhetsrådet i USA, Ned Price Etiopia om å slippe fri journalister fengslet under anti-terrorlovene.

Men likevel ble Etiopia i fjor kåret av European Counsil on Tourism and Trade verdens beste turistdestinasjon.

– For turister er Etiopia et trygt og fint land, men ikke for politisk aktive borgere, sier Amir.

Tirsdag klokka 16 holdes «Students at Risk»-foredraget på Østsia.

Publisert: