Flyttet til utlandet for å satse på skatekarrieren: Nå er Elias (16) fra Tasta klar for VM i Kina

Elias Nilsen sto på sitt første skateboard som 3-åring. 13 år senere skal venter karrierens største høydepunkt.

Publisert:
Elias Nilsen har imponert skate-verdenen stort. Nå skal han til VM.

Elias Nilsen (16) fra Tasta har skatet siden han var åtte år gammel. I januar ble han en del av Norges første landslag i skating, og nå skal han til Kina for å konkurrere i VM - ved siden av heltene sine.

Nilsen har konkurrert i skating lenge, men det er først i løpet av det siste året at han har deltatt i flere internasjonale konkurranser. Han vant senior-NM og deltok i EM, hvor han fikk en tiendeplass.

Følg Byas.no på Facebook!

Petter Brunvatne og Elias Nilsen etter NM i sommer. Nilsen med gull og Brunvatne med bronse.

– Reiser ikke for å vinne

Nilsens idoler heter Willy Lara og Ronnie Sandoval. De kommer fra USA, og i Kina skal han skate «mot» i alle fall en av dem. Det gir ham litt ekstra nerver.

Noe av det han liker best med sporten, er at det ikke er et utpreget konkurranse-miljø. Det er en sosial sport hvor folk pusher hverandre.

– Det blir som venner man skater med.

I Kina er heller ikke målet å vinne.

– Jeg reiser ikke for å vinne, men for å ha det gøy, og gjøre det beste som jeg selv kan. Det er like mye en konkurranse mot meg selv som mot konkurrentene.

– Ville bare skate

Da Nilsen begynte å skate, var det først som hobby. Så fant han etter hvert ut at det kun var det han ville drive med - og kuttet ut alle de andre hobbyene han hadde på det tidspunktet.

– Jeg ville bare skate.

Flyttet til Sverige

Akkurat det har ikke endret seg de siste åtte årene. Nilsen vil fremdeles bare skate, og flyttet derfor til Malmø i Sverige for ett år siden for å kunne kombinere skating med videregående studier.

På skolen hans i Malmø, er nemlig skating et eget fag. Han har egne skatelærere, og skolen hjelper ham å tilrettelegge slik at han kan ha en skatekarriere i tillegg til å være elev.

– Det er sykt gøy, sier han.

Han bor i den svenske byen sammen med en kompis, og trives godt - selv om at det var litt trist å flytte fra kjæresten og foreldrene sine som 15-åring.

Inspirert av pappa

Det var faktisk faren til Elias som viste ham skating. Han har vært en stor inspirasjonskilde.

– Han forstår hvordan jeg tenker. Han har vært der selv, sier han.

Både moren og faren skal se Nilsen skate i Kina. Det blir hyggelig, tror han. I tillegg reiser lagkamerat Kevin Bækkel ned, og landslagssjef Henning Braaten.

VM i Kina er det første offisielle VM som arrangeres, og rankingen der blir viktig å ha med seg inn i OL, forteller Braaten. Han tror det blir bra for Nilsen å få med seg en slik historisk begivenhet.

– Kan nå langt

Braaten tror Nilsen kan nå langt.

– Han vant jo NM, så det tyder vel på at han er best i landet, sier han og ler.

Han berømmer Nilsen for å være en del av den generasjonen skatere som er målrettede, men som likevel har et lekent blikk.

– Han har vist enorm utvikling det siste året. Dersom han beholder motivasjonen og progresjonen, kan han nå så langt han vil, avslutter Braaten.

Publisert:

Hobbyen til «alle» guttene på barneskolen har blitt deltidsjobben til Morten (24)

Om to uker drar Morten «MbL» Levernes til Tyskland for å delta i en turnering i dataspillet Age of Empires II. Reisen og oppholdet betales av arrangøren.

Publisert: