Ingen skoleplass? Vi har løsningen!

Kom du ikke inn på førstevalget ditt? Fortvil ikke, vi har nødløsninger i massevis.

Det er fremdeles mulig å søke på språk- og kulturfag i Roma for høsten 2014. Foto: Maren Hald Bjørgum
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Kom du ikke inn på NHH i Bergen, veterinærstudiene i Oslo eller statsvitenskap ved Universitet i Agder? Hva med å ta et halvt år med språk på Cuba, jobbe med løver i Sør-Afrika eller ta hele økonomigraden din i England.

Ta en bachelor eller master i England

Flavia Forster ved Kilroy Education forteller at det fremdeles er mulig å søke seg til England med oppstart i september.

– Alle universitetene vi samarbeider med i England har et bredt fagtilbud, og det er fremdeles mulig å søke på alle studieretninger, så lenge det ikke er fullt på det aktuelle programmet, forteller hun.

Hun legger til at det er også mulig å starte på studier i USA i januar og i Australia og New Zealand i februar.

Gjennom Kilroy kan du søke på skoler i New York, med oppstart i januar. Foto: Maren Hald Bjørgum _Gjennom Kilroy kan du søke på skole i New York, med oppstart i januar. Foto: Maren Hald Bjørgum_

Utenlandsstudier gir ekstra dimensjon

– Å studere i utlandet gir både studiene og studietilværelsen en ekstra dimensjon. Man blir utfordret faglig og personlig, får innblikk og delaktighet i andre kulturer og lærer språk, får et internasjonalt nettverk og kompetanse som er ettertraktet både hjemme og i utlandet, forteller Forster.

Kilroy tilbyr også en hel rekke reiser hvor hovedfokus er frivillig arbeid eller kultur- og språkopplæring. Les mer om dette på Kilroys egne hjemmesider.

Lær deg spansk på Cuba

Har du ambisjoner om å komme inn på studiet neste år, etter å ha fikset på litt karakterer og samlet inn et par alderspoeng? Det finnes nok av aktiviteter å bruke tiden på i mellomtiden.

Gjennom selskaper som GoStudy kan du dra til Cuba for å studere spansk, eller ta et av de såkalte «badestudiene» på Bali hvor du kan bli brun og personlig trener på en og samme tid.

Lyst på noe helt annerledes? Flytt til den tidligere britiske kolonien Hong Kong. De fleste universitetene tilbyr klasser på engelsk. Foto: Maren Hald Bjørgum _Lyst på noe helt annerledes? Flytt til den tidligere britiske kolonien Hong Kong. Mange av universitetene tilbyr klasser på engelsk. Foto: Maren Hald Bjørgum_

– I utlandet trenger du ikke ha 6-er i gym

President for ANSA, Vibeke Munthe-Kaas er ikke i tvil om at man burde tenke utenfor landegrensene for alternativer.

– I utlandet er det gjerne individuelle opptaksprosesser, så det betyr at du ikke nødvendigvis trenger å ha en 6-er i gym for å komme inn på drømmestudiet og bli arkitekt, sier hun.

Motivasjonsbrev, i tillegg til vurderinger av tidligere erfaring utenfor skolegang er ofte elementer som blir vurdert like sterkt som karakterene dine.

– Selv studerte jeg i utlandet og det er helt klart den beste avgjørelsen jeg har tatt i mitt liv. Ved å reise ut får du global erfaring, du får venner fra verden over og kommer hjem til Norge med kompetanse vårt næringsliv sårt trenger, forteller hun.

Lær deg kinesisk i Bejing

ANSA, studentforeningen for norske utenlandsstudenter, har lagt ut en oversikt over utenlandske studiesteder man fortsatt kan søke seg til. Den finner du her.

Listen inkluderer en rekke studieretninger i land over hele verden, med oppstart både til høsten og vinteren. Blant landene det fremdeles ikke er for sent å søke seg til finner du for eksempel Frankrike, Italia og Nederland.

Språkskoler har i tillegg som regel rullerende opptak, så hvis du kan se for deg å flytte til et land hvor engelsk ikke er førstespråket tilbyr Lånekassen studiestøtte for et semester med språk (to semester hvis du vil lære deg kinesisk eller russisk), gitt at du begynner på en grad etter endt språkkurs. Les mer om språkkurs her.

Ledige studieplasser i Norge

Vil du studere i Norge? Da er Restetorget et greit sted å start! I skrivende stund er det tilgjengelig plass på 317 studier

Publisert: