I dag er det flere som snuser enn røyker

Det viser tall fra SSB. Andelen faste røykere har halvert seg det siste tiåret, mens snusere har doblet seg i samme periode. Norge er i toppen når det gjelder nedgang blant røykere.

Oppdatert:
Fra venstre til høyre: Alina Cecilie Sævik (21), Linnea Rismyhr (19)og Sara Skei Tønset (20). Kun én av dem snuser fast, men de sier ikke nei takk til en festrøyk iblant.

– Jeg skal slutte for det er ikke bra for tannkjøttet, og det ser ikke alltid like bra ut, sier Sara Skei Tønset.

Hun er den eneste blant venninnetrioen som snuser fast, selv om de andre fint kan ta seg en festrøyk eller festsnus.

– Vet dere hva som er mest populært i dag av snus og røyk?

– Snus, svarer alle i kor.

– Definitivt, følger Tønset opp.

Det er også riktig, men bare så vidt. En fersk rapport fra SSB viser at antall daglige snusere har tatt igjen røykerne. Det er første gang noensinne.

I 2017 var det 12 prosent som snuste daglig mot 11 prosent daglige røykere.

Følg Byas.no på Facebook!

LES OGSÅ:

Leo fra Stavanger vant Paradise HotelMai var beste måned noensinne for Bysykkelen
For første gang er det flere som snuser daglig enn folk som røyker daglig.

Hva tenker Helsedirektoratet om dette?

– Andelen som røyker daglig er halvert de siste ti årene. Det er vi kjempefornøyd med, og Norge er helt i toppen når det gjelder reduksjon i røyking.

Men.

– Røyking er noe av det aller mest helseskadelige du kan gjøre, så for den enkelte er det bedre med snus enn med røyk. Vi ser likevel med bekymring på økningen i snusbruk blant unge, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.

Han trekker frem bedre kunnskap i befolkningen, holdninger, priser og avgifter, røykfrie områder og nye lover som grunner til at andel daglige røykere har gått ned.

Vanvittig nedgang

I 2017 var det tre prosent i aldersgruppen 16–24 år som røykte fast. I 1973 var det 44(!) prosent i samme aldersgruppe.

Både Sara Skei Tønset, Alina Cecilie Sævik og Linnea Rismyr er enige om at røyking er noe de aldri kommer til å begynne med fast. Snus derimot:

– Det er mye mer diskret, det lukter ikke på samme måte, og påvirker stort sett ikke andre, sier Tønset

I 2017 var det 19 prosent i alderen 16–24 år som snuste daglig. Følger alle eksempelet til Tønset, er andelen muligens lavere om noen år.

– Jeg skal slutte når jeg har skrevet bacheloren om to år, lover hun.

MER FRA BYAS:

Nå skal det bli vanskeligere å gå fra C til strykGått på ei blemme og blitt skikkelig solbrent? Da bør du følge disse 8 rådeneTonje (19) er ett år for gammel for medisinen som kan redde livet hennes. Nå aner hun nytt håp.Har solgt 4000 liter is i år, 3000 liter bare i mai
Publisert:
Oppdatert:

Middelaldrende røyker mest – unge snuser mest

I 2020 røyket 9 prosent av menn og kvinner daglig. I alderen 55–64 år er andelen 17 prosent. Blant unge under 25 år er andelen daglige røykere kun 1 prosent.

Publisert:
  • NTB