– Viktig å vite hva du skal gjøre, om en raring prøver seg

Mørketiden er kommet, og det begynner allerede å bli mørkt klokken 16. Derfor passer det bra at Samsen disker opp med selvforsvarskurs for jenter!

Publisert:
Det var duket til selvforsvarskurs på Samsen kulturhus onsdag kveld. Instruktør Wilko Jansen var på plass. Foto: Damares Stenbakk

– I dag skal det læres spark, slag og enkle triks for å komme seg ut av et grep. Men det første selvforsvaret er å løpe!, sier instruktør Wilko Jansen, før han starter. Jentene ler og følger med.

Jansen har sort belte i karate, kan kampsorter som jujitsu og boxing, og har vært kampinstruktør i forsvaret.

Wilko Jansen har sort belte i karate, og har blant annet vært instruktør i spesialforsvaret. Foto: Damares Stenbakk _Wilko Jansen startet med karate som 12 åring, og har siden bygget opp lang erfaring innenfor ulike kampsportgrener. Foto: Damares Stenbakk_

Han mener selvforsvar er viktig å kunne, og legger til at kurset pleier å være populært på Samsen.

– Det er viktig å vite hva du skal gjøre, om en raring prøver seg på noe, sier han.

– Har det oppstått en situasjon der du har vært nødt til å ta i bruk selvforsvar?

– Jeg tror ikke det er noe jeg bør uttale meg om, gliser han lurt og gjør klar boksemattene.

– Gjør dette for å bli trygg

To av jentene som kom for å lære seg et par selvforsvarsknep, var Kristina Nikitina og Pia Alexandersen.

Kristina Nikitina og Pia Alexandersen synes det er viktig å kunne selvforsvar, for å føle seg trygg når de går ute alene. Foto: Damares Stenbakk _Kristina Nikitina og Pia Alexandersen synes det er viktig å kunne selvforsvar, for å føle seg trygg når de går ute alene. Foto: Damares Stenbakk_

– Hvis man går i mørke gater er det lurt å kunne forsvare seg, forteller Nikitina. Hun fikk vite om selvforsvarskurset da hun var på yoga-kurs på Samsen.

– Er du redd for å gå alene i Kristiansand?

– Ja, litt. Alt kan jo skje. Plutselig dukker det opp noen som tenker at det er greit å stjele noe fra deg. Jeg gjør dette for å bli mer trygg når jeg er ute, sier hun.

Pia Alexandersen har aldri opplevd noe ubehagelig når hun går ute alene. Hun tok turen på kurset for å bli mer selvsikker i tilfelle det skulle oppstå en situasjon.

Pia Alexandersen slår fra seg under kurset onsdag kveld. Foto: Damares Stenbakk _Pia Alexandersen slår fra seg under kurset onsdag kveld. Foto: Damares Stenbakk_

– Det er viktig å kunne forsvare seg i tilfelle det skjer noe, men det er også ganske gøy å kunne, forklarer hun smilende.

– Hvorfor er det viktig å kunne forsvare seg?

– For å vite hva man gjøre hvis det skjer noe, men jeg tror også det handler mye om å være sikker på seg selv. At man tør å si i fra hvis det er noe man synes er feil, sier Alexandersen.

Det var slag, spark og enkle knep man kan bruke i en realistisk situasjon, som stod på planen hos kampsportinstruktøren. Foto: Damares Stenbakk _Det var slag, spark og enkle knep man kan bruke i en realistisk situasjon, som stod på planen hos kampsportinstruktøren. Foto: Damares Stenbakk_

– Synes du Kristiansand er en trygg by, da?

– Ja, men det kommer an på hvor skeptisk man egentlig er. Fram til nå har det vært en trygg by. Jeg er jo med i dag i tilfelle det skulle oppstå noe, avslutter hun.

Wilkos beste selvforsvarstriks

- Løp!

- Skrik så høyt at vedkommende blir redd eller distrahert.

- Om du skal ty til knyttneven, sikt på nesen.

- Om du må, slå så hardt du kan i magen til den truende.

- Slå hardt med håndflaten på øret til vedkommende.

Husk at slike knep skal kun anvendes til selvforsvar, og ikke må misbrukes �

Publisert:

– Viktig å vite hva man skal gjøre i en ubehagelig situasjon

Over 150 deltok på gratis selvforsvarskurs for kvinner. Trener Richard Haye viste et par lure knep.

Oppdatert: