Aktuelt

Her er Nuart-sjefens 10 favoritter

I år ble Nuart-festivalen i Stavanger arrangert for 16. år på rad. Vi ba James Finucane, daglig leder for Nuart, trekke fram verkene han aldri kommer til å glemme!

Publisert:
 • Marit Worpvik
Dette kunstverket er lagd av Fintan Magee til fjorårets Nuart-festival. Magee er kjent for å dekke store flater med kunsten sin.

Men det har ikke vært en lett jobb for Finucane.

Han syns det er vanskelig å plukke ut noen få Nuart-verk gjennom så mange år, og legger vekt på at dette bare er en liten del av de minneverdige kunstverkene vi har sett rundt om i Stavanger de siste årene.

Ved spørsmål om hva det er som gjør at denne typen kunst fester seg i hukommelsen, så trekker han frem opplevelsen av kunsten.

– Det er det at man bare snubler over kunsten når man minst venter det. Du vet aldri hvor du kommer til å finne den, og det er med på å gjøre deg mer opptatt av omgivelsene dine generelt, mener han.

Se Nuart-sjefens favorittverker i bunn av saken.

Følg Byas.no på Facebook!

 • Få tilgang til gode rabatter og fordeler - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

Små menn i dress

Som eksempel trekker han inn de små mennene som er plassert rundt om i Stavanger med dress, og ofte egen balkong.

– Mange går bare forbi dem uten å legge merke til dem, men det er rundt 30 av dem. Det er noe helt spesielt når du oppdager dem med en venn eller en kjæreste, sier han.

James tror Nuart har klart å holde interessen oppe for street art de siste 16 årene ved at festivalen hele tiden utfordrer begreper.

– Det er viktig å understreke at vi jobber med ledende kunstnere innen street art-bevegelsen. Vi er kjent for å alltid utfordre hva street art faktisk er. Tilhengerne våre er alt fra akademikere til aktivister, sier han.

Nuart-sjef James Finucane.

Street artens verdenshovedstad

James mener at Stavanger er verdenshovedstaden for street art, og dette mener han blant annet skyldes at publikum har tatt godt imot dem.

– Publikumet i Stavanger har vært veldig åpne for denne kunsten, det har også kommunen og politikerne. Da Martyn Reed startet dette for 16 år siden, så tok folket i Stavanger imot konseptet med åpne armer. Folk var åpne for det kunsten faktisk er: Kunst i gatene, som kommer i alle former og variasjoner, sier han.

Han fortsetter med å si at også størrelsen på byen kan være avgjørende for suksessen street art har hatt i Stavanger.

– Du kan gå fra Stavanger sentrum og til Pedersgata, og på veien vil du se kunst fra verdens ledende street art-kunstnere. I andre byer må man ofte reise mye for å se de ulike verkene, mens her er det mer samlet og du kan gå fra verk til verk, avslutter han.

RISE UP! EXHIBITION varer frem til 15. oktober og finner sted på dagtid. Det er også guidede Nuart-turer hver søndag.

Kunstner Bardalo II lagde dette verket i 2015. Han beskriver kunsten sin som en reaksjon på et forbrukersamfunn, og vil bruke det mennesker har kvittet seg med for å skape noe nytt.Dette kunstverket er det dessverre ikke mulig å se lenger.
Ernest Zacharevic skapte dette kunstverket i 2015. Det samme året gjenskapte han «Johanna og Broremann» i grafitti rett ved statuen med samme navn fra 1993.
Disse små mennene har Isaac Cordal plasser rundt om i verden, og Stavanger fikk sin egen lille flokk i 2015. De skal blant annet symbolisere korrupte menn i dress, som styrer mye av verdens økonomi i dag. I Stavanger finnes det rundt 30 av dem.
Henrik Uldalen er en selvlært kunstner fra Norge. I 2016 deltok han på Nuart og dekket denne veggen i Lervig.
Ella & Pitr har dekt flere hus og vegger verden over med disse menneskene. Denne figuren dukket opp i 2015, og kan fortsatt oppleves i dag.
Pejac står bak dette verket som dukket opp runder festivalen i 2015. Kunsteren kombinerer elementer av surrealisme og fantasy i hans minimalistiske stil.
Vhils (Alexandre Farto) står bak dette verket som dukket opp i 2011. Han spesialiserer seg på en helt egen utskjærings-teknikk.
Swoon og David Choe skapte dette verket sammen i 2009. Figurene er fortsatt å se i Fargegaten i dag.
Dette kunstverket er lagd av Fintan Magee til fjorårets Nuart-festival. Magee er kjent for å dekke store flater med kunsten sin.
Axel Void har dekt flere store vegger verden over, og i 2016 tok han turen til Stavanger.
Publisert:
 1. Kultur
 2. Nuart
 3. Stavanger
 4. Kunst
 5. Stavanger sentrum

Dette skjer under Nuart-festivalen

Sett ny gatekunst i det siste? Det er ikke tilfeldig! I helga går nemlig Nuart-festivalen av stabelen, og her kan du se hva som er verdt å få med seg.

Oppdatert:
 • Ingebjørg Iversen

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Har du en vegg til overs? Nuart søker nye lerret
  3 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Nå ruller denne nye kunstbussen rundt i Stavanger
  4 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Ta en sniktitt på noen av de nye Nuart-verkene
  3 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Stavangers gatekunst har havnet på veggene i dette kjente galleriet
  4 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Over 50 har søkt om å få gatekunst på veggen
  5 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Har du lyst til å få et Nuart-verk på veggen din?
  4 ÅR SIDEN