Russen er forberedt på at landstreffet blir avlyst

Selv om Landstreff Stavanger planlegges som normalt, innstiller russen seg på en avlyst russefestival.

Oppdatert:
  • Astri Reigstad Sjursen
Landstreff Stavanger blir av mange sett på som høydepunktet med russetiden.

I går kom beskjeden om at Landstreff på Lillehammer mest sannsynlig avlyses på grunn av korona-smittefare. Mellom 2000 og 3000 russ fra Sør-Norge skulle etter planen delta på arrangementet. Med landets største russefestival bare to måneder unna, frykter nå russ fra hele Norge at den raske spredningen av viruset fører til at festivalen blir avlyst.

– Sånn som det er i dag skal Landstreff Stavanger holdes, sier Aasmund Lund, presseansvarlig i Landstreff Stavanger.
Selv om denne informasjonen er gitt til russen, føler de seg ikke betrygget.

– Russen er ikke redd for koronaviruset, men de er redd for at Landstreffet ikke blir noe av, sier Malin Hjelmhaug, russepresident Vågen videregående skole.

Innstilt på det verste

I over 30 år har Landstreff Stavanger invitert festglade russ for å feire avslutningen på 13 års skolegang. Helse Norge har imidlertid advart mot arrangementer med mange mennesker, da disse kan gi grunnlag for stor smittespredning. Viruset sprer seg raskt, og antall smittede øker daglig. Nysing, hosting og kontakt med virus-angrepede overflater er sånn det smitter mellom mennesker. Landstreff Stavanger tar årlig imot 14.500 russ, rundt fem ganger så mange som i Lillehammer.

– Konserter og forestillinger med 500 til 1000 deltakere blir avlyst. Da drar russen automatisk konklusjoner til Landstreffet, sier Hjelmhaug.

– Faren er nok ganske høy. Jeg er innstilt på at det vil skje, sier Mathias Harstad Gundersen, russ på St. Svithun videregående skole.

– Jeg har innstilt meg på at Landstreffet vil bli avlyst, jeg tenker det er mulig å ha en bra russetid uten, men det er kjipt, sier Magnhild Loge Ege, visepresident for Brynerussen.

Russen tror landstreffet blir avlyst på grunn av koronaviruset.

Usikker på hva som skjer

Hvis festivalen blir avlyst, håper både Hjelmhaug og Ege at russen får beskjed tidligst mulig. Slik at russen slipper å leve i håpet.

– Jeg venter egentlig på å se hvordan de løser det, om de vil jobbe med å finne en løsning helt frem til mai, eller om de avlyser det tidlig og la russen få ta det inn over seg.
– De jeg har snakket med vil ha det bekreftet eller avkreftet, sier Ege.

Arrangøren selv, kommunen og Helsedirektoratet er de tre aktører som kan bestemme om et arrangement skal avlyses eller ikke. På Landstreff Stavanger sin hjemmeside står det at de følger rådene- og retningslinjene fra både Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegen.

– Vi har ikke fått beskjed om noe annet, så da planlegger vi at det skal holdes. Kommunelegen vil ikke ta en endelig beslutning før i slutten av april, sier Lund.

På hjemmesiden står det og «Dersom det skulle bli noen endringer relatert til gjennomføringen av årets Landstreff, vil vi umiddelbart orientere alle våre gjester om dette».

Mange russ bruker flere hundre tusen kroner på busser, i håp om å ha den beste og vinne kåringer.

Pengene tilbake?

Landstreff i Lillehammer har garantert russen pengene tilbake dersom arrangementet blir avlyst.

– Vil russen få tilbake pengene sine dersom arrangementet blir avlyst?

– Vi forstår at det kommer spørsmål om eventuell kansellering og refusjon, men det er fortsatt to måneder til arrangementet, og dette er spørsmål vi må komme tilbake til senere – hvis arrangementet blir avlyst. Nå er vårt fokus på å avholde et kjempearrangement for russen på Landstreff Stavanger, og følge råd fra myndighetene knyttet til situasjonen, sier Lund.
Hvis et russearrangement blir avlyst, har man krav på pengene igjen for selve billetten, sier Caroline Skarderud, Jurist i Forbrukerrådet, til VG.

Ikke i risikogruppen

I risikogruppen for å få viruset er eldre personer og kronisk syke. I tillegg har røykere høyere risiko for alvorlig forløp av viruset. For friske 18–19 åringer som ikke røyker er det positivt nytt, men de kan fremdeles smitte andre. Tall fra i fjor viser at bare 2 prosent i alderen 16 til 24 år røykte daglig, mens av-og-til-røykere var 17 prosent, ifølge SSB. På grunn av begrensede kunnskapen om viruset, vet vi likevel ikke om det er andre grupper som er utsatt. Selv om viruset ikke nødvendigvis er farlig for russen, blir det nok en del av russetiden deres.

– Det kommer absolutt til å påvirke russefeiringen, sier Gundersen.

LES MER:

7 filmer du bør se: I disse filmene rocka jentene hovedrollen

LES MER:

Korona-utbruddet: Vurderer å stenge eller begrense antall gjester på restauranter og utesteder

Publisert:
Oppdatert:

Slik reagerer russen på at årets store høydepunkt blir avlyst

Russen hadde sett fram til Landstreffet i flere år. Likevel mener avgangselevene at det er en riktig beslutning å avlyse.

Publisert: