Vil at medelevene skal spise iskrem i stedet for sjokolade til lunsj
Ja, du leste riktig, men er det et bedre alternativ? Det mener fire elever ved Tryggheim Forus som har alliert seg med en lokal iskremprodusent.
Søtsaker er oftest forbeholdt slutten av måltidet, men fire elever ved Tryggheim Forus slår et slag for iskrem på lunsjmenyen i skolen.
– Det skal egentlig ikke gå an, men det er det vi prøver å få til, sier Cecilie Eik Aagedal (17).
Lokalt samarbeid
Resultatet er allerede å finne på skolen. Lunsj-isen ble servert for første gang i går, fredag.
Denne nye kafeen satser på drikken «alle» snakker om
Ny restaurant skal flytte inn i historisk industribygg i østre bydel
Iskremen har Aagedal og tre andre medelever utviklet i samarbeid med den lokale produsenten Delizia.
– Vi ser ofte at medelever velger noe søtt til lunsj, som for eksempel sjokolade. Derfor ville vi lage en is som du kan spise til lunsj i stedet for, sier 17-åringen.
Ideen dukket opp under en time i valgfaget entreprenørskap og bedriftsutvikling. For å få den ut i live tok skoleelevene kontakt med Delizia.
– Vi fikk en forespørsel om vi kunne hjelpe til med å gjøre iskrem til et lunsjprodukt. Det hadde vi selvsagt lyst til, sier styreleder i Delizia, Helgunn Bjerga Ravonsheed.
Fra søt til sunn
Den lokale iskremprodusenten startet opp i 2004 og produserer rundt 5000 til 6000 liter årlig.
Daglig leder Masoud Mark Ravonsheed forklarer at hovedingrediensene vanligvis er melk, sukker, salt og smakstilsetning.
– Men her har vi gjort flere endringer. For eksempel er melka byttet ut med yoghurt, saltet og sukkeret er redusert betraktelig. I tillegg har vi tilsatt protein slik at isen gir en metthetsfølelse, sier Ravonsheed.
Resultatet er to ulike smaker. En yoghurt-is med müsli og aprikos, i tillegg til en yoghurt-is med sjokolade og bringebær.
Byas sjekker: Hvorfor matcher ikke antall pølser med antall pølsebrød?
Her kommer en ny vietnamesisk restaurant og take away
– Dette er betydelig sunnere enn vanlig iskrem, men jeg vil ikke si at denne isen er en fullverdig erstatning for brødskiva, innrømmer styrelederen og ler.
Mer næring
Likevel er det bedre enn andre kjappe varianter som sjokoladeplater eller skoleboller.
Underveis har elevene også fått oppfølging og veiledning av en ernæringsfysiolog.
– Når elevene på skolen vår av og til velger et søtt alternativ til lunsj, så tror vi at lunsj-is kan være en bra erstatning. Den kan også være søt, men inneholder mye mer næring som får elevene gjennom dagen, sier 17-åringen.
Har forvandlet skobutikk til utested: – Ønsker å tilføre byen noe den mangler
32 år gamle Maylén Milson ønsker å invitere sandnesgauken på kulturelle arrangementer og noe godt i glasset, midt i hjertet av byen.
Relaterte artikler
- AKTUELTFylket vil legge ned populært skolefag: – Det var det eneste vi hadde som var litt spesielt2 ÅR SIDEN
- AKTUELTHar forvandlet skobutikk til utested: – Ønsker å tilføre byen noe den mangler2 ÅR SIDEN
- AKTUELTLokalet har stått tomt i over ett år: – Burde bli impro-teater eller studentbar2 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Det er helt sykt at jeg kan ende opp med å spille buegitar for 200 millioner seere2 ÅR SIDEN
- AKTUELTUiS endrer seks eksamener til digital hjemmeeksamen2 ÅR SIDEN
- AKTUELTReddit vil på børs2 ÅR SIDEN