Aktuelt

«Skam»-navn på topp i 2016

TV-suksessen «Skam» kan se ut til å ha påvirket nordmenns navnevalg – Nora og William lå på topp i 2016, ifølge SSBs statistikk.

Oppdatert:
  • NTB
Nora er ny, men William har vært populær en stund. Foto: NRK

_**LES OGSÅ:

LES MER:

Her er de mest populære navnene på Sørlandet

William var det mest populære guttenavnet også i 2015, mens Nora har skjøvet Emma ned fra toppen, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Riktignok skrives navnet til rollefiguren spilt av Josefine Pettersen i «Skam» Noora, som er en finsk versjon. Den skrivemåten ble bare gitt til seks jenter i 2016. I tillegg fikk 545 jenter navnene Nora og Norah. Navnet har ligget inne på topp ti siden år 2000, og det økte fra 1,5 prosent i 2015 til 1,89 prosent i 2016.

Uvanlig hopp

– Det er ganske uvanlig at toppnavn gjør slike hopp. Vi må tilbake til Emma i 2003 for å finne noe lignende, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren, som har ansvar for navnestatistikken.

Men om den dramatiske økningen faktisk har noe med NRK-serien å gjøre, er likevel vanskelig å fastslå, forklarer han. Hoppet for William er ikke like stort: Fra 1,49 prosent i 2015 til 1,61 prosent i 2016.

– William var det absolutte toppnavnet i 2015, og den oppmerksomheten «årets navn» får, pleier å dempe iveren litt, sier Ouren.

LES MER:

Hvem er SKAMs neste hovedperson?

Muhammed på topp i Oslo

Mohammed i ulike skrivemåter topper som tidligere i Oslo.

Ellers viser statistikken at Noah er på førsteplass i Hedmark, Mikkel på førsteplass i Telemark, Matheo tar førsteplassen i Nordland. Videre finner vi Henrik på topp i Rogaland. Kasper og Aksel deler toppen i Sør-Trøndelag.

På jentesiden er Tiril først i Oppland og Aust-Agder, i det siste fylket sammen med Thea. Anna topper i Sogn og Fjordane, mens Anne topper i Finnmark. Leah er på førsteplass i Troms og andreplass i Vestfold. Nest øverst finner vi også Tuva i Sogn og Fjordane, Ida i Sør-Trøndelag, Linnea i Nord-Trøndelag og Jenny i Nordland.

_**LES OGSÅ:

LES MER:

Her er de mest populære navnene på Sørlandet

Publisert:
Oppdatert:
  1. Skam

Nå kan du studere Skam

Lei av klassiske universitetsfag? Til høsten blir den populære TV-serien pensum på medievitenskap ved Universitet i Oslo.

Oppdatert: