– Vi vet at folk blir mobbet fordi de skiller seg ut

Du så kanskje de utkledde ungdommene som lørdag gikk gjennom Markens? De har et viktig budskap!

 Cosplay-miljøet viste tydelig sitt engasjement mot mobbing da de marsjerte gjennom Markens!
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

40 ungdommer gikk nemlig lørdag sammen for å cosplaye mot mobbing.

Subkulturen Cosplay handler om unge og voksne som kler seg ut med kostymer for å ligne karakterer eller rollefigurer. Blant årets deltakere var blant annet Vilde Kristiansen og Emil Pakkanen Ludvigsen, som står opp mot mobbing.

– Vi vet at folk blir mobbet fordi de skiller seg ut, gjerne også i cosplaymiljøet faktisk, og vi vil at folk skal få lov til å uttrykke seg selv uten å bli mobbet for det, forteller Emil.

Sykepleierstudenten fra Lillestrøm har drevet med cosplay i ett år og ifølge han selv var det skjebnen som førte han inn i miljøet.

 Foto: Kamilla Tellefsen

– Jeg hadde praksis på et eldrehjem, der ble jeg kjent med en vikar som drev med cosplay og hun introduserte meg for dette, og vipps var jeg også hekta, forteller han videre.

Det er for øvrig ikke første gang «Cosplay Against Bullying» blir arrangert i Kristiansand. Her finner du fjorårets reportasje fra arrangementet.

 Foto: Kamilla Tellefsen

Har du lest disse sakene fra KRSby?

Les også

Her heises en 1,6 tonns pizzaovn på plass

Les også

Populært klesmerke åpner butikk i Kristiansand

Alle skal ha rett til å være seg selv

Arrangementet er et globalt event som skal få fram budskapet om at alle skal kunne få være selv uten å bli mobbet for det.

 Foto: Kamilla Tellefsen

Vilde Kristiansen er blant ildsjelene for å få til akkurat dette i Kristiansand. Hun har drevet med subkulturen i tre år, og ser at interessen har økt.

– I fjor var vi rundt 40 stykker, og i år ser vi at flere har vist interesse på Facebook arrangementet, forklarer Vilde.

Hun tror at flere har blitt interessert i Cosplay fordi de ser at andre også gjør det.

Foto: Kamilla Tellefsen

Arrangerer meet-ups

– Nå har vi to årlige meet-ups her i Kristiansand, hvor folk i byen ser hva vi driver med, og da får folk kanskje inntrykk av at man ikke er alene om å gjøre det, forklarer hun videre.

For Vilde er det viktig at man tør å uttrykke seg selv, også om man gjør det gjennom karakterer.

– I dag handler det mye om å kunne akseptere hverandre, uansett hvordan man ser ut, sier hun.

 Foto: Kamilla Tellefsen

Kommer til å drive med cosplay livet ut

Emil, som vi møtte tidligere i denne reportasjen, har bare drevet med cosplay i ett år, men ser likevel for seg at dette kommer til å være en stor del av livet hans fremover.

– Jeg elsker cosplay jeg kommer til å drive med det resten av livet. Jeg har alltid vært veldig kreativ, og cosplay gir meg muligheten til å kunne uttrykke kreativiteten i større grad, sier han.

Å kunne se progresjonen er noe av det som inspirerer ham til å fortsette.

– Det er inspirerende å se andre sine kostymer, samtidig som de gjennom slike kostymer har makt til å være seg selv, og være stolt av det, det er veldig inspirerende, sier Emil.

 Foto: Kamilla Tellefsen

Drømmer om convention

Cosplay er populært, spesielt i utlandet. England er blant landene hvor det arrangeres store conventions på størrelse med festivaler, hvor folk møter opp og gjenspeiler karakterer, gjerne fra japanske animasjoner.

Også i Norge har interessen økt, hvor det arrangeres conventions i byer som Trondheim og Lillestrøm. Vilde håper at en dag kan også Kristiansand arrangere en cosplay convention.

 Foto: Kamilla Tellefsen

– Akkurat for øyeblikket jobber vi med å få oversikt over hvor stor interessen er her i Kristiansand, dette gjennom arrangementer og meet-ups som det vi hadde nå i helga, sier hun.

Publisert: