Her skal studentgründere skape nye arbeidsplasser
Mentorhjelp, sparring og tak over hodet. Det er noe av det gründere tilknyttet Universitetet i Agder (UiA) får hjelp til etter at en splitter ny inkubator åpnet mandag kveld.
For å ta begrepet inkubator aller først. Ordboka gir beskrivelsen «rugemaskin» eller «kuvøse», og det er nettopp det som skjer når Maiken Græsli og resten av det innovative miljøet rundt UiA Nyskapning nå satser for fullt på prosjekter som kan skape nye arbeidsplasser.
– Jeg er kjempefornøyd med lokalene, som vi har fått pusset opp. Nå ligger alt til rette for entreprenørskap! Lokalene er døgnåpne, så studentene kan jobbe på natta. De kan jobbe sammen, dette blir ikke et stillerom. Man skal kunne spørre hverandre og få råd av hverandre, forteller Græsli, som har ansvar for studentprosjektene, til KRSby.
I det åpne rommet er det satt inn hev/senk-pulter, men utover det er rommet romslig og luftig.
– De må registrere seg. Foreløpig tar vi inn de aller fleste, men de må være studenter ved universitetet og de må være motivert til å jobbe med prosjektet sitt. Målet må være å bli gründere, sier Græsli om hvordan studenter kan bli en del av inkubatoren.
Utvikling av en ny læringsplattform og mulighet for å tjene penger på Instagram-likes, er blant prosjektene som så langt tar den nye inkubatoren i bruk.
Flere gründere-saker på KRSby:
Starter egen foodtruck - med hjelp fra UiA
Sørlandsk gründer: – Det er ikke farlig å feile
Alf Morten tar opp kampen mot Hollywood
Trenger nye arbeidsplasser
Mange titalls mennesker tok turen til de nyoppussede lokalene like ved Handelshøyskolen ved UiA da den formelle åpningen ble gjennomført mandag kveld. Kristiansandsordfører Harald Furre (H) sto for snorklippingen.
– Nye arbeidsplasser er svært viktig. Vi vet at en stor del av veksten i private arbeidsplasser kommer gjennom nye bedrifter. Bedrifter som skapes av studenter på campus har ofte et betydelig nyskapningselement i seg, dermed også et potensial for å vokse og bli store. Jeg er utrolig glad for at UiA også i Kristiansand stimulerer for nyskapning på en skikkelig god måte, sier ordfører Furre til KRSby.
CoWorks og MakerSpace er to andre gründermiljøer som gjør suksess i Kristiansand. Å være ordfører i en by som legger til rette for nye bedrifter, er nok Furre setter pris på.
– På en skala fra 1 til 10, må jeg si 10. Jeg synes det som skjer i byen nå er veldig flott. Det er en gründerbølge.
Foruten mange motiverende godord, kunne ordføreren avlevere 50.000 kroner til en høstlig innovasjonsworkshop.
Fikk UiA-hjelp – åpnet «food truck»
Blant dem som allerede har fått hjelp til å etablere sin egen arbeidsplass, er ekteparet Alexander og Tone Helen LaPierre.
– Vi har lenge hatt en felles drøm om å kunne starte vår egen restaurant, sa Alexander da KRSby intervjuet ham om «Taco Santo» i mai. Nå går en lang sommer med mye jobb og mange festivaler mot slutten.
– Det var avgjørende for oss med hjelp. Vi fikk hjelp med å få på plass finansiering og å skaffe kontakter, forteller Alexander LaPierre. Sommeren har de brukt på alt fra countryfestivaler til Skalldyrfestivalen, men foreløpig er «Taco Santo» bare en sesongarbeidsplass.
Må vise til innovasjonsprosjekter
Bjørn-Tore Flåten, leder for nyskapning ved UiA, forteller at det ikke bare er studentene som oppfordres til innovasjon.
– Kunnskapsdepartementet har lagt inn at de ønsker at universitetet bidrar til kommersialisering eller anvendelse, ettersom det ikke er alt som skal ut i et marked, men forskningen vi holder på med skal bli relevant for samfunnet, sier Flåten om hvordan universitetets ansatte jobber med innovasjon.
– På studentsiden er det mye mer at det skal være en kultur og at vi skal bidra til opplæring, slik at studentene får forståelse for innovasjon og entreprenørskap. Enten om de gjør det selv, eller om de blir gode endringsagenter i eksisterende næringsliv.
Ifølge Flåten er det et bredt spekter av ulike fagretninger som er aktuelle for innovasjonsmiljøene ved universitetet.
– Vi er heldige som er et universitet som har hele bredden, sier nyskapningslederen.
Sørlandsk gründer: – Det er ikke farlig å feile
Monica Hattrem-Berge (30) og Vilde Christiansen (19) er begge eksempler på unge, kvinnelige gründere som tør å satse på noe eget.
Relaterte artikler
- LIVSSTILPress, utbrenthet og søvnløse netter: Slik er det å satse som ung gründer4 ÅR SIDEN
- AKTUELTFikk millionstøtte: Nå vil Isabella (29) fra Tasta samarbeide med Norges største influencere2 ÅR SIDEN
- AKTUELT24 spisesteder som åpnet i Stavanger i året som gikk3 ÅR SIDEN
- AKTUELTHar vorspiel fem dager i uka - og nachspiel til klokka 46 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Den mangler jo et sete, men jeg skal spørre broren min om noen råd6 ÅR SIDEN
- AKTUELTDa jusstudentene så Luksusfellen kom ideen. Nå gir de juridisk hjelp – gratis!6 ÅR SIDEN