Streiket for klimaet: – At vi er unge betyr ikke at vi ikke må ta ansvar

Fredag streiker skoleelever i hele verden for å legge press på politikerne. Flere hundre ungdommer og barn møtte opp utenfor Rådhuset fredag formiddag.

Oppdatert:
Oscar Stray (oransje jakke) syns det er viktig at til og med barneskoleelever tar ansvar i klimadebatten.

«Hva vil vi ha? Klimatiltak! Når vil vi ha det? Nå!»

Dette ble ropt av gutter og jenter fra barne-, ungdom og videregående skoler i Stavanger fredag formiddag.

Oscar Stray (11) fra Stavanger var en av dem som hadde møtt opp for å støtte klimakampen. Sammen med kompisene Leo Michal Lura (11) og Arne Markus Haukeli (11) mener han at de yngste også må engasjere seg.

– Jeg liker jo denne verden. Og bare fordi vi er unge betyr ikke det at vi ikke må ta ansvar på klimaet, sier Oscar Stray.

Startet i Sverige

I fjor sommer streiket 16 år gamle Greta Thunberg fra Sverige skolen i protest mot politikernes håndtering av klimaet. Nå har streiken hennes vokst til en global bevegelse, og i dag går elever i hele verden ut i gatene i klimaprotest.

Også i Stavanger.

Rundt 400–500 barn og ungdommer streiker i dag for klimaet. Til og med elever på barneskolen har møtt opp.

Streikekravet er klart: Å stanse leting etter mer olje og gass

«Dette er en krise. Ikke noe som er ‘bittelitt upraktisk’. Derfor arrangerer vi en skolestreik hvor alle kan delta. Gjerne ta med dine egne skilt! Om du har lyst å holde appell, bare ta kontakt. Det blir ikke mulig å få gyldig fravær, men vi håper dere fortsatt vil kjempe for denne gode saken», heter det på Facebook-arrangementet.

Før marsjen startet klokken halv 11 sto flere av ungdommene ute i regnet og laget egne plakater.
«Bruk hodet, vi har bare en klode!» runget det fra megafonene til arrangementansvarlig Fredrik Eidesen og bidragsyter Emma Pernille Sørstrøm Johansen.
Stavanger sentrum fylles nå opp av unge som vil markere at de er uenige i klimapolitikken her til lands.

Snakket foran flere hundre mennesker

Fredrik Eidesen og Mina Klasson som sto bak arrangementet, var to av de som hadde appeller utenfor Rådhuset. Også andre engasjerte fikk snakke foran de som hadde møtt opp, og klarte å få med seg alle på rop.

«Bruk hodet, vi har bare én klode!» ropes gjennom Stavanger sentrum. Og selv om regnværet var som verst akkurat da marsjen startet, stoppet ikke det de ivrige ungdommene.

Malena Kvanvik Nilsen hadde med seg hjemmelaget skilt.
Rundt 400–500 mennesker møtte opp ved Rådhuset i Stavanger fredag formiddag.

Mange barn møtte opp

– Det er mye flere yngre folk enn det jeg hadde forventet, sier Mina Klasson.

– Og det er jo veldig bra! Det er de som er framtiden, sier Emma Pernille Sørstrøm Johansen som har tatt turen fra Haugesund for vise sin støtte.

Stella Hegreberg (13) og Anna Melhus (12) er veldig engasjert i klimadebatten og har laget et skilt av papp med skriften «SOS» på. De håper at streiken skal bidra til at flere bryr seg om klimaet.

– Politikerne sier de skal gjøre noe med det, men det blir aldri noe av. Vi vil at jorda skal holde så lenge som mulig og det er vi som må gjøre noe med det, sier Hegreberg.

Barneskoleelevene fra Bryne har reist til Stavanger for å streike. Fra venstre: Andrine Bjørnevik Ueland, Ingrid Mikkelsen, Tønnes Hallgrim Hetland, Maria Eide, Oda Auglend, Annie Hermione Stokka Rawe, Lilli Elis Ueland Garborg og Vilja Refsnes.
Lederne av skolestreiken for klimaet er litt redde for at været jobber mot dem fredag, men håper flere kommer til etter hvert.
Marsjen fra Rådhuset og rundt Breiavatnet besto av høye rop fra enkelte ungdommer.

«Folket eier denne jord, ikke Shell og Equinor».

Med dette ropet avsluttet ungdommene som fortsatt var igjen appellene litt før klokken 12.

Publisert:
Oppdatert:

Ny klimastreik i Stavanger: – Vi slutter å streike når kravene våre er møtt

Fredag 24. mai var det nok en skolestreik for klimaet utenfor rådhuset i Stavanger. Det er ungdommene villige til å fortsette med mange år fram i tid dersom det trengs.

Oppdatert: