Nye studentboliger betyr færre parkeringsplasser

112 parkeringsplasser må bort når 160 nye studentboliger skal bygges ved UiS.

Publisert:
 Det er 112 oppmerkede plasser på tomta på Gosen. De vil ikke bli erstattet.

– Det er allerede for få parkeringsplasser. Skal noen fjernes, bør de erstattes. Tenk hvor fullt det vil bli ellers, mener student Malin Nordbø (20).

Mandag ble det kjent at regjeringen gir 50 millioner i tilskudd til nye studentboliger i Stavanger. Boligene skal bygges på parkeringsplassen på Gosen, nordvest for UiS. Der er det nå plass til 112 biler. Totalt har UiS i underkant av 1400 parkeringsplasser.

Følg Byas.no på Instagram!

Student Nordbø kjører selv til universitetet, og opplever ofte å måtte lete lenge etter plass dersom hun ikke er tidlig ute.

– Det går ingen direkterute med buss fra Mariero, hvor jeg bor, og hit. Skal de få studenter til å reise kollektivt, må tilbudet bli bedre, mener hun.

At det har vært for få studentboliger hittil, er hun enig med SiS i.

– Det er bra at det bygges nye. Men de bør samtidig klare å beholde samme antall parkeringsplasser, mener hun.

Malin Nordbø etterlyser et bedre busstilbud når parkeringsmulighetene blir dårligere.

– Blir kaos!

– Det blir kaos! sier Thomas Duus Jørgensen (24) om at parkeringsplassene må vike.

Han mener likevel boliger er viktigst. Jørgensen bor i studentblokkene på campus, og er ikke avhengig av bil til universitetet selv. Han har likevel observert trendene hos kjørende studenter.

– Første uka i høstsemesteret parkerer folk som gale, så får de bøter den andre uka, så roer det seg rundt den fjerde uka, sier han.

I fjor stupte plutselig parkeringsbøtene ved UiS.

Thomas Duus Jørgensen og Arne Steinnes tror det kan bli kaos med færre parkeringsplasser.

Kompis Arne Steinnes (24) bor på Bryne, og kjører når han skal til UiS.

– Bussene korresponderer ikke med togene. Skulle jeg tatt buss, ville jeg brukt tre timer tur/retur. Det blir bare latterlig, da er det bedre å bare bli hjemme.

– Du burde hatt rett på parkering, skyter Jørgensen inn.

– Andre som kjører, gjør det gjerne mer av latskap, tror han.

Studentboligene vil komme nordvest for universitetet.

– Ikke hyppig brukt

Studentorganisasjonen har ikke fått reaksjoner på at parkeringsplassen må bort.

– Den blir ofte reservert til bruk ved for eksempel karrieredager eller andre arrangementer. Den er ikke så veldig hyppig brukt, sier StOr-leder Cathrine Sønvisen.

Det vil fortsatt være tre store parkeringsplasser på campus, i tillegg til en uregulert grusplass. Parkeringsplassen på Gosen vil ikke erstattes.

– En av grunnene til det er at kollektivtilbudet stadig blir bedre. Den største andelen av studentene reiser kollektivt. UiS er det universitetet i Norge med flest parkeringsplasser. At det forsvinner et fåtall kommer til å gå helt fint, tror Sønvisen.

StOr-leder Cathrine Sønvisen sier at de nye studentboligene er noe studentene trenger sårt.

Plan om færre parkeringsplasser

At det blir færre parkeringsplasser, er helt naturlig, mener daglig leder Øyvind Lorentzen i SiS Bolig.

– I områdeplanen som ble vedtatt i fjor er det en langsiktig plan for å bygge ned parkeringskapasiteten ved universitetet, sier han.

Den aktuelle parkeringsplassen ligger utenfor området som planen omfatter, men siden Studentsamskipnaden overtok tomta for halvannet år siden, har det vært planen å bygge boliger der.

– At parkeringsplasser går til nye bygg er en utvikling vi ser flere steder, sier Lorentzen.

De 160 nye studentboligene vil være beregnet på studenter uten bil.

– De har nærhet til campus og god kollektivtransport til sentrum. Dermed vil det også være færre studenter som trenger parkeringsplasser, tror Lorentzen.

LES OGSÅ:

Disse 10 emnene ved UiS fikk flest studenter til å strykeDisse utdanningene kan du begynne på allerede neste ukeDerfor har bussene forskjellige farger i displayet
Publisert:

Nå skal det bygges nye studentboliger på Ullandhaug

Ved studiestart 2020 kan du som student flytte inn i en av 160 splitter nye studentboliger på Ullandhaug. Vil gjøre mye med studentmiljøet på campus, tror daglig leder i SiS Bolig.

Publisert: