Fadderfestivalen med underskudd: Vil få konsekvenser for neste års festival

Underskuddet er foreløpig på 565.671 kroner, men regnskapsføreren tror det vil bli større. Dårlig billettsalg er hovedårsaken, forklarer faddersjefen.

Fadderfestivalen startet 13. august med verdens lengste frokostbord. En foreløpig rapport viser at studentfestivalen går kraftig i underskudd.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Årets studentfestival startet med verdens lengste frokostbord 13. august. Allerede dagen etter forsto faddersjefen at festivalen kom til å gå i minus. Billettsalget, i form av fadder-t-skjortene, sviktet totalt.

T-skjorte-salger sviktet totalt

– Vi solgte mye dårligere enn det vi hadde budsjettert med. Allerede da ble dette rapportert til både StOr-leder og UiS, sier faddersjef Kim-Roger Andersen.

Antallet solgte billetter har økt år for år siden 2014, derfor tok festivalen høyde for en liten økning i år også.

I fjor ble det solgt 4184 t-skjorter, men årets salg endte på 3399 (se graf). Av rapporten kommer det fram at målet var å selge 4200 t-skjorter. Billettene koster 300 kroner per stykk, dermed gikk festivalen glipp av over 240.000 kroner.

Rigging av fadderlandsbyen og leie av benker og telt var den største utgiftsposten for festivalen. I resultatrapporten står det at selskapet Eventi AS fikk 1,35 millioner kroner for jobben.

Underskuddet blir trolig større

I kulissene jobbes det nå iherdig med å få full oversikt over pengebruken og gjøre avtaler som kan redusere det store underskuddet.

Fadderfestivalen er i en vanskelig økonomisk situasjon etter årets budsjettsmell. Resultatrapporten som Byas sitter på, viser et underskudd på 565.671 kroner.

Årets faddersjef Kim-Roger Andersen forklarer underskuddet med sviktende billettinntekter.

– I denne oversikten er ikke utgifter for 2017 tatt med, derfor tror vi at underskuddet kan bli større, sier regnskapsfører i Studentorganisasjonen (StOr), Torill Johannessen.

Resultatrapporten viser foreløpig at festivalen i 2018 hadde inntekter på 2.443.953 kroner mot 3.009.624 kroner i utgifter.

Skal få oversikt

Fadderfestivalen ligger under Studentorganisasjonen. StOr-leder Cathrine Sønvisen sier at underskuddet vil få konsekvenser.

– Det vil påvirke neste års festival på en eller annen måte. Mer enn det vet vi ikke akkurat nå, sier hun.

På mandag skal hun, faddersjefen for 2019 og regnskapsføreren til StOr sette seg ned for å få full oversikt over underskuddet.

StOr-leder Cathrine Sønvisen.

– Vi har en bufferkonto vi kan ta av, men den er ikke stor nok til å dekke alt. Vi må gjerne ta av midler som skulle komme studentene til gode, så er vi avhengige av at UiS også kan ta deler av underskuddet, sier Sønvisen.

Andersen synes det er trist at årets pengebruk får konsekvenser for neste års festival.

– Selvsagt er det en kjedelig følelse og det er ikke lett å stå i en slik situasjon. Sviktende besøkstall gjør at vi er der vi er i dag. Derfor mener jeg at måten vi brukte pengene på var forsvarlig, sier Andersen.

Universitetsdirektør Ole Ringdal sier at UiS vil dekke deler av underskuddet. Hvor mye er foreløpig uvisst.

UiS vil hjelpe

Universitetsdirektør Ole Ringdal sier at universitetet ønsker å hjelpe Fadderfestivalen.

– Vi må se på de beste mulighetene for hvordan vi kan bistå festivalen med å komme gjennom dette. Festivalen var helt super, men det er tydelig at dette har kostet, sier direktøren.

Ringdal forteller videre at UiS er villig til å dekke deler av underskuddet, men først må alle utgifter bli gjort rede for.

– Vi ønsker så tidlig som mulig en begrunnelse knyttet til hvorfor inntektene er redusert og hvorfor det er brukt mer penger enn tidligere. Studentdemokratiet er viktig for oss og personene bak Fadderfestivalen gjør en god jobb, selv om de i dette tilfellet kunne hatt bedre kontroll, sier Ringdal.

MER FRA BYAS:

Publisert: