Kan bli «Årets ledestjerne»: – Utrolig stas å være nominert

Ingrid Bergtun (29) som startet syeventyret sitt i Stavanger, er blitt valgt ut som én av 30 ledestjerner i D2. Blant dem finner vi også lokale Helleik Syse.

Oppdatert:
Ingrid Bergtun er influenser, og jobber daglig for å gjøre sying og håndarbeid mer hipt.

– Det er utrolig stas å være nominert, sier Bergtun.

Basert på FNs bærekraftsmål har en jury plukket ut 30 unge mennesker som alle jobber for å dytte verden i en mer bærekraftig retning, står det beskrevet på D2 sine sider.

– Det er kult å bli anerkjent for jobben man gjør!

Seier ikke det viktigste

Lesere kan nå stemme på hvem som skal bli Årets ledestjerne, som offentliggjøres 15. oktober. Men seier er ikke det viktigste for Bergtun.

– Vi jobber mot et felles mål, og desto flere som engasjerer seg desto bedre er det, sier hun, og roser de andre nominerte.

I juryens begrunnelse står det at Bergtun er plukket ut på grunn av sitt engasjement for redesigning, bytte og reparering av klær, og som motpol til overforbrukssamfunnet.

På Instagram har Bergtun over 45.000 følgere, i tillegg til at hun er med i sykollektivet «Fæbrik», som i skrivende stund har i overkant av 40.000 følgere.

LES MER:

Gaute Eiterjord (23) og Marcus Bruns (27) fra Stavanger på eksklusiv liste

– Mer enn bare en hobby

– Det er kult at søm blir sett og anerkjent som noe mer enn bare en hobby, nemlig et verktøy som kan være med å påvirke miljøet, sier Bergtun om nominasjonen.

Gjennom syingen har hun forstått hvor tidkrevende søm er, og i intervjuet med D2 forklarer hun at timelønnen blir dårlig når hver knapp skal sys på for hånd.

– Man får mer respekt for hvor lang tid det tar å lage klær, sier hun til Byas.

LES MER:

Kaster du for mange klær? Her er syv enkle redesign-tips

LES MER:

Lager 157 åpner snart i Sandnes: – Burde ikke være lov!

Etter å ha studert og jobbet i Stavanger i seks år, har Bergtun flyttet til Oslo, og holder for tiden med å spille inn sy-filmer med resten av Fæbrik-gjengen i deres nye lokaler.

– Vi har folk som syr i alle deler av landet, så vi har veldig lyst til å reise rundt og holde kurs, men vi venter nå og gjør det vi kan imens, forklarer hun, og legger til at hun gleder seg spesielt mye til å besøke sin tidligere hjemby.

– Stavanger har Norges beste gjenbruksbutikker, sier hun.

Grønne verdier

Helleik Syse (27) fra Stavanger er også nominert for miljøvennlige tiltak. Blant annet har Syse jobbet for grønne løsninger innen oppdrettsindustrien, og han har også en podkast som heter «Energisnakk», står det i juryens begrunnelse på D2.

– I 2011 var jeg fast bestemt på å bli oljeingeniør. Jeg så for meg utrolig mange spennende prosjekter og en trygg jobb, kanskje i Equinor. Typisk stavangergutt, vil mange kanskje si. Men underveis i studiene begynte jeg å tvile på valget mitt, forteller Syse til D2.

Helleik Syse (27) fra Stavanger er også én av D2s 30 ledestjerner under 30.

Etter endt bachelor innen petroleum, endret Syse studieretning til fornybar energi.

– Det er ikke nødvendigvis noe galt i å gi opp hvis du har satt deg et mål som ikke sammenfaller med dine egne verdier og ønsker, sier han til D2.

LES MER:

Kaster du for mange klær? Her er syv enkle redesign-tips

Nå jobber Syse som prosjektkoordinator for Universitetet i Stavanger i Future Energy Hub, et prosjekt som skal skape grønnere bygg og byer.

– Det er et kjempespennende prosjekt. Vi har en testarena på campus for fremtidige energiløsninger, en såkalt living lab. Ansatte på universitetet bor faktisk i laboratoriet, som opprinnelig var seks containere, og tester ut nyvinningene underveis, forklarer Helleik Syse i intervjuet med D2.

Byas har ikke lykkes i å komme i kontakt med Syse.

Publisert:
Oppdatert:

Dette er Stavangers fineste julevindu

Åtte julepyntete vinduer konkurrerte om å bli årets julevindu i Stavanger. Her er vinneren.

Oppdatert: