Snart får Gamle Stavanger en helt ny kafé

Lørdag 19. juni slipper Iddis kafé & brasseri både store og små inn i hjertet av Gamle Stavanger.

Oppdatert:
Iddis kafé & brasserie håper å bli en plass for alle, både lokale folk og turister.

– Iddis kafé & brasseri blir den eneste kafeen i dette området, og vi gleder oss veldig til å åpne, sier avdelingsdirektør, Inge Eikeland, i Museum Stavanger (MUST).

Planen var at også Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum skulle åpne om knapt en uke, men det er utsatt til høsten grunnet covid-19.

Kafeen vil derimot åpne dørene lørdag 19. juni.

– Det har vært enkelte utfordringer med byggeprosessen, men vi kom oss i mål til slutt og nå håper jeg folk utnytter denne plassen for alt den er verdt, sier Eikeland.

LES MER:

Bydelsrestaurant kommer også til Stavanger sentrum

– Jeg elsker å stå her

– Vi har fått med oss et fyrverkeri av en kokk fra Belgia, og hans bedre halvdel. Vi er veldig takknemlige for å ha dem på laget, forteller Eikeland, og retter blikket mot et hjørne der driverne av kafeen står.

Det er en sprudlende Christophe Oscar Samijn som møter Byas ved serveringsøya midt i lokalet. Kokken skal sammen med Annelin Boman, drive kafeen og de har gledet seg lenge til å åpne.

– Det er virkelig en drøm å kunne drive denne kafeen med så frie tøyler til å eksperimentere med matvarer, forteller Samijn, samtidig som han setter sammen signaturretten deres: Trefjøl med blings av lokale råvarer.

– Denne retten tror jeg mange vil like, den byr på deilige smaker og kombinasjoner, sier Samijn, som legger til at den også finnes i en vegansk utgave.

LES MER:

Donuts er det nye store: – Boller er ikke godt nok i Norge lenger

Christophe Oscar Samijn elsker å jobbe med mat og har gjort det hele livet. På bildet legger han siste finishen på en av rettene du kan smake på Iddis kafé & brasseri.

Annelin Boman forteller at de også skal ha et tapasbrett på menyen, som skal fortelle noe om byens historie. Når museet åpner til høsten, blir det en fin rett å starte eller avslutte besøket med.

Samijn presiserer at de ønsker å skape noe for alle. Ikke for dyrt eller for komplisert, men noe som treffer smaksløkene til både lokale og turister.

– Jeg elsker å stå her, spesielt fordi vi står foran gjestene. Det skaper en ærlig atmosfære, de ser hva vi driver med, og kommunikasjonen blir veldig åpen, forklarer Samijn.

– Vi skal gjøre vårt aller beste. Sammen er vi et bra team og vi tenker veldig likt, sier Christophe Oscar Samijn. Han og Annelin Boman skal drive kafeen sammen.
LES MER:

Maggis Munchies satser til tross for tøff start: – Nå er det på tide å være optimistiske igjen

Ivaretar historien

Museumskafeen er fylt med inspirasjon fra iddiser. En gang i tiden stod barn med hendene opp mot luften for å fange de flyvende iddisene, som ble kastet ut av fabrikkens vinduer.

Fascinasjonen for iddiser ville arkitektene og designerne ta med inn i kafeen. Gjennom grafiske detaljer, fronter, farger og bjørk.

– Hermetikkindustrien og den grafiske industrien var veldig stor i byen, og for oss er det viktig å inkludere i interiøret, sier administrerende direktør, Siri Aavitsland.

Hun forteller at de holder åpent hver dag hele sommeren, og håper at de som tar turen får en fin opplevelse.

– Dette er kultur og byutvikling på sitt beste. Gjennom samlokaliseringen av disse to museene med den nye kafeen, skaper vi et fantastisk byrom og møteplass i hjertet av Stavanger.

Administrerende direktør, Siri Aavitsland, har lenge sett frem til åpningsdagen.

Fullt program i sommer

Planen er å gjennomføre flere arrangementer i kafeen denne sommeren. Blant annet som sentral aktør under Gladmat-festivalen. Andre arrangementer finnes det en oversikt over på iddismuseum.no.

– Det står et sterkt team med gode samarbeidsevner bak dette prosjektet. Alle har stått på og gjort en kjempeinnsats i en utfordrende tid, sier Aavitsland.

Hun gleder seg enormt til å kunne åpne hele bygget senere i høst, og håper at folk koser seg med kafeen som en «forrett» frem til da.

LES MER:

Gjør comeback: – Stavanger er en eksemplarisk fotballby

Publisert:
Oppdatert:

SiS vil ha flere studenter til Stavanger: Bygger velferdsbygg og inngår samarbeid med Utopia

I år fyller Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) 50 år. Jubilanten ønsker å gi noe tilbake til studentene.

Oppdatert: