Aktuelt

Så mange fikk bedre eksamenskarakter etter klaging

Én av fem som klaget på eksamenskarakteren sin i grunnskolen eller på videregående, gikk opp en eller flere karakterer, ifølge Aftenposten.

Aftenposten har gått gjennom eksamensklager fra hele landet de siste fire årene. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix

En gjennomgang Aftenposten har gjort av 37.819 eksamensklager fra hele landet de siste fire årene viser også at i åtte av ti tilfeller ble karakteren stående, og at under 1 prosent av klagene førte til at elevene gikk ned i karakter.

 • Følg Byas på Facebook!

Fra 2016 og 2019 ble det levert mellom 208.000 og 214.000 eksamensbesvarelser på vårparten i de 25 største fagene i grunnskolen og på videregående. Disse eksamenene ble hvert år klaget på mellom 9.000 og 9.800 ganger, noe som tilsvarer 4,3 prosent.

De fagene det lønte seg å klage på i størst mulig grad, var engelsk 10. trinn og sosialkunnskap. 32 prosent av dem som klagde, fikk bedre karakter. Færrest fikk bedre karakter i fagene matte 2P og matte 2P-Y (praktisk matematikk), der 3,3 prosent fikk et bedre resultat, skriver avisen.

Avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen i Utdanningsdirektoratet sier vurderingen av eksamen slik den er i dag, med åpne oppgaver som ikke bare har ett riktig svar, vil alltid innebære skjønn og dermed at sensorer ikke alltid er helt enige.

– Ingen er tjent med at det er en variasjon på flere karakterer, men det er vanskelig å trekke entydige konklusjoner fra disse tallene alene, sier Larsen-Evjen.

Publisert:

Oppdatert:

 1. Eksamen
 2. Skole og utdanning
 3. Klaging

Tre år med fraværsgrensen i videregående - slik har det gått

Tre år etter innføringen av fraværsgrensen er dagsfraværet stabilt. – Fraværet er fortsatt mye lavere enn før fraværsgrensen kom, sier kunnskapsministeren.

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL

  Eline fant ut at hun var lesbisk mens hun hadde guttekjæreste

  10 MÅNEDER SIDEN
 2. LIVSSTIL

  Eline fant ut at hun var lesbisk mens hun hadde guttekjæreste

  11 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT

  Brage (20) var ensom og bekymret, men så valgte han å snakke om det

  10 MÅNEDER SIDEN
 4. LIVSSTIL

  Denne treningsformen er blitt mer populær

  8 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT

  Rekordhøy deltakelse i studentvalget ved UiS

  8 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT

  Hanne (29) fra Kverneland føyk rett inn på bestselgerlista

  9 MÅNEDER SIDEN