Aktuelt

Så mange fikk bedre eksamenskarakter etter klaging

Én av fem som klaget på eksamenskarakteren sin i grunnskolen eller på videregående, gikk opp en eller flere karakterer, ifølge Aftenposten.

Oppdatert:
 • NTB
Aftenposten har gått gjennom eksamensklager fra hele landet de siste fire årene.

En gjennomgang Aftenposten har gjort av 37.819 eksamensklager fra hele landet de siste fire årene viser også at i åtte av ti tilfeller ble karakteren stående, og at under 1 prosent av klagene førte til at elevene gikk ned i karakter.

 • Følg Byas på Facebook!

Fra 2016 og 2019 ble det levert mellom 208.000 og 214.000 eksamensbesvarelser på vårparten i de 25 største fagene i grunnskolen og på videregående. Disse eksamenene ble hvert år klaget på mellom 9.000 og 9.800 ganger, noe som tilsvarer 4,3 prosent.

De fagene det lønte seg å klage på i størst mulig grad, var engelsk 10. trinn og sosialkunnskap. 32 prosent av dem som klagde, fikk bedre karakter. Færrest fikk bedre karakter i fagene matte 2P og matte 2P-Y (praktisk matematikk), der 3,3 prosent fikk et bedre resultat, skriver avisen.

Avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen i Utdanningsdirektoratet sier vurderingen av eksamen slik den er i dag, med åpne oppgaver som ikke bare har ett riktig svar, vil alltid innebære skjønn og dermed at sensorer ikke alltid er helt enige.

– Ingen er tjent med at det er en variasjon på flere karakterer, men det er vanskelig å trekke entydige konklusjoner fra disse tallene alene, sier Larsen-Evjen.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Eksamen
 2. Skole og utdanning
 3. Klaging

Edita Khachatrjan (21) fikk ikke engang auditions. Så landet hun hovedrolle i NRK-serie

Den unge egersunderen gjør suksess med karakteren Seda, i NRKs nye ungdomsserie «Elevrådet». Hun kapret én av fem hovedroller, på sin aller første audition.

Publisert:
 • Eli Cleve

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Tre år med fraværsgrensen i videregående - slik har det gått
  3 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Jesper (18) droppet ut av vgs, men fikk fast jobb uten fagbrev
  8 MÅNEDER SIDEN
 3. MENINGER
  – Ingen skam å snu, Tonje Brenna!
  3 MÅNEDER SIDEN
 4. MENINGER
  – For mitt kull har ingen eksamener blitt avlyst
  3 MÅNEDER SIDEN
 5. MENINGER
  – I dag er det kun 3 av 11 fylker som lar elever velge fritt. Dette er svært urettferdig
  3 MÅNEDER SIDEN
 6. KULTUR
  Hanne (30) fra Kverneland rørte hele Norge med korona-stripe
  2 ÅR SIDEN