Når sola forsvinner, må du være ekstra oppmerksom på helsa

- Ting føles litt tyngre å komme i gang med.

Publisert:
  • AV: Ane Undhjem
MINDRE SOL: Om høsten blir dagene mørkere og kortere. Og det merkes gjerne på både kropp og sinn!

Sol ute, sol inne, sol i hjertet, sol i sinnet har blitt sunget mang en gang rundt om i norske hjem.

Men nå nærmer vinteren seg og sola i ferd med å forsvinne. Og det er det nok mange som kjenner på kroppen:

Ikke bare går det ut over humøret. Det gjør også at du får i deg mindre av det viktige D-vitaminet.

Følg Byas.no på Facebook!

Føler seg mer sliten

– Ting føles litt tyngre å komme i gang med, og i tillegg er vi jo midt i eksamensperioden, sier Jeanette Aurdal (22) fra Stavanger, som Byas.no treffer på UiS sammen med Joakim Lantz (27).

De to har forskjellige meninger om hvorvidt sola påvirker dem, Sol sikrer dessuten lett tilgang på vitamin D. Og når dagene blir kortere, så synker gjerne vitaminlagrene.

– Jeg kjenner at jo lenger mørket varer, jo vanskeligere er det å komme seg ut av senga om morgenen, sier Jeanette, som føler at mangelen på sol og sommer gjør henne mer sliten.

– Jeg tar både multivitamin og tran for å komme meg gjennom denne perioden. Jeg vet jo ikke om det bare gir en placebo-effekt, men men jeg tar det for sikkerhets skyld, ler Jeanette.

LES MER:

Sliter høstmørket på humør og energi? Her er 10 ekspertråd!

STUDENTER: Jeanette Aurdal (22) føler hun kan merke mangelen på sol, og tar kosttilskudd. Joakim Lantz (27) klarer seg uten.

Joakim er ikke enig.

– Jeg tror alt handler om sinnsstemning. Man må unngå å skape et problem ut av situasjonen. Jeg føler meg ikke påvirket av det i det hele tatt egentlig. Døgnrytmen min er den samme som når det er mye sol ute, sier han, og legger til at han ikke tar kosttilskudd.

I stedet sverger han til sunn og variert kost.

– Det kan jo være koselig med mørketid også, har man tid kan man jo sitte inne og se film og hygge seg, sier han.

Finnes andre løsninger enn sol

Men hvem har rett? Joakim eller Jeanette?

– Solen er en fantastisk kilde til D-vitamin. Ikke bare får du høye doser i deg i løpet av kort tid, men kroppen klarer også lettere å regulere det du får i deg, forteller Ida Kristiansen, klinisk ernæringsfysiolog ved Stavanger universitetssykehus.

Fem milliliter pr dag dekker dagsbehovet ditt, og jeg anbefaler at dette tas året rundt, selv om sommeren.

Videre forklarer hun at siden kroppen regulerer D-vitamindosen vi får i oss fra sola er det umulig å få overdose av vitaminet.

Men om høsten og vinteren er det kanskje ikke særlig fristende (eller naturlig) å sprade rundt i bikini på de forblåste jærstrendene bare for å slikke i seg litt solvitaminer. Dette har Kristiansen en løsning på.

– Det beste kan gjøre for å få i seg nok D-vitamin er å ta god gammeldags tran. Fem milliliter pr dag dekker dagsbehovet ditt. Jeg anbefaler at dette tas året rundt, selv om sommeren.

EH: Smaken er ... tja! Men effekten? Helt kanon!

Svært viktig for skjelettet

Hvor stort behov du har for D-vitamin varierer fra person til person. For eksempel sliter mørkhudede mer enn de med lys hus med å ta opp D-vitamin gjennom solen. De som dekker huden godt til går også glipp av viktige solstråler. For disse kan det være ekstra lurt å få i seg ekstra D-vitamin gjennom kosten.

Men hvorfor har vi egentlig behov for dette vitaminet?

– D-vitaminet er svært viktig for skjelett, beinhelse og immunforsvar. Derfor kan det være lurt å ta D-vitamin når forkjølelsessesongen setter inn for fult, sier Kristiansen.

Sliter du med tran? Prøv Sanasol i stedet. Gjennom kosten er det også mulig å få rikelig med D-vitamin. Spis for eksempel fet fisk, som laks og makrell, eller ekstra lettmelk, smør, margarin og egg.

LES MER:

Hvor mye kaffe er det greit å drikke i løpet av en dag? Her får du svaret!

Publisert:

Sliter høstmørket på humøret?

Her får du ekspertråd til å komme deg gjennom den mørke tiden.

Publisert: