UiS-student kastet ut av Vest-Sahara

Til sammen 24 unge nordmenn er i helgen blitt kastet ut av Vest-Sahara, flere av dem fra Rogaland.

Publisert:
  • Tor Dagfinn Dommersnes
Søstrene Ingrid og Kristin Rabbe Larsen ble kastet ut av Vest-Sahara

De marokkanske politifolkene sjekker samtlige busspassasjerer på vei inn, og luker bort alle med norsk pass.

– Politiet stanset bussen vår, og min søster og jeg måtte forlate bussen og sitte i et avhørsrom i flere timer. Politifolkene var ikke direkte truende, men det var en veldig ubehagelig situasjon. De tok mobiltelefonene våre og tvang oss til å slette bilder og videoer, sier student Ingrid Rabbe Larsen.

Nå sitter hun og søsteren i et hotell i Agadir i Marokko. Men det var okkuperte Vest-Sahara som var målet for reisen. Dit kom de altså ikke.

Følg Byas-no på Facebook!

Student ved UiS

Ingrid studerer sosialt arbeid ved Universitetet i Stavanger, mens søsteren Kristin studerer psykologi i Trondheim.

De er en del av en større gruppe med studenter og aktivister som har reist til Marokko for å ta seg inn i Vest-Sahara. Der skal de snakke med lokale aktivister, og møte saharawier for å lære mer om den vanskelige situasjonen i det okkuperte området.

– Politiet har selvfølgelig ingen rett til å nekte oss innreise, sier Ingrid Larsen. - Vi skal bare snakke med folk i Vest-Sahara, vi gjør ingenting ulovlig. Det er helt opplagt at myndighetene i Marokko vil ha minst mulig blest om Vest-Sahara og okkupasjonen.

– En av politifolkene som passet på oss, tok på seg en batong mens vi så på. Jeg var ikke redd, men det er jo litt skremmende.

Ble filmet selv

Mens studentene ble nektet å filme, til og med hverandre, ble de selv filmet av kanskje 10 kameraer da de måtte forlate Vest-Sahara.

– Jeg tror vi ble filmet for at politiet skulle vise at de ikke hadde skadet oss under arrestasjonen. Politifolkene forsøkte å innbille oss at det ville være farlig for oss å reise til Vest-Sahara sin hovedstad El Aaiun, at vi kunne blitt kidnappet der. Men vi det jo at det er det marokkanske politiet selv som står for overgrepene der.

Nå vet ikke de to søstrene hva de skal gjøre. Foreløpig er de i Agadir.

UTVIST: Håvard Skoerbø fra Randaberg og Eva Charlotte Berner fra Stavanger ble utvist fra Vest-Sahara natt til mandag.

Også rogalendinger

Men de er ikke alene. Til nå har minst 24 norske studenter og aktivister blitt utvist, og de fleste fraktes til Agadir i busser og taxier.

Blant disse er det også flere fra Rogaland. AUF-nestleder Emilie Bersaas ble utvist tidlig mandag morgen.

– Det endelige svaret fra politifolkene som utviste oss var at «Gud har sagt at dere ikke kan reise videre», forteller Bersaas til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Håvard Skogerbø fra Randaberg er også utvist natt til mandag. Han er med i Kirkens Nødhjelp sin ungdomsorganisasjon Changemaker. Også Kai Arne Hustveit fra Sauda og SV er blitt utvist.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Kristina (26) merker folk for livet

LES MER:

Kaltrina (24) og Daniel (22) utsetter bryllupet ett år for å gjennomføre fitness-drømmen

LES MER:

Klar for sesong 4 av «Orange is the New Black»?

Publisert:

Neste uke kommer du til å se mange av disse på byen

Stavanger-studentene får egne «natteravner». Faddervakter skal patruljere gatene under hele fadderuka.

Publisert: