Aldri før har Elias tatt imot så mange studenter på campus

Arne Rettedals hus på campus vrimler i spente fjes fra utallige nasjonaliteter. – Stavanger er en attraktiv studentby for utlendinger, melder Internasjonalt kontor.

 Seniorkonsulent Elias Conde Pais og deler av folkehavet på UiS onsdag ettermiddag. Stavanger er en svært attraktiv studentby for de internasjonale studentene, ifølge Pais.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Til tross for at tusenvis av studenter holder til ved Universitetet i Stavanger, er fremkommelighet sjeldent et problem.

I dag var det det. Onsdag begynte fadderuka for de internasjonale studentene ved UiS.

Følg Byas.no på Facebook!

Den internasjonale byen

Seniorkonsulent Elias Conde Pais ved Internasjonalt kontor, har høy puls, men ser riktig så fornøyd ut med det høye antallet nye utvekslingsstudenter på campus.

– Hva kommer det av at så mange internasjonale studenter vil til Stavanger for å ta et semester eller tre?

– Først og fremst fordi Norge er et fritt land, og interessen for landet er stor. I tillegg er Stavanger kanskje den mest internasjonale byen, og studietilbudet er godt, sier Pais.

Den nye oljen

Til tross for at oljekrisen fremdeles sender ringvirkninger ut i samfunnet, ser det ikke ut til å prege de internasjonale studentene nevneverdig.

– Master i business-administrasjon er det aller mest attraktive studiet, men de olje-relaterte fagene har også høye søkertall, fortsetter Pais.

– Nedgangstidene skremmer ikke bort studentene?

– De internasjonale studentene er mer mobile enn de lokale. Mange vil gjerne bli igjen i Stavanger, men om det ikke er jobb å få etter endt utdannelse, flytter de på seg. Her treffer de folk fra hele verden, og de kan utveksle erfaringer på tvers av nasjoner og kultur. Det er gode verktøy å ha med seg ut i arbeidslivet.

Oui, oui!

På toppen av tabellen over nye lærelystne studenter på universitetsområdet, ruver Frankrike.

– Frankrike er på topp, og Spania, Pakistan, Iran og Tyskland følger etter. Vi ser at flere og flere studenter fra Stavanger og Norge vil ut for å studere, og vi får flere og flere internasjonale studenter inn. Det er et av målene våre, forteller Pais. Det gjør seg å studere i et multikulturelt miljø.

– Knekking av kulturelle koder på høyt nivå?

– Ja, altså... Du går ikke på jobb i Crocs i London.

I år kommer det 490 internasjonale studenter fra 71 forskjellige land til Stavanger. I fjor kom 385 fra 68 land.

Spente fjes

   Fra venstre: Dita Srkala (23) fra Sveits, Francis Seeger (22) fra Tyskland, Manuel Strieder (22) fra Østerrike og Laura Hámáláinen (23) fra Finland.

Blant de nye ansiktene på campus finner vi Manuel Strieder (22) fra Østerrike, Francis Seeger (22) fra Tyskland, Dita Srkala (23) fra Sveits og Laura Hámáláinen (23) fra Finland.

– Det som fristet meg med Stavanger var naturen og mulighetene for å dra på utflukter. Jeg har for eksempel hørt mye fint om Lysefjorden og Preikestolen, sier Strieder.

– På universitetet i Sveits er det bånn gass, og det blir ikke tid til mye annet enn skole. Jeg håper det blir litt mer fritid dette semesteret her, smiler Srkala.

– På de få dagene dere har vært her, hvilket inntrykk har dere av Stavanger og folkene her?

– Alt er grønt og fint, sier Hámáláinen. Gamle Stavanger var veldig fint.

– Folk har vært veldig hjelpsomme, både på skolen og i butikker, sier Srkala.

– Jeg savner hunden, men ellers trives jeg godt her allerede, legger hun til.

– Ja, utenom at det regner mye her, sier Strieder og gliser.

MER FRA BYAS:

Publisert: