Snart åpner de dørene til Mathallen
Datoen er ikke helt spikret enda. Det er imidlertid innholdet.
Nylig utfordret den etterlengtede ølbaren ØSTs Helge Andre Hafstad Østre bydel-naboene Whitney Love og Mathallen Stavanger.
\- Jeg vedder på at vi åpner før dere, sa han.
\- Den utfordringen tar vi, svarte hun.
Noen dager senere står utfordringen fortsatt ved like. Men det spørs om ikke ØST vinner kampen.
\- For å være ærlig tror jeg ikke vi klarer å være først, sier Nils-Henrik Stokke, som sammen med blant andre Love står bak Mathallen.
\- Nja! Ikke si det! Vi kan ennå klare det. Og så skal vi ikke glemme at de hadde et forsprang, fortsetter Love og ler.
**LES OGSÅ:
Ølbaren ØST serverer muligens vanlig pilsner, men det blir i så tilfelle i pissoaret!
25 stands på 370 kvadratmeter
Vi sitter inne i de gamle lokalene til hermetikkfabrikken Stavanger Specialfabrik for Hermetikkbokse anno 1905, det som en gang i løpet av sommeren skal bli byens første og så langt eneste mathall.
Befolkningsgrunnlaget her er stort nok til at Mathallen skal fungere.
Mathallen er virkelig en hall. Størrelse? 370 kvadratmeter inne, med mulighet for utvidelse. 25 produsenter får stands i begynnelsen, deriblant både Lervig kaffe og Stavanger kaffebrenneri, og Blåne is fra Sirdal. Etter hvert blir de et sted mellom 30 og 35. Bare lokale produsenter. 50 om en inkluderer de som ikke har egne stands, men som er med. Eget kjøkken og kaffebrenneri blir det og, med et eget ølbryggeri på sikt. En kasse. Fire-fem ansatte, med Whitney Love som daglig leder.
\- Jeg har jobbet som finansanalytiker i åtte år, men forlot jobben for dette, sier Love, som også har bakgrunn som matblogger og kokebokforfatter.
**LES OGSÅ:
Blir Jan-Erik (25) fra Tango landets beste kokk?
skal få fram lokale produsenter
Jo bedre du utnytter matressursene dine, jo mer lærer du om mat. Og jo mer du lærer, jo bedre smaker det.
\- En liten, lokal produsent har gjerne bare tre ansatte. Skulle de investere i eget utsalg, risikerer de at bedriften ryker. Der kommer Mathallen inn, fortsetter Stokke.
- Men når åpner dere?
\- Det kan vi ikke si nøyaktig foreløpig. Forhåpentligvis i løpet av sommeren.
Mathallen vs Rema og Rimi
Så. Hvordan overlever en mathall i Stavanger, når konkurrentene heter Rimi, Kiwi og Rema, og Mathallen sannsynligvis kommer til å være både noe dyrere og ha et mindre vareutvalg?
Stavanger Øst en bydel i vekst
Mathallen skal få fram lokale produsenter og gi de en markedsplass.
\- Ja, folk vil ha billig mat, men de vil også ha lokal kvalitet. Hva er billigst? Å betale to ganger for noe billig, eller betale en gang for noe som er bra, og i tillegg lokalprodusert? Vi kjøper alle for mye mat, og kaster mer. Jo bedre du utnytter matressursene dine, jo mer lærer du om mat. Og jo mer du lærer, jo bedre smaker det.
**LES OGSÅ:
Her får du billigst og dyrest kaffe
Disse 7 åpner snart i Stavanger
To kaffegiganter, en klesgigant og flere spennende barer. Her er oversikten!
Relaterte artikler
- AKTUELTMathallen Stavanger er åpnet: - En annen type mathall enn i andre norske byer7 ÅR SIDEN
- AKTUELTKanonåpning for både Mathallen og ØST7 ÅR SIDEN
- AKTUELTStor oversikt: Disse produsentene dukker opp i Mathallen Stavanger7 ÅR SIDEN
- AKTUELTHvem blir først? Mathallen eller ØST?7 ÅR SIDEN
- AKTUELTWhitney Love slutter i Mathallen: - Selvfølgelig er det trist!6 ÅR SIDEN
- AKTUELT- Det er i hvert fall bedre å hete Whitney Love enn Whitney Hate!7 ÅR SIDEN