Masterchef-Skjelde tar Michelin med en klype salt

Kjendiskokk Kjartan Skjelde har mye å holde fingrene i, men fjonge franskmenn tar han med ro.

TV-FJES: I Masterchef på TV3 får Kjartan Skjelde spre sitt glade matbudskap. Det er han strålende fornøyd med.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

\- Er det en ting som er garantert i livet, er det at vi må spise hver dag. Og det kommer vi til å gjøre helt til vi dør. Det er 100 prosent sikkert.

- Minst!

Kjendiskokk Kjartan Skjelde fra Madla er en energisk type. Høyt og lavt, opp og ned. Travle bein, og enda travlere armer. Telefon som ringer, kaffekopp som svinger og vann som skal slurkes nedpå.

**LES OGSÅ:

Les også

Slik gjør du billig-nudlene sunnere

Klarer ikke sitte i ro

Medeier og kjøkkentrollmann hos skamroste Tango Bar og Kjøkken langs Strandkaien, det samme hos litt mer casual Fish & Cow cirka midt på Torget.

Det finnes tusenvis av forskjellige råvarer der ute i butikkene som ikke er bra for oss.

Kokebokforfatter, Gladmat-slugger og NRK-fjes.

I det siste har han for de fleste blitt kjent som trivelig, men kyndig og bestemt dommer i MasterChef på TV3 med Eyvind Hellstrøm og Gregory Paul.

Han har mye å holde fingrene i, Skjelden.

\- Se på meg! Jeg føler jeg har så mye energi. Rolig klarer jeg i hvert fall ikke å sitte.

\- Men det er bare fint å ha mye å gjøre. Jeg hadde i hvert fall ikke blitt lykkeligere om livet var roligere. I tillegg har jeg jo en familie også som jeg vil være med så mye som mulig. Det handler om å være god på organisering og planlegging. Og å ha gode folk rundt seg.

Mat fra Helvete

Blant kokkespirene i MasterChef som Skjelde har tygget i seg maten fra, er tidligere Turboneger-vokalist Hank von Helvete, eller Hans Erik Dyvik Husby på fint, bjeffesanger Mira Craig og Farmen-sjef Gaute Grøtta Grav.

MasterChef har en tung grad av underholdning over seg, men samtidig er mat på agendaen.

Folk som kanskje ikke først og fremst er kjent som gourmeter.

\- Det som har vokst på meg i løpet av de siste årene er gleden av å formidle det jeg holder på med. MasterChef har riktignok en tung grad av ren underholdning over seg, men samtidig har det mat på agendaen. Det er det viktigste.

Tar mangel på stjerner med ro

I slutten av februar delte den franske Michelin-guiden ut sine stjerner til de mest fancy restaurantene i verden. Kun fem av dem havnet i Norge. To til Maaemo og én hver til Bent Stiansens Statholdergaarden, Even Ramsviks Ylajali og Fauna. Alle med tilholdssted i Oslo. Den geografiske fordelingen syntes Masterchef-kollega Hellstrøm var skuffende. Han har i lengre tid vært spesielt begeistret for Stavanger.

\- At Michelin ikke har tatt med Stavanger, som er Norges mest internasjonale og dynamiske restaurantby er hårreisende. De har ikke fulgt med i timen, sa Hellstrøm til Dagens Næringsliv.

Det er ikke slik at Stavanger blir spesielt oversett av Michelin.

Til Aftenbladet trakk den gamle ringreven fram to steder som burde fått stjerne.

- Renaa og Tango burde vært opplagte kandidater.

Selv tar Tango-Skjelde Michelin-virvaret med ro.

\- Jeg tar det med en klype salt. Det som i og for seg er bra i det hele, er at Michelin behandler hele Norden likt. Mange steder blir forbigått i alle land. Se for eksempel på Fäviken i Sverige, som er rangert blant verdens beste restauranter. Den fikk heller ikke stjerne. Det er ikke slik at Stavanger blir spesielt oversett, sier han.

**LES OGSÅ:

Les også

Graffiti-Therese ble oppdaget på Instagram

Foretrekker svensk guide

I stedet er Skjelde mer opptatt av den svenske Michelin-utfordreren White Guide Nordic.

Der har fire restauranter kommet med på listen over Nordens 200 beste restauranter.

Tango, Renaa, Spiseriet og Charles & De.

\- White Guide får med seg hva som rører seg i hele Norden. Samtidig er de som er på topp der også med i Michelin. At vi har med fire restauranter i White Guide er fantastisk. Det betyr at vi viser igjen på kartet.

Kortreist og lokalt

Så hva er fordelene til Stavanger og Rogaland, som gjør at Hellstrøm framhever byen som den mest dynamiske i landet? Mange, mener Skjelde.

Vi merker nedgangen i oljebransjen.

\- Tilgangen til råvarer er steinbra. Lam, grønnsaker, fisk og skalldyr. Kjøtt og grønt. Vi har så mye bra å plukke av, og kompetansen er høy med Måltidets hus, Hotelllhøgskolen og engasjerte bønder. De grønne plettene utover Jæren gir enormt gode beiteforhold, strømmingene i havet bidrar til godt fiske og nisjeprodukter bidrar til kvalitet i alle ledd. Men vi må ikke legge oss på laurbærbladene av den grunn. Vi må følge trendene og utnytte tendensene.

- Og de er?

\- Kortreist og nordisk. Vi er heldige som har en matkultur å være stolte av, men vi må fortsette å forstå klimaet vårt, utnytte ressursene og få fram det særegne i produktene vi lager. La tingene bruke sin tid. Vi skal ikke rokke for mye ved tradisjonene, men i stedet løfte dem opp til et nytt nivå. Og vi skal være opptatt av bærekraft, miljø og helse.

- Hvorfor det?

\- Fordi det finnes tusenvis av forskjellige råvarer der ute i butikkene som ikke er bra, som ikke er bærekraftige. Scampi er et kjent eksempel. Jo mer en får dette fram, jo mer bevisste og kritiske blir folk slik at de kan ta bedre valg i hverdagen. Dette er viktig for meg.

**LES OGSÅ:

Les også

10 høydepunkt i mars

Merker nedgangen i oljå

Oppsigelser og nedbemanninger. Dramatisk fall i oljeprisen. Mye av det som har gjort det mulig for Stavanger å være en matby som kan hevde seg, er den store pågangen av både nasjonale og internasjonale kunder med store representasjonskontoer. Kunder som tar følget med på middager og lunsjer hos byens restauranter.

Nå er det nedgangstider i bransjen. Det påvirker også restaurantene.

\- Olje og business har gjort mye for restaurantlivet i Stavanger. Det har vært mye folk som er ute og spiser i forretningssammenheng. Det har gjort det mulig å satse. Nå merker vi nedgangen, sier Skjelde.

\- Men vi er ikke tatt på sengen. Vi forberedte oss på det, og har justert budsjettene deretter. Samtidig er det blitt tydeligere at vi må ha mange bein å stå på.

Fjong mat til selskap

For Tango er beina flere, som nattklubb og bar. For Fish & Cow er det catering. Mat til bryllup, konfirmasjon og overtid. Mange restauranter tilbyr også muligheten for å leie kokker hjem til seg.

\- Det er kanskje ikke et nytt fenomen, men det er noe vi har jobbet ekstra med å utvikle i år. I en tid med mange utfordringer må vi gjøre det.

CATERING: Fish & Cow merker nedgangen i olja. Da blir catering enda viktigere.

En siste buffé før døden

Ifølge tradisjonene må alle matrelaterte intervju med respekt for seg selv selvfølgelig ha med et siste måltid-spørsmål. Derfor er det ingen vei utenom her heller.

- Du sitter på death row og venter på giftsprøyta. Det eneste som gjenstår før du tar kvelden for godt er et siste måltid. Hva velger du?

\- Hva? Det kan jeg ikke svare på. Det er jo helt umulig å velge. Umulig! Eller, jeg går for en buffé!

SISTE MÅLTID: Kjartan Skjelde klarer ikke helt å bestemme seg for hva han skulle spist om det var det siste han spiste. - Jeg går for buffé.
Publisert: