Aktuelt

Nå smiler livet til Alexander (24), likevel vil han gjenoppleve traumene fra barndommen

Alexander Skadberg tok utgangspunkt i egen barndom og skrev en forestilling om rus, overgrep og psykiatri. Den skal han spille 40 ganger.

Publisert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
Det første året på videregående fikk Alexander Skadberg i oppgave om å fortelle om sitt eget liv for klassen, det endte med at han holdt et foredrag for hele skolen. Slik begynte han å holde foredrag om psykisk helse, men nå har livshistorien hans og temaet blitt til en forestilling.

– Jeg skal dra folk langt ned, før jeg skal ta dem med opp igjen, sier Alexander Skadberg (24).

Finnes det virkelig håp når livet er på sitt aller mørkeste? Det spør 24-åringen seg når han drar rundt på norgesturné med forestillingen «Mannen i speilet».

En forestilling om Skadbergs liv, en forestilling som han selv står bak.

– Hvorfor gjør du dette?

– I dagens samfunn snakker vi bare om ting som er bra, vi er så lukka og snakker ikke om det som gjør vondt, sier 24-åringen.

Følg Byas.no på Facebook!

 • Få tilgang til gode rabatter og fordeler - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

«Generasjon depresjon»

Skadberg har selv erfart at det er viktig å snakke om de vonde tingene.

Over de siste fem årene har han reist landet rundt for å fortelle om psykisk helse. Om faresignaler, om forebygging, hjelp og trøst, men også om sine egne opplevelser.

– Jeg skulle bli russ. Da sa det totalt stopp. Jeg slo av lyset, slo av mobilen, slo av alt. Livet gikk i tusen knas, og jeg ble innlagt på psykriatisk, sa Skadberg da han fortalte sin historie til studenter ved UiS i 2015.

Utdanningen for å bli ambulansesjåfør er foreløpig satt på vent, nå er det forestillingene 24-åringen skal konsentrere seg om.

Et viktig tema

Nylig publiserte Folkehelseinstituttet en rapport som viste at unge i alderen 15 og 16 år drikker og røyker mindre enn før, men andelen som har psykiske plager har gått opp.

Sunnhetstrenden i samfunnet kan føre til at «generasjon prestasjon» blir «generasjon depresjon», tror forsker Elin Bye, som er rapportens forfatter.

– Det som har blitt påpekt i andre undersøkelser er at der negativ atferd, alkoholbruk og kriminalitet går ned blant ungdom, øker det psykiske presset i takt. Norsk ungdom lider av psykiske plager i større grad enn tidligere, og det skyldes delvis et større press i forhold til utdanning, fremtidsplaner, utseende, trening og andre forventninger, sier Bye.

Ifølge Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2014, sliter 1 av 5 studenter med alvorlige psykiske plager. En ny rapport om studentenes psykiske helse kommer neste år.

Skadberg kommer opprinnelig fra Bodø, men har i løpet av livet flyttet mye fra sted til sted, og fra ungdomshjem til ungdomshjem. Nå har han bosatt seg i Stavanger.

Blir aldri en vane

Første oppsetning for Skadberg var i Fana den 13. mai. Forrige show var på Teglverket i Bergen fredag for to uker siden. Neste stoppested er Stavanger 28. september.

– I Bergen var det svært mange jeg kjente som satt i salen. Da ble det mye gråting på scenen, det ble rett og slett for mye, sier Skadberg.

– Blir du vant til å dele dine egne sterke livshistorier fra scenen?

– Nei, blir du vant til noe sånt, bør du finne noe annet å gjøre. Jeg er komfortabel med å gjøre det, men det kommer aldri til å bli en vane, sier Skadberg.

Fin uansett!

I fjor skrev 24-åringen ned sin egen livshistorie på 20 A4-ark. Det var sånn forestillingene ble til.

Han tok kontakt med en manusforfatter. I dag er team Alexander på seks personer, inkuldert 24-åringen selv.

Før jul skal forestillingen settes opp seks ganger, i løpet av de første fem månedene av 2018, er planen opp mot 45 forestillinger.

– Jeg håper folk sitter igjen med en følelse av at du er fin uansett hvordan du er. Det er viktig at folk forstår at alle har en unik historie, og at selv om du er litt annerledes, så er du bra nok, sier Skadberg.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Stadig spør David seg selv om hvorfor han fortsatt er i live

LES MER:

Muslimske Iqra (16): – Jeg føler meg veldig lik karakteren Sana

LES MER:

«Skam» får mani-skryt: - Jeg fikk en vond følelse i meg

LES MER:

«Kristian» doper seg for å få bedre karakterer

Publisert:
 1. Depresjon
 2. Generasjon prestasjon
 3. Psykiatri
 4. Rus

Ungdomscoach (20) holdt foredrag om psykisk helse: – Dette burde være på alle skoler

Onsdag holdt Ida Johanna Aaraas (20) foredrag på Teateret, hvor hun brukte sin personlige historie. Hun mener åpenhet rundt psykisk helse er helt nødvendig.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  – Jeg har selv møtt studenter i dyp krise som sitter klare med pilleglasset
  3 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Da Andreas (24) fortalte om det vanskelige på Instagram, kom historiene fra kompisene
  9 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Som ny student gjorde Kjersti «alt riktig». Til slutt endte hun på sykehus.
  5 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Brage (20) var ensom og bekymret, men så valgte han å snakke om det
  3 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Jonas (27): – Med meg gikk det bra fordi noen brydde seg
  5 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Sandra (29): Slik er livet med bipolar lidelse
  3 ÅR SIDEN