Aktuelt

Når og hvor kan du sende opp fyrverkeri? Her er reglene!

Når kan man egentlig skyte opp fyrverkeri? Og er det kun raketter som er ulovlig? Vi har sjekket reglene for kjøp og bruk av fyrverkeri.

Publisert:
  • Silje Foss Langeland
Nyttårsaften nærmer seg, og vi har sjekket reglene for bruk av fyrverkeri! Foto: Fotolia.

Nyttårsaften nærmer seg med stormskritt, og for mange betyr årets siste dag også at himmelen skal fylles med farger og glitter. Fyrverkeriet skal i været!

Men når kan man egentlig skyte opp fyrverkeri, og er raketter helt ulovlig?

LES MER:

Slik blir du kvitt fyllesyken etter nyttårsaften!

Vi tok en prat med branninspektør John Torgeir Roland fra Kristiansandsregionen brann og redning, som har full kontroll på reglene.

Det kan være forvirrende å forstå alle reglene for bruk av fyrverkeri. Foto: Fotolia. Det kan være forvirrende å forstå alle reglene for bruk av fyrverkeri. Foto: Fotolia.

Raketter og nødbluss ulovlig

Roland forklarer at det kun er mulig å kjøpe fyrverkeri i perioden fra 29. desember til 31. desember. Man kan likevel ikke kjøpe raketter, da det ble ulovlig over hele landet i 2009.

– Det er forbud mot både å selge og skyte opp raketter, i tillegg til at det er ulovlig å sende opp nødbluss. Nødbluss kan føre til unødvendige aksjoner, så det tillates ikke å bruke, sier branninspektøren.

I tillegg er det ikke lov til å bruke fyrverkeri som ligner for mye på leketøy, og man må også være 18 år for å få kjøpt fyrverkeri.

Husk å følge forholdsreglene når du bruker fyrverkeri. Foto: Fotolia. Husk å følge forholdsreglene når du bruker fyrverkeri. Foto: Fotolia.

Begrenset brukstid

Men hva er lov da? Fyrverkeri som batterier, airbombs, stjerneskudd og fontener er fortsatt tillatt.

LES MER:

Etter nyttår blir brudd på skjenkereglene straffet hardt!

Til tross for at mye fyrverkeri fortsatt er lovlig å bruke, er det også regler for hvor og når dette kan skytes opp.

– Generell tillatelse til oppskyting av fyrverkeri gjelder kun mellom klokken 18 og 02 på nyttårsaften. Likevel er det ikke tillatt med oppskyting i tettbebyggelse, nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser, forklarer Roland.

Innenfor dette området i Kvadraturen, er det totalforbud med bruk av fyrverkeri. Foto: Brannvesenet. Innenfor dette området i Kvadraturen, er det totalforbud med bruk av fyrverkeri. Foto: Brannvesenet.

– Ikke kast fyrverkerirester i søpla!

I tillegg forteller han at det er totalforbud mot oppskyting av fyrverkeri i Kvadraturen innenfor området avgrenset av Otra, østre- og vestre havn, den gamle KMV-dokken, E39 og Baneheia.

LES MER:

Les om 2015 ble året da det ble «in» å gå edru på byen. Vi sjekket stemningen på første Sober Club i Kristiansand

Når disse reglene er overholdt, legger Roland vekt på at det også er viktig å følge forholdsregler når man faktisk bruker fyrverkeri.

Blant annet er det viktig å sjekke at fyrverkeriet ikke er skadet før man tenner på, og at man alltid bør ha på seg beskyttelsesbriller. Flere forholdsregler kan du lese her!

– I tillegg er det viktig at man ikke kaster fyrverkerirester rett i søpla etter bruk, fordi det kan være en glo som ikke er slukket. Det tryggeste er å la det ligge ute til neste dag, i god avstand fra brennbare materialer, før det så kastes i søppeldunken, sier Roland.

Publisert:
  1. Fyrverkeri

Har jeg lov til å skyte opp fyrverkeri på nyttårsaften?

Raketter er ikke lov, men det er begrensninger på fyrverkeri også. Se reglene her!

Publisert: