Dropper sex- og klineforbud under årets fadderuke

I Trondheim og Oslo er det innført «hookeforbud» mellom faddere og fadderbarn.

Oppdatert:
Det er ikke innført et hookeforbud blant studentene som deltar på fadderuka ved UiS. Her fra åpningen av fadderuka og verdens lengste frokostbord mandag morgen.

– Vi ønsker ikke legge slike føringer. Vi aksepterer ingen form for overgrep eller trakassering, men det blir dumt om jeg som faddersjef eller styret mitt skal gå ut og si at folk ikke kan kose seg, sier faddersjef i Stavanger Kim-Roger Andersen til Byas.

Mandag skrev Adressa at linjeforeningen Eureka ved NTNU i Trondheim forbyr klining og samleie mellom faddere og fadderbarn.

Forbudet, som raskt fikk navnet «hookeforbud», ble først innført ved journalistutdanningen ved OsloMet i fjor.

Forbudet oppsto etter et par ubehagelige situasjoner i 2017, et par måneder før #metoo-bølgen så dagens lys. Fadderlederne ved journalistikkutdanningen har valgt å fortsette med forbudet også i år.

Følg Byas.no på Facebook!

Faddersjef ved Universitetet i Agder, Mina Talamonte, sier at fadderstyret har kurset fadderne i stedet for å innføre et forbud.

Kursing

Trondheim og Oslo er de to storbyene i landet som praktiserer et hookeforbud. I Kristiansand, Bergen og Stavanger er ikke dette innført.

– Vi har heller lagt større vekt på kursing av fadderne, slik at de er bevisst på hva som er greit og ikke, og hvordan ting kan oppleves fra ulike sider, sier faddersjef ved Universitetet i Agder, Mina Talamonte til KRSby.

LES OGSÅ:

En lignende kursing har også foregått i Bergen.

– Mange faddere er nok ikke klar over sin rolle og makt. Derfor er det viktig gjennom møtene våre å gjennomgå hvilken rolle en fadder har, og hva vi forventer av dem. Vi er klare på å bevisstgjøre hva seksuell trakassering er, sa fadderleder ved SV-fakultetet ved Universitetet i Bergen, Martin Lie Jakobsen, til StudVest tidligere i år.

– Har fadderne i Stavanger gått gjennom noen form for kurs?

– Vi tok med fadderlederne på en hyttetur i februar. Her snakket vi mye om problematikk knyttet til sex og alkohol. Tanken vår er at fadderne skal være et forbilde for fadderbarna, sier faddersjefen ved UiS.

Andersen forteller at UiS har 60 fadderledere fra forskjellige utdanninger, så er det fadderledernes oppgave å gi informasjonen videre til andre faddere.

Faddersjef i Stavanger, Kim-Roger Andersen, forteller at fadderlederne har fått beskjed om å være forbilder for fadderbarna. – Folk er voksne og må klare å oppføre seg, sier han.

Mange har blitt trakassert

I perioden 23. mars til 27. april svarte 1035 studenter fra hele landet på en undersøkelse om seksuell trakassering. Den ble gjennomført av Sentio på vegne av NSO og Universitas.

Resultatet viste at fem prosent av landets studenter har opplevd seksuell trakassering i forbindelse med sine studier. Dette utgjør i overkant av 13.500 studenter.

– Hva skal man gjøre dersom man opplever mobbing eller trakassering i løpet av fadderuka?

– Vi har et system som heter «Si ifra!» Her kan man melde fra dersom det skjer noe. Så vidt meg bekjent, har vi ikke fått inn noen henvendelser så langt. Skulle det komme noen, tar vi selvsagt disse svært alvorlig, sier Andersen.

Også UiS har vært klokkeklare i sitt syn på seksuell trakassering. Da rektor Marit Boyesen ønsket studenter velkommen til et nytt semester i fjor, startet hun talen med å si at det var en nulltoleranse for mobbing og trakassering ved UiS.

Talen skjedde i kjølvannet av Langeland-saken. UiS-professoren ble senere avskjediget av universitetet, men har i ettertid varslet søksmål for å få jobben tilbake.

Publisert:
Oppdatert:

Faddersjef på UiA: – Vi har ikke gått for «hookeforbud»

Med rekordhøye faddertall på UiA, har fadderstyret lagt vekt på kursing i stedet for «hookeforbud».

Publisert: