Aktuelt

Sabi Sushi-gründer Njål Gaute Solland satser internasjonalt

Den nye internasjonale restaurantkjeden Noya skal sette nordiske smaker på kartet. Investeringen er på over 20 millioner kroner.

Oppdatert:
  • Ingebjørg Iversen

Njål Gaute Solland var med på å starte opp Sabi Sushi i distriktet. Nå satser han også på restauranter i Nord-Europa. FOTO: Rune Vandvik

Njål Gaute Solland og teamet hans har tenkt på konseptet Noya i to år.

Nå er lanseringsdatoen endelig klar, og 7. juni åpner Noya sin første restaurant i Tallinn i Estland.

Solland beskriver konseptet som «nytt, nordisk og japansk».

– Norden har på mange måter vært en råvarenasjon, vi har i alle år solgt gullet til andre nasjoner som har evnet å foredle dette bedre, det så være sild, makrell, torsk, sardiner, og i nyere tid, oljen, skriver han på Facebook.

Til Byas forteller han at han ønsker å ta det beste fra de konseptene de allerede har, og videreformidle det internasjonalt.

  • Følg Byas.no på Facebook!

Ikke tilfeldig at det ble Tallinn

Han ønsker altså å sette Norden på det gastronomiske kartet. Første destinasjon blir Tallinn, og det er ikke helt tilfeldig.

– Kona mi er opprinnelig fra Estland, men har bodd i Norge i 19 år, så vi har gode kontakter der som kan hjelpe oss med både det juridiske og det økonomiske, sier Solland.

Restauranten skal ligge i det gründeren kaller hjertet av byen. Han sammenligner det med bydelen Aker Brygge i Oslo.

– Det er en bydel som er up and coming, sier han.

Det kan være en utfordring å få riktige råvarer til de baltiske landene, og Solland har derfor bestemt seg for å importere fisken fra Norge.

– Det blir god, norsk reklame, sier han.

Også til Danmark

Tallinn er heller ikke det eneste stedet noya håper på å åpne innen utgangen av 2018.

Solland har også kjøpt seg inn i den danske restaurantkjeden bar’sushi, og sammen med Claus Skovsted skal han også åpne Noya i Aarhus i oktober eller november. Det koster mellom 12 og 14 millioner kroner å få på beina.

Norge får derimot ingen Noya-restaurant.

– Det er jo skandinaviske smaker, tilpasset et europeisk publikum. Et fancy skalldyrsbord med japanske sauser er jo helt vanlig i Norge, mens det er kjempeeksotisk i Estland. Lærdommen vår herfra kommer vi derimot til å ta med oss til Norge, sier han, og legger til at man «aldri skal si aldri».

Gründeren grugleder seg til å lansere det nye konseptet, men han er trygg på at de lander trygt på beina. Han har jo lansert noen restaurantkonsepter før.

– Det blir spennende. Jeg trives best når jeg får utvikle og skape, sier han.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Sabi Sushi med ny prestisje-pris: – Det skal nesten ikke gå an!

LES MER:

Karlo har jobbet på restauranter over hele verden: Nå åpner han tre nye konsepter i Sølvberggata

LES MER:

Nye Harry Pepper blir på seks plan

Publisert:
Oppdatert:
  1. Tallinn
  2. Restaurant
  3. Estland
  4. Gründere
  5. Aarhus

Stian er Norges beste bartender

Bartendere fra nesten hele Norge hadde tatt turen ned til Kristiansand for å delta på «Bartender of the year», men hjemme på Bakgården viste Stian Wehus hvem som var sjefen.

Publisert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Stengte for over to år siden: Nå kommer restauranten tilbake til Stavanger
    2 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Sumo har åpnet i Tollboden: – Vi er klare for å vokse videre i Rogaland
    1 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    Så glad blir du når du kan åpne restauranten du har drømt om i to år
    2 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Skuffede ansatte etter Hall Toll-salget: – Jeg har aldri vært på Heidi’s, men det høres ut som en evigvarende Oktoberfest.
    2 ÅR SIDEN
  5. AKTUELT
    O’Learys vil etablere seg i Stavanger og Sandnes
    11 MÅNEDER SIDEN
  6. AKTUELT
    Bli med inn i Stavangers fire bryggerier
    12 MÅNEDER SIDEN