Sabi Sushi-gründer Njål Gaute Solland satser internasjonalt
Den nye internasjonale restaurantkjeden Noya skal sette nordiske smaker på kartet. Investeringen er på over 20 millioner kroner.
Njål Gaute Solland og teamet hans har tenkt på konseptet Noya i to år.
Nå er lanseringsdatoen endelig klar, og 7. juni åpner Noya sin første restaurant i Tallinn i Estland.
Solland beskriver konseptet som «nytt, nordisk og japansk».
– Norden har på mange måter vært en råvarenasjon, vi har i alle år solgt gullet til andre nasjoner som har evnet å foredle dette bedre, det så være sild, makrell, torsk, sardiner, og i nyere tid, oljen, skriver han på Facebook.
Til Byas forteller han at han ønsker å ta det beste fra de konseptene de allerede har, og videreformidle det internasjonalt.
Ikke tilfeldig at det ble Tallinn
Han ønsker altså å sette Norden på det gastronomiske kartet. Første destinasjon blir Tallinn, og det er ikke helt tilfeldig.
– Kona mi er opprinnelig fra Estland, men har bodd i Norge i 19 år, så vi har gode kontakter der som kan hjelpe oss med både det juridiske og det økonomiske, sier Solland.
Restauranten skal ligge i det gründeren kaller hjertet av byen. Han sammenligner det med bydelen Aker Brygge i Oslo.
– Det er en bydel som er up and coming, sier han.
Det kan være en utfordring å få riktige råvarer til de baltiske landene, og Solland har derfor bestemt seg for å importere fisken fra Norge.
– Det blir god, norsk reklame, sier han.
Også til Danmark
Tallinn er heller ikke det eneste stedet noya håper på å åpne innen utgangen av 2018.
Solland har også kjøpt seg inn i den danske restaurantkjeden bar’sushi, og sammen med Claus Skovsted skal han også åpne Noya i Aarhus i oktober eller november. Det koster mellom 12 og 14 millioner kroner å få på beina.
Norge får derimot ingen Noya-restaurant.
– Det er jo skandinaviske smaker, tilpasset et europeisk publikum. Et fancy skalldyrsbord med japanske sauser er jo helt vanlig i Norge, mens det er kjempeeksotisk i Estland. Lærdommen vår herfra kommer vi derimot til å ta med oss til Norge, sier han, og legger til at man «aldri skal si aldri».
Gründeren grugleder seg til å lansere det nye konseptet, men han er trygg på at de lander trygt på beina. Han har jo lansert noen restaurantkonsepter før.
– Det blir spennende. Jeg trives best når jeg får utvikle og skape, sier han.
MER FRA BYAS:
Sabi Sushi med ny prestisje-pris: – Det skal nesten ikke gå an!
Karlo har jobbet på restauranter over hele verden: Nå åpner han tre nye konsepter i Sølvberggata
Nye Harry Pepper blir på seks plan
Åpner ny restaurant: – Først i Norge med noen av rettene
Miyako skal by på asiatisk fusion-mat i Pedersgata. – Man skal slite med å finne mange av rettene andre steder i Nord-Europa, sier gründeren.
Relaterte artikler
- AKTUELTSatsar vidare i regionen: Nye sushirestaurantar pluss eit nytt konsept1 ÅR SIDEN
- AKTUELTStengte for over to år siden: Nå kommer restauranten tilbake til Stavanger5 ÅR SIDEN
- AKTUELTSumo har åpnet i Tollboden: – Vi er klare for å vokse videre i Rogaland4 ÅR SIDEN
- AKTUELTEn av Japans beste sushi-kokker kommer til Sandnes5 ÅR SIDEN
- AKTUELTBli med inn i Stavangers fire bryggerier4 ÅR SIDEN
- AKTUELTNå kan du spise på denne restauranten på kveldstid igjen6 ÅR SIDEN