Sabi Sushi-gründer Njål Gaute Solland satser internasjonalt

Den nye internasjonale restaurantkjeden Noya skal sette nordiske smaker på kartet. Investeringen er på over 20 millioner kroner.

Oppdatert:
Njål Gaute Solland var med på å starte opp Sabi Sushi i distriktet. Nå satser han også på restauranter i Nord-Europa.

Njål Gaute Solland og teamet hans har tenkt på konseptet Noya i to år.

Nå er lanseringsdatoen endelig klar, og 7. juni åpner Noya sin første restaurant i Tallinn i Estland.

Solland beskriver konseptet som «nytt, nordisk og japansk».

– Norden har på mange måter vært en råvarenasjon, vi har i alle år solgt gullet til andre nasjoner som har evnet å foredle dette bedre, det så være sild, makrell, torsk, sardiner, og i nyere tid, oljen, skriver han på Facebook.

Til Byas forteller han at han ønsker å ta det beste fra de konseptene de allerede har, og videreformidle det internasjonalt.

Ikke tilfeldig at det ble Tallinn

Han ønsker altså å sette Norden på det gastronomiske kartet. Første destinasjon blir Tallinn, og det er ikke helt tilfeldig.

– Kona mi er opprinnelig fra Estland, men har bodd i Norge i 19 år, så vi har gode kontakter der som kan hjelpe oss med både det juridiske og det økonomiske, sier Solland.

Restauranten skal ligge i det gründeren kaller hjertet av byen. Han sammenligner det med bydelen Aker Brygge i Oslo.

– Det er en bydel som er up and coming, sier han.

Det kan være en utfordring å få riktige råvarer til de baltiske landene, og Solland har derfor bestemt seg for å importere fisken fra Norge.

– Det blir god, norsk reklame, sier han.

Også til Danmark

Tallinn er heller ikke det eneste stedet noya håper på å åpne innen utgangen av 2018.

Solland har også kjøpt seg inn i den danske restaurantkjeden bar’sushi, og sammen med Claus Skovsted skal han også åpne Noya i Aarhus i oktober eller november. Det koster mellom 12 og 14 millioner kroner å få på beina.

Norge får derimot ingen Noya-restaurant.

– Det er jo skandinaviske smaker, tilpasset et europeisk publikum. Et fancy skalldyrsbord med japanske sauser er jo helt vanlig i Norge, mens det er kjempeeksotisk i Estland. Lærdommen vår herfra kommer vi derimot til å ta med oss til Norge, sier han, og legger til at man «aldri skal si aldri».

Gründeren grugleder seg til å lansere det nye konseptet, men han er trygg på at de lander trygt på beina. Han har jo lansert noen restaurantkonsepter før.

– Det blir spennende. Jeg trives best når jeg får utvikle og skape, sier han.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Sabi Sushi med ny prestisje-pris: – Det skal nesten ikke gå an!

LES MER:

Karlo har jobbet på restauranter over hele verden: Nå åpner han tre nye konsepter i Sølvberggata

LES MER:

Nye Harry Pepper blir på seks plan

Publisert:
Oppdatert:

Åpner ny restaurant: – Først i Norge med noen av rettene

Miyako skal by på asiatisk fusion-mat i Pedersgata. – Man skal slite med å finne mange av rettene andre steder i Nord-Europa, sier gründeren.

Publisert: