Lurer du på noe om de nye bussrutene og prisene hos Kolumbus? Her er svarene på det meste!

Hva skjer om du har kjøpt billetten i appen, og mobilen går tom for strøm?

Publisert:
Nytt år og nye ruter og priser fra Kolumbus.

Fra nyttår reduserte Kolumbus antall soner og endret billettypene.

Blant endringene er at du nå må ut med et om bord-tillegg dersom du kjøper billetten av sjåføren. Har du kjøpt billett på forhånd, slipper du unna gebyret.

En annen endring er at nattbussen nå koster det samme som en bussreise på dagtid.

Selv om Kolumbus har gjort sitt beste for å informere kundene sine om endringene er det fortsatt mange som lurer på mye. I den forbindelse stilte Kolumbus' Elisabeth Tostensen og Christian Sædberg opp til nettmøte hos Aftenbladet onsdag.

Følg Byas.no på Facebook!

Spørsmål & svar

Under nettmøtet fikk Kolumbus spørsmål om alt fra mobiler uten strøm, til

Her er noen av spørsmålene og svarene:

NB: Alle svarene er det Kolumbus som står for.

Tom for strøm på mobil

– Hva gjør du hvis mobilen din blir tom for strøm mens du er på toget, og du har gyldig billett på appen?

– Dersom du kjøper i appen må du selv sørge for å ha tilstrekkelig med strøm på mobilen når du reiser.

Flere bussreiser på en time

– Dersom vi tar bussen med mindre en 1 time i mellom, må vi betale for begge da?

– Dersom du reiser tur/retur innen 1 time vil du kunne bruke samme billett. Billetten må da være gyldig når du går om bord i bussen.

Vise billett på buss

– For oss som har bussbillettene våre på mobilen, må vi vise det til sjåføren eller bare stige ombord og vise om det er kontroll?

– Foreløpig må du vise billetten til sjåføren. Dette er for å sikre statistikk på antall reisende på ulike ruter til ulike tidspunkt, men vi jobber med ulike løsninger som skal kunne forenkle denne prosessen.

Visa electron

– Hvordan skal unge kunne betale ungdomskortet sitt når en stor del av oss ikke har annet en electron? Ikke alle har foreldre som kan legge ut, og da sliter man..

– Du kan alltids komme innom et av våre kundesentre og kjøpe ungdomsbilletten din der. Ila kort tid vil det også være mulig å gjøre dette på billettautomatene våre.

Studentkort på tog

– Kan du benytte deg av 30-dagers billett (studentkort) på tog med strekning Stavanger - Sandnes, Sandnes - Stavanger?

– Det kan du Maren, men kun på lokaltogene og ikke regiontog (de som da kjører ut av fylket).

Ubrukt billett i app

– Hva skjer dersom billetten jeg kjøpte via appen ikke blir brukt?

– Billetter kjøpt i appen starter automatisk når du kjøper den. Dersom du velger å ikke bruke den vil den dessverre gå tapt. Anbefaler deg derfor å vente med kjøp til du står på bussholdeplassen og vet at du skal reise.

Fylle på ungdomskort på nett

– Kan man fylle opp ungdomskortet over nettet, og fortsatt bruke kortet på bussen (istedet for å vise fram mobilen)?

– Du kan fylle på ungdomskortet på nett og bruke det på bussen. Det som ikke er mulig er å kjøpe ungdomsbillett i appen og så bruke kortet på bussen, disse to henger dessverre ikke sammen.

Fylle ungdomskort via app

– Hvis man fyller på ungdomskortet på appen, må man da alltid ha telefonen tilgjengelig når man tar bussen? Eller legges dagene inn på kortet?

– Dersom du kjøper billett i appen er du nødt å ha med deg telefonen under reisen. Du må også sørge for å ha tilstrekkelig med batteri i tilfelle en billettkontroll. Pr. i dag er det dessverre ikke teknisk mulig å koble appen opp mot Kolumbuskortet, men du kan selvsagt fortsatt kjøpe ungdomsbillett på Kolumbuskortet ditt.

Flexipass

– Blir flexipasset enda dyrere hvis man kjøper det på bussen? Hvor kan man ellers kjøpe det? (Hvis man ikke vil ha det på tlf)

– Fra 01.01 har vi ikke lenger Flexipass. Det er nå erstattet av 30-dagersbillett. Dersom du kjøper det kontant om bord i bussen vil det koste 20 kroner mer enn om du kjøper det på nett eller i et kundesenter.

Ombordtillegg kun fra Nord-Jæren til Jæren, ikke omvendt

– Hva er årsaken til at ombordtillegget kun gjelder ved reise fra nord Jæren til Jæren og ikke den andre veien? Dette kan føles veldig urettferdig.

– Det største pressområdet ligger på Nord-Jæren. For å sikre en smidigere ombordstigning er det først og fremst her vi ser behovet for å redusere kontantbruken.

Reisepenger

– Hva med reisepenger? Kan man fortsatt fylle på det gamle reisepengerkortet? Vil dette telle som å betale på forhånd, eller vil man måtte betale ombord-tillegget også når man betaler med reisepenger-kortet på bussen?

– Ombordtillegget gjelder kun dersom du betaler kontant om bord i bussen. Har du reisepenger så går dette under forhåndsbetalt billett, og du kan fortsatt bruke det gamle kortet ditt.

Kortere varighet på billettene

– Hvorfor har vi mistet enn halvtime på varighet på billetten?

– Overgangstiden har noe med denne omstendelige forenklingen som er gjort. 1,5 times overgang var ikke standarden for alle soner tidligere, men vi ønsket å forenkle også dette. Vi følger nå samme standard som resten av landet.

Billettautomater

– Hva skjedde med deres løfte angående billettautomater?

– Automatene finner du her.

Buss- og togbillett

– Enkelbillett kombinert buss og tog. Finnes det?

– Foreløpig er det 30-dagersbillett og 365-dagersbillett som kan kombinere buss og tog. Vi jobber godt sammen med NSB og håper at vi skal få til en full integrering av alle våre billetter. Pr. dags dato vil du kunne kjøpe en enkeltbillett på buss og få rabattert billett på overgang til tog.

Tur-retur-billett via app

– Stemmer det at det ikke lar seg gjøre å kjøpe tur/retur-billett for buss på appen?

– Det er nok dessverre riktig observert. Billettene du kjøper i appen aktiveres i det du kjøper den, noe som da betyr at billett nummer to mest sannsynlig er utløpt når du skal reise tilbake igjen.

Penger igjen på reisekonto

– Har igjen cirka 730 kroner på min reisekonto. Skal nå kjøpe 30-dagers kort. Blir det ekstragebyr på kr 20,- dersom jeg ber sjåføren om å trekke 700 kroner fra denne kontoen?

– Så lenge du ikke betaler kontant trenger du ikke tenke på ombordtillegget og slipper de ekstra 20 kronene.

Kjøpe 30 dagerspass kontant

*– Ser at det nå koster 20 kroner i gebyr hvis du kjøper billetten ombord i bussen. Gjelder dette også hvis du vil kjøpe 30-

dagerspasset?*

– Så lenge du velger å betale kontant om bord i bussen vil du få et ombordtillegg i sonen som heter Nord-Jæren. Anbefaler at du heller fyller på kortet ditt via nettbutikken kolumbus.no, da slipper du å tenke på kontanter eller ombordtillegg.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Hvem fikk ungdom til å føle seg verst i året som gikk?

LES MER:

Da forloveden brått døde begynte Camilla å lage musikk. Nå er resultatet her

LES MER:

Hva skjer når bussen bare forsvinner her?

Publisert:

Jeg sitter på bussen og har billett i appen. Mobilen går tom for batteri. Så kommer kontrolløren. Hva skjer da?

Dette får du gebyr for og dette kan du klage på.

Oppdatert:
  • Andreas Askildsen