Aktuelt

Tre år med fraværsgrensen i videregående - slik har det gått

Tre år etter innføringen av fraværsgrensen er dagsfraværet stabilt. – Fraværet er fortsatt mye lavere enn før fraværsgrensen kom, sier kunnskapsministeren.

Oppdatert:
 • NTB
 • Tone Pedersen
Fraværsgrensen har gjort det lettere for skolen å fange opp elever som er mye borte, mener kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

Høsten 2016 ble det innført en fraværsgrense i videregående skole som betyr at elever som har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, som hovedregel ikke vil få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

– Det har blitt lettere for skolen å fange opp elever som er mye borte. Regjeringen har satt i gang flere tiltak for å følge opp elevene bedre gjennom hele utdanningsløpet, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

 • Følg Byas.no på Facebook!

Rogaland «best i klassen»

Statistikk fra Utdanningsdirektoratet for skoleåret 2018-19, viser at dagsfraværet holder seg stabilt fra i fjor, med et medianfravær på 3 dager. Det er en nedgang på 40 prosent sammenlignet med før innføringen av fraværsgrensen.

I Rogaland er medianfraværet på 2 dager. Det er det samme som i fjor, og det laveste av landets fylker.

I skoleåret 2013/2014 var dagsfraværet 6 dager. Det var det også året etter. Siste år før fraværsgrensen ble innført var medianfraværet 5 dager, mens det de siste tre årene har vært 3 dager, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Liten økning i timefravær

Timefraværet har hatt en liten økning fra i fjor, fra 10 til 11 timer. Økningen gjelder kun elever som går på studieforberedende utdanningsprogram, og bare elever i tredjeklasse.

– Vi ser at fraværsgrensen virker, og at den motiverer elevene til å være mer til stede på skolen. Samtidig er det ikke slik at fraværsgrensen i seg selv fjerner årsakene til at noen elever er mye borte. En av regjeringens viktigste satsinger fremover er derfor å følge opp de elevene som står i faresonen for å få høyt fravær og droppe ut av skolen. sier Sanner.

Timefraværet de siste tre skoleårene før fraværsgrensen ble innført var henholdsvis 14, 13 og 12 timer. Da fraværsgrensen ble innført i 2016 gikk det ned til 9 timer, før det året etter gikk opp til 10 timer.

Rogaland ligger litt under det nasjonale nivået, med et medianfravær på 9 timer. Det er en økning fra 8 timer i fjor.

Flere fullfører

Fra 2017–18 til 2018–19 er det en liten økning i andelen elever som ikke får vurderingsgrunnlag (IV). Elever som får IV i minst ett fag går opp fra 3,0 til 3,2 prosent. Dette er samme nivå som før fraværsgrensen.

I år er det 1,7 prosent som har fått IV på grunn av fraværsgrensen, en nedgang fra 1,8 prosent i fjor.

I Rogaland er det 0,9 prosent av vgs-elevene som har fått IV på grunn av fraværsgrensen i år.

Av dem som begynte på videregående i 2013 fullførte 75,3 prosent opplæringen fem år senere. Det er den høyeste andelen siden målingene begynte, og en økning på 0,2 prosentpoeng fra året før. Flest fullfører og består i Akershus og Sogn og Fjordane, færrest i Finnmark.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Fraværsgrense
 2. Skole og utdanning
 3. Utdanningsdirektoratet
 4. Rogaland
 5. Videregående skole

Dette betyr statsbudsjettet for deg som er ung

Dette er hovedpunktene for deg som er ung og lurer på hva statsbudsjettet betyr for din lommebok.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Statsbudsjettet for deg som er ung: Endrer BSU-regler og planlegger færre studentboliger
  12 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  Jesper (18) droppet ut av vgs, men fikk fast jobb uten fagbrev
  3 DAGER SIDEN
 3. AKTUELT
  MDG slakter regjeringens innsats for unge og psykisk helse: – Pengene er brukt feil
  5 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Rusreform og cannabis: – Vi snakker med ungdommer som tror dette er lovlig
  7 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Brage (20) var ensom og bekymret, men så valgte han å snakke om det
  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Denne ungdomsskolen har fått sitt eget gamingrom
  2 ÅR SIDEN