Aktuelt

Verdens største nissefest kommer til Stavanger

SantaCon samler nisser over hele verden. På sikt er målet en parade gjennom Stavanger med tusenvis av nisser.

Publisert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Nissefesten startet i San Francisco i 1994, men har spredt seg til de fleste verdenshjørner. Her fra London i 2016. FOTO: Peter Nicholls

– Det begynte med at vi ville ha et treff for folk med stygge julegensere, men så kom vi over SantaCon, sier direktør ved Comfort Hotel Square, Jeanette Landaas.

SantaCon er en årlig pub crawl og parade som har spredd seg til 300 byer i 44 land. Den største nissefesten av dem alle arrangeres i New York. Der inntar rundt 30.000 nisser gatene hvert eneste år.

– Vi skal bli like store som New York og ønsker at SantaCon skal være en stor grunn til å reise til Stavanger i jula, sier Landaas.

 • Følg Byas på Facebook

New York arrangerer årlig verdens største SantaCon. Her er noen av deltakerne på en takterrasse i 2014, i bakgrunnen ruver Empire State Building. FOTO: John Minchillo

500 nisser i 2020?

Hun modererer seg noe i etterkant. Hotelldirektøren skjønner at det blir en solid utfordring for en by med rundt 130.000 innbyggere å overgå verdensmetropolen.

Men slagplanen er klar: Den 14. desember klokka 18.00 starter SantaCon Stavanger på Comfort-hotellet. Her blir det en sammenkomst, kåringer og fotografering, før det bærer ut i gatene. Direktøren forteller at arrangementet vil være gratis.

– Vi blir fornøyde om vi blir rundt 50 til 100 nisser. Neste år håper vi på rundt 500, og på sikt håper vi at vi kan få tusenvis av nisser ut i gatene, sier Landaas.

Nisser på vei til SantaCon i Beijing i 2015. FOTO: China Daily

I godt selskap

Arrangementet ble satt sammen litt i hurten og sturten i år, derfor er ikke Stavanger å se på StantaCons store arrangement-oversikt på nett.

Men planleggingen for neste år er allerede så smått i gang. Da står (forhåpentligvis) Stavanger oppført ved siden av byer som Sydney, Dallas, Orlando og München. I tillegg blir det parade gjennom byen, så lenge kommunen tillater det.

Samtidig vil arrangementet flyttes til et tidligere tidspunkt. Landaas ønsker ikke at SantaCon Stavanger skal være en fyllefest.

– Vi ønsker å arrangere dette i Stavanger for å spre juleglede. Da er det bedre å begynne tidlig og heller gå hjem tidlig, sier Landaas.

Times Square i New York, 2011. FOTO: Kena Betancur

Trafalgar Square i London, 2012. FOTO: Toby Melville

New York, 2013. FOTO: Eduardo Munoz

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Julenissen
 3. Jul

Julemarkedet forsvant fra Tou, men nå dukker det opp i ny drakt

14 år etter at Katrine Lilleland var med å starte opp markedene på Tou, tar hun igjen på seg arrangørrollen. Denne gang får hun Comfort Hotel Square med seg på laget.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  14 kjekke ting som skjer denne førjulshelga!
  1 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  13 kjekke ting som skjer denne helga!
  1 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Spiselig byfest: – Det blir en ekstremt forenklet utgave
  9 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Planla festival for 40.000 på travbanen, men nå er festen avlyst
  1 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Onsdag klipper Peppes Pizza snora i Stavanger sentrum
  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  O’Learys vil etablere seg i Stavanger og Sandnes
  1 ÅR SIDEN