Aktuelt

Cinta (18) har demonstrert mot klimaendringene hver fredag i snart 40 uker

Cinta Hondsmerk står på plassen utenfor Domkirken i Stavanger med et pappskilt i hendene. Det har 18-åringen gjort nesten hver fredag siden februar i år. Hun har heller ingen plan om å slutte.

Oppdatert:
 • Pernille Filippa Pettersen
  Pernille Filippa Pettersen
  Journalist

Denne fredagen streiker Cinta Hondsmerk (midten) sammen med Kristian Tomin Vikse Andersen og Randi Norås. FOTO: Pernille Filippa Pettersen

– Jeg ønsker økt oppmerksomhet rundt klimasaken. Dette er en passiv måte å demonstrere på, men vi ønsker å bevisstgjøre folk, sier Hondsmerk, som engasjerer seg for klimaskaen på flere arenaer.

Hun er blant annet medlem i Grønn Ungdom i Sandnes, sitter i Sandnes unge bystyre, og er aktiv i flere organisasjoner: World Saving Hustle, Greenpeace og Extinction Rebellion er bare noen av dem.

 • Følg Byas på Facebook!

Les mer om de unge klimakjemperne her:

Klimakjemperne

Cinta Hondsmerk ventet på at en miljøbevegelse skulle vokse frem i Stavanger. Da ingen ting skjedde, lagde hun sitt eget skilt og demonstrerte i gatene. - Slik begynte skolestreik for klima i Stavanger, forteller Hondsmerk. Utover våren ble det arrangert flere streiker lokalt og nasjonalt av blant annet Natur og ungdom. FOTO: Tommy Ellingsen

Klimaangst

I fjor vår sto klima og miljø på timeplanen. På sensommeren satte den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg seg utenfor Riksdagen i skolestreik. Den høsten begynte Hondsmerk å engasjere seg i klimasaken.

– Jeg var inspirert av Thunberg og leste meg opp på miljøproblemene vi står overfor i dag. Det resulterte i at jeg fikk klimaangst.

Cinta Hondsmerk har stått utenfor domkirken i Stavanger nesten hver fredag siden februar i år. - Dette er et alternativ utenfor skoletiden, slik at elever slipper å få fravær. Samtidig viser vi at engasjementet vårt handler om mye mer enn å få fri fra skolen, sier Hondsmerk til Byas. FOTO: Tommy Ellingsen

Hondsmerk ventet på at miljøbølgen Thunberg hadde startet i nabolandet skulle spre seg til Norge og Stavanger. Det skjedde derimot ikke.

– Da bestemte jeg meg for å lage eget skilt å gå ut i gatene selv. Noen gode venner ble med meg, slik at jeg slapp å stå alene.

Her er Cinta Hondsmerk under en av skolestreikene for klima i mars i år. FOTO: Jarle Aasland

De voksne

Det var den spede begynnelsen. Utover våren 2019 vokste klimaengasjementet blant de unge. Fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør demonstrerte hundrevis av ungdommer for å redde kloden. Også internasjonalt streiket skolelever.

I august kom også de voksne på banen for å brøle for klimaet. I Stavanger ble klimabrølet markert i Byparken ved Breiavatnet under kyndig brøleledelse av humorist og skuespiller Christian Eriksen.

Byas fulgte skolestreikene for klima i Stavanger tett. Les noen av artiklene her:

Streiket for klimaet: – At vi er unge betyr ikke at vi ikke må ta ansvarNy klimastreik i Stavanger: – Vi slutter å streike når kravene våre er møtt

«Bruk hodet, vi har bare klode» var et slagord som gikk igjen på flere plakater tidligere i år. FOTO: Pål Christensen

Etter skoletid

Nå demonstrerer Hondsmerk etter skolen. Bakgrunnen er at hun mener ungdommen bør vise at de er villig til å demonstrere utenfor skoletid også. Hun står derimot sjelden alene.

– Vi har blitt en fast gruppe på rundt ti stykker. Noen ganger er vi flere. Det har også skjedd at forbigående har bestemt seg for å være med oss.

Fredag ettermiddag inntok hun igjen sin posisjon utenfor Domkirken.

– Jeg ønsker å gjøre et poeng ut av at vi står her hver eneste fredag, sier Hondsmerk.

I Stavanger har Natur og ungdom stått for flere demonstrasjoner. Her holder Cinta Hondsmerk apell under norgeshistoriens største markering for klimaet i Byparken i Stavanger i august i år. FOTO: Marie von Krogh

– Gå på skolen

Hondsmerk forteller at tilbakemeldingen fra forbipasserende stort sett er gode. Noen stopper for å heie på ungdommene. Andre viser en tommel opp. Men ikke alle er enige i det de tror på og demonstrerer for.

– Vi har hørt at vi bør gå tilbake på skolen. At vi ikke gjør noen nytte for oss ved å demonstrere, sier hun, og legger til:

– Men vi er åpne for dialog med de som skulle være uenige med oss. Det er lov å stille kritiske spørsmål.

Se bildegalleri av elevene som streiket for klimaet i vår:

«Dere må ta vare på den ene planeten vi har»

Her er et bilde fra da flere hundre ungdommer fylte gatene i Stavanger sentrum med krav om større innsats mot klimaendringene i vår. FOTO: Jarle Aasland

«Point of no return»

Men å svare på spørsmål om hvorfor hun ønsker å redde jordkloden er ikke hva Hondsmerk ønsker å bruke tiden sin på. Hun har dårlig tid.

– Jeg ser ikke positivt på fremtiden. Frykten min er at vi har kommet til et «point of no return». At det rett og slett er for sent.

Hva får deg til å fortsette?

– Jeg har et håp om at det fortsatt er mulig å utsette klimaendringene, slik at de ikke inntreffer de neste 50 eller 100 årene. Derfor kan vi ikke gi oss nå.

LES OGSÅ:

LES MER:

Line trodde hun var grønn: Vet du hva genseren eller buksa di inneholder?

LES MER:

Vil du gjøre en miljø-forskjell? Her får du svar på hva du bør gjøre!

Publisert:
Oppdatert:
 1. Klima
 2. Stavanger
 3. Byparken
 4. Jordkloden
 5. Klima og miljø

Kjekke ting du kan gjøre denne førjulshelga

En røys med konserter i ymse sjangre, humorshows, og en haug med juleting - inkludert verdens største nissefest? Kjør helg!

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Disse to skal åpne ny sportsbar i Stavanger sentrum
  12 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  Dere har stemt: Dette er #Byasbeste utested
  12 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Drømmer om 150 utsalg: Neste uke starter alvoret for den lokale pizzakjeden
  12 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Verdens største nissefest kommer til Stavanger
  12 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Lokalt utested med storeslem under prisutdeling i Stockholm
  12 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Er det noen der ute som kan gjenvinne pepperkakebyen?
  12 MÅNEDER SIDEN