Aktuelt

Victoria (22) har hatt det tøffere enn de fleste

I dag snakker hun om det hun har opplevd, for å hjelpe andre å styre unna.

Publisert:
  • AV: Anders L. Andersen

Victoria Kyllevik Gravdal har klart å løsrive seg fra sin rusavhengighet.

Nå vil hun fortelle sin historie til ungdomsskoleelever i distriktet.

**LES OGSÅ:

LES MER:

26 år og ny Asfalt-sjef

Nytter ikke skylde på andre

22-åringen har bodd i en leilighet på Tasta de siste tre årene. Før hun kom til dit hadde hun et vellykket 15 måneders opphold på Fjordhagen rusinstitusjon.

Det gikk ikke lenger an å skylde på mor eller far eller barnevernet.

\- Det var Trond Skarpsno og folkene på Fjordhagen som fikk meg på rett kjøl igjen. Trond snakket et språk som jeg skjønte, og fikk meg til å forstå at det var jeg selv som var problemet. Det gikk ikke lenger an å skylde på mor eller far eller barnevernet.

Hun kom til Fjordhagen fra Stavanger fengsel. Her sonet hun en dom på ni måneders fengsel for ran og vold.

\- Sammen med en kompis ranet vi to damer i sentrum. Vi var kjemperuset begge to. Fikk med oss en hundrelapp og et busskort.

Hun fikk tilbud om å bruke de siste seks ukene av soningstiden på et opphold ved Fjordhagen.

\- Jeg tenkte det kunne være en grei avveksling, så kunne jeg komme meg ut og fortsette med rusingen etterpå. Men da jeg kom dit, mente de at det var altfor kort tid til å få meg på beina igjen. Hvis jeg ikke ville være der lenger, var de ikke interessert i å ha meg der. Heldigvis gikk jeg med på et lengre opphold og ble værende i over 15 måneder, forteller hun.

Kom ofte til barnehagen i taxi

Victoria bodde sine første fire år på Klepp, før familien flyttet til Hundvåg. Foreldrene skilte lag da hun var fem år. Sammen med en lillesøster flyttet hun til moren som fikk foreldreretten til de små.

\- Mor misbrukte rusmidler, og ble etter hvert svært syk. Det gikk ikke lang tid før barnehagen sendte bekymringsmelding til Barnevernet. Vi kom ofte til barnehagen i taxi hvis vi i det hele tatt dukket opp. Dermed var vi tilbake til far igjen, forteller hun.

Hun trivdes på Hundvåg, spilte fotball med guttene og det gikk greit på skolen.

\- Mor taklet dårlig at jentene ble tatt fra henne, jeg ble dratt mellom foreldrene mine.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Michelle drømte om å drive kafe

Ga blaffen i alt

Like før hun fylte 12 år havnet hun på psykiatrisk avdeling.

\- Jeg fikk høre at jeg kunne velge hvem jeg ville bo hos når jeg fylte 12 år. Det ble for tøft for meg å velge, dermed gikk jeg på en skikkelig smell, forteller hun.

Deretter fulgte en lang periode med fosterhjemsopphold på Sviland og opphold ved en rekke ungdoms- og rusinstitusjoner.

På Røyneberg atferdsenter røykte hun hasj for første gang.

\- Fosterforeldrene mine på Sviland var bra mennesker som bare ville det beste for meg. Jeg bodde der i to og et halvt år, men mye av tiden var jeg på rømmen.

18 år gammel flyttet hun til en leilighet i Stavanger sammen med en venninne.

\- Her tok det helt av, vi ruset oss på det meste, alkohol, hasj, tabletter og ecstasy, men vi holdt oss heldigvis borte fra heroin, forteller hun.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Før solgte han vårruller på takeaway-sjappa på Sunde

Leter etter fast jobb

Hun ga blaffen i alt, stjal klær og øl fra butikker og solgte stoff for å få penger til mer dop.

\- Du blir veldig avstumpet av å gå på stoff. Jeg fikk nettopp en ekstra flaske cola med hjem fra butikken som jeg gikk tilbake med. Hadde dette skjedd for noe år siden hadde jeg vært kjempeglad for å slippe å betale, sier hun.

Victoria tok sikkerhetskurs i fjor og jobber periodevis offshore som ringevikar for Eidesvik rederi og som sjåfør hos ISS, men skulle gjerne hatt en fast jobb med forutsigbar inntekt.

Hvis jeg begynner å ruse meg igjen, vil jeg miste alt jeg har. Da er det bare rusen igjen.

\- Jeg skal også være med Barnevernet rundt på ungdomsskoler for å fortelle min historie. Har allerede hatt min første klasse på Smiodden skole. Det er viktig å få fram at de unge ikke må være redde for å ta kontakt med barnevernet om de har problemer. Hadde jeg blitt tatt hånd om av barnevernet på et tidlig tidspunkt, kunne jeg vært spart for mye elendighet, forteller hun.

Victoria har kvittet seg med de fleste av vennene fra rusmiljøet.

\- Jeg er fornøyd med mitt nye liv, trives i leiligheten og med å kunne kjøpe ting for egne penger. Hvis jeg begynner å ruse meg igjen, vil jeg miste alt jeg har. Da er det bare rusen igjen.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Dag Sørås: - Det er viktig å ha det litt jævlig

Publisert:
  1. Stavanger

Maria (21) fra Sola sang på japansk idol – i bunad!

20.000 deltakere meldte seg på programmet «Nodojiman the World». Maria Bue Kessel (21) fra Sola var én av 15 som fikk være med.

Publisert:
  • Ingebjørg Iversen