Benedicte (25) gjenvalgt som studentleder i Agder: Dette blir de viktigste kampsakene framover

Benedicte Nordlie (25) er gjenvalgt og trer inn i sitt andre studieår som leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA). Hun mener et yrende studenthus i sentrum er det studentbyen Kristiansand mangler.

Benedicte Nordlie (25) ble nylig gjenvalgt som leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA).
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I spalten #NoFilter tar KRSby en usminket prat med folk i sør om dagsaktuelle temaer, deres hverdag og andre spørsmål. Denne gangen tok vi en prat med Benedicte Nordlie (25), gjenvalgt leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA).

  • Navn: Benedicte Nordlie
  • Alder: 25 år
  • Yrke: Leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA)
  • Bosted: Kristiansand, kommer fra Bodø
  • Sivilstatus: Har samboer

– Hva har gjort mest inntrykk på deg den siste uka?

– Personlig var det å være i 80-årsdagen til bestefaren min utenfor Bodø, og møte hele familien igjen, være på hytta og se midnattssola ved havet. Politisk og i nyhetsbildet er det klimasaken som har gjort mest inntrykk, og at så mange i Kristiansand møtte nylig opp til klimastreik. Hvis en sak er viktig nok, er det stort engasjement.

– Apropos engasjement, nylig ble du gjenvalgt og trer derfor inn i ditt andre år som leder for STA. Hvordan føltes det?

– Det er en skummel tillitserklæring å få, men samtidig gøy. Man representerer jo 13.000 individer med forskjellige behov, ønsker og drømmer. Man må finne de felles kampsakene som kan kjempes gjennom. Det blir også spennende å jobbe med det nye styret, og det er alltid bra å få inn nye stemmer og motiverte folk i styret.

Det nye STA-styret, fra venstre: Bendik Hagen, Sindre Nikolai Andersen, Benedicte Nordlie, Adam Tzur og Olea M. Norset. I tillegg ble også fire personer stemt fram i Universitetsstyret: Pernille K. Rist-Christensen, Robin A.R. Moudnib, Mathilde Tomine E. Giske og Jakob Mæland.

– Hvilke kampsaker blir viktigst for studenter i Kristiansand til høsten?

– Det viktigste er klima. Hvordan får man universiteter og høyskoler til å bli mer klimavennlig? Det er noe vi har jobbet med det siste året og skal fortsette med. Lokalt blir lokalvalget viktig til høsten, i tillegg til å gjøre vertskapsbyene Kristiansand og Grimstad enda mer attraktive for studenter.

– En siste kampsak her på UiA er å få gjennom forslaget om obligatorisk begrunnelse på eksamen, altså at du skal få en begrunnelse på karakteren du får på hver eksamen du avlegger. Dette er en kampsak vi har hatt i mange år, og som skal vurderes i år.

Vil ha et yrende studenthus i sentrum

Benedicte Nordlie (25) ble nylig gjenvalgt som leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA).

– Hvilket mål jobber du hardest mot akkurat nå?

– Det er å få opp et skikkelig studentråd i Kristiansand, og få en høringsinstans hvor studenter fra alle institusjoner sitter. Per dags dato er dette litt «svevende» fordi vi venter på kommunesammenslåingen og hele den prosessen, men vi trenger å få på plass et sted som lyser «Her er studenter, og her skal dere henvende dere».

– Hva mangler Kristiansand som studentby?

– Det å få studenter mer synlig i bybildet! Vi diskutere ofte det å ha et studenthus i sentrum, noe som for eksempel kunne vært på Aladdin eller Teateret. I Bergen har de Kvarteret, og i Trondheim har de Samfundet. Vi trenger et sted hvor studenter kan samles for debatter, eller en rimelig øl, og være en del av bybildet. Det er mange gode tilbud for studenter, men det er så spredt utover byen. Det hadde vært mer oppslutning på arrangementer om det var et naturlig samlingspunkt for studenter i sentrum.

– Hva skulle du ønske du visste da du var 15 år?

– Ikke stress. Livet er ikke så seriøst som man tror. Som ung tenker man at livet som voksent blir så lett, og man tror at i en spesifikk «voksen alder» har man penger og vet man skal gjøre i livet. Men sånn er det ikke alltid. Så jeg vil si til 15 år gamle Benedicte: «Pust. Ta det med ro. Det går bra».

– Over til noe annet, hva synes du er det verste med dagens samfunn?

– Man har veldig mange oppblomstringer av forskjellige sannheter. Hva skal man tro på? Man har ulike typer medier, sosiale medier, internasjonale medier. Hvor ligger sannheten man leter etter? Dette kan være roten til mye uroligheter i verden, og sosiale medier kan for eksempel bidra til kroppspress.

Benedicte Nordlie (25) har kjempet mot endringer i abortloven, og holdt flere appeller på demonstrasjoner hvor budskapet er at kvinner må få bestemme over egen kropp.

– Vi ser så mange kriser, konflikter og klimaproblemer i internasjonale medier. Hva er sant, og hva er ikke sant? Man kan bli «surrete» i hva man skal tro på. Jeg husker jeg hadde en lærer på ungdomsskolen som underviste i kildekritikk. Og for å sette alt på spissen stilte hun spørsmålet «Hvordan vet vi egentlig at det er krig i verden?». Man får presentert så utrolig mange sannheter i forskjellige formater. Hadde alle hatt litt forskjellige verdier, hadde vi kanskje vært mer åpen, og sluppet å krangle om absolutt alt?

Nordlending på Sørlandet

– Hvem er du på sosiale medier, sammenlignet med virkeligheten?

– Jeg poster ikke mye. På Facebook og Instagram prøver jeg å holde meg anonym, men det er noen saker jeg må legge ut når jeg koker over litt, som for eksempel den nye abortloven i USA. Jeg reagerer også, som ung kvinne i denne verdenen, når Erna Solberg går ut og sier at jeg må få barn tidligere. Man føler seg truffet av det. Så det er noen saker jeg bare må legge ut.

– Som nordlending merker du sikkert noen forskjeller her nede i sør. Er det noe du ville forandret med Sørlandet?

– At folk fra sør ikke skal gå rundt grøten, og være mer «rett på sak». Ikke vær så forsiktig.

– Apropos «rett på sak», hva blir de første kampsakene dere setter i gang med til høsten?

– Få studenter klar over og engasjert i lokalvalget!

– Til slutt, får vi en #NoFilter-selfie?

– Jepp, i «Byggmester Bob»-stil:

Benedicte Nordlie tar veldig sjeldent selfies, men denne fant hun på mobilen.
Publisert: