Coffeeberry Stavanger stenger dørene
Fra og med torsdag 20. juni stenger Coffeeberry i Klubbgata dørene for godt. Men de gir ikke opp håpet om å få flytte til Søregata/Østervåg.
– Det koster å drive, og utgiftene ble dessverre for høye i forhold til inntektene, sier Stephen Suttie, driftssjef i Coffeeberry Norge AS.
Etter drøye fire år i Klubbgata, ble det onsdag klart at kaféen må avvikle driften. De har over en stund slitt med underskudd, og nå gikk det ikke lenger.
– Vi hadde håpet å gjøre en avtale med gårdeier, men det lot seg ikke gjøre, så i dag blir siste dagen vi holder åpent, sier Suttie.
Håper på comeback
Men alt håp er ikke ute ennå.
Som Byas har skrevet om tidligere, så ønsker Coffeeberry å flytte til Søregata/Østervåg, men sliter med å få tillatelse fra Arbeidstilsynet. Grunnen er at det vanskelig lar seg gjøre å sette inn heis til eventuelle ansatte med nedsatt funksjonsevne, da pauserommet vil bli lagt til andre etasje.
Samme dag som det ble bestemt at kaféen i Klubbgata må stenge dørene, var det et møte med flere av de involverte i bygningsprosjektet.
Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) har engasjert seg i saken, og møtte til en befaring i lokalet hvor den omdiskuterte heisen eventuelt skal inn.
Til stede var også huseier, arkitektselskapet som har prosjektert bygget, eiendomsselskapet Retail Stavanger, Coffeeberry, Stavanger Sentrum AS og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).
Tonen på møtet var god, og det virket som alle involverte var interessert i å finne et best mulig kompromiss mellom å tilrettelegge for funksjonshemmede, få inn et livlig tilskudd til byområdet og bevare de gamle byggene.
– Det var greit å få en gjennomgang av saken med flere tilstede. Det var interessant å høre synspunktene til FFO, og jeg er helt enig i at bygg skal gjøres mest mulig tilgjengelig for flest mulig, sier Suttie.
Ønsker best mulig tilrettelegging
Cathrine Lie Wathne, interessepolitisk medarbeider i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Rogaland (FFO), mener flest mulig arbeidsplasser bør være tilrettelagte.
– Det finnes utrolig mange dyktige funksjonshemmede som ikke er i jobb, poengterer hun.
Likevel ser hun utfordringen og at det er en vanskelig sak.
– Vi sier best mulig tilrettelagt når det ikke er mulig med universell utforming, sier Lie Wathne.
Hun ønsker ikke å uttale seg om Arbeidstilsynets avgjørelse, da FFO innretter seg etter lovverket.
– Vi ønsker jo at alle skal kunne jobbe, men er det ikke plass til heis, så er det jo ikke plass. Vi skal ikke være de vrange, sier Lie Wathne.
Ikke bare bare
Huseier Anne Espedal er glad de fikk i stand møtet.
– Det var viktig å få vist både Stokkebø og FFO hvor lite bygget faktisk er, og at en heis vil ta mesteparten av kaféarealet, sier hun.
Espedal poengterer at det vil bli en bedre løsning i bygget enn det har vært før, både for gjestene og de ansatte.
– Det er jo ikke Arbeidstilsynets sak å ta hensyn til gjestene, men det er viktig for meg å poengtere at det vil være fremkommelig for rullestol og handikap-toalett i kafédelen, sier Espedal.
Et forslag har vært at pauserom (dersom det er ansatte med funksjonsnedsettelse) kan være i bygget over gata, hvor det er heis. Dette er ikke godkjent av Arbeidstilsynet, og de får til en viss grad støtte fra FFO her:
– Utfordringen er dager hvor det er glatt og snø, i tillegg til brosteinen, sier Lie Wathne.
Egil Willumsen i Retail Stavanger påpeker at de uansett må komme seg til og fra jobb på disse dagene.
Espedal hadde ikke sett for seg hvor vanskelig planen skulle bli å gjennomføre.
– Hadde vi visst det, hadde vi nok ikke gått inn i det. Heldigvis har vi med oss en så tålmodig aktør som Coffeeberry. Dette er et prosjekt vi gjør med hjertet og ikke med kalkulatoren, vi vil lage et koselig hjørne i byen, sier hun.
Ønsker rettferdig praksis
Stortingsrepresentant Stokkebø synes det var et godt møte.
– Det er fruktbart å diskutere med folk som ser saken fra ulike perspektiver. Alle virket enige om at man bør ha mest mulig tilrettelagte bygg, at kravene ikke må bli så rigide at trehusene blir forlatt. Det er viktig å beholde Stavanger som en levende by og samtidig bevare trehusbebyggelsen, sier stortingsrepresentanten, som også stiller til valg i bystyret til høsten.
Han ønsker å ta videre den prinsipielle delen av saken, og har derfor invitert statssekretæren på befaring til høsten.
– Vi skal diskutere regelverket, slik at vi kan forhåpentligvis kan oppnå en mest mulig lik og rettferdig praksis. Mange krav som hver for seg høres rimelige ut, kan i sum bli uforholdsmessig store. Vi må klare å ta hensyn til en inkluderende og tilrettelagt arbeidsplass, samtidig som vi legger til rette for folkeliv i sentrum, sier han.
Vil tilbake til Stavanger
Så hva skjer nå med Coffeeberry?
Suttie sier at de ikke kommer til å foreta seg noe før etter sommerferien. Ifølge Espedal skal det endelige svaret fra Direktoratet for Arbeidstilsynet komme i løpet av august.
– Vi håper jo å komme tilbake til Stavanger. Nå venter vi på det endelige svaret, så får vi ta det derfra, sier Suttie.
Får ikke bygge kafé i Søregata - må være heis til eventuelle ansatte med nedsatt funksjonsevne
Hva skjer egentlig med huset på hjørnet hvor Østervåg møter Søregata? Coffeeberry har siklet på det i ett år, men det ser ut til at de må vente en stund til.
Relaterte artikler
- AKTUELTGår med underskudd: – Regnskapstallene er ikke gode4 ÅR SIDEN
- AKTUELTNy kafé dukker opp på dette hjørnet i Stavanger sentrum3 ÅR SIDEN
- AKTUELTHvilken av disse er #byasbeste kafé?3 ÅR SIDEN
- AKTUELTNy kafé har åpnet dørene i Stavanger sentrum3 ÅR SIDEN
- AKTUELTHvilken kafé er #byasbeste?4 ÅR SIDEN
- AKTUELT24 spisesteder som åpnet i Stavanger i året som gikk3 ÅR SIDEN